Spaghetti alla Putanesca, acompaniate de garlic bread si
o salata de fenicul cu ridichi. Iar la desert Gnache (vezi aici cu ce se
mananca http://en.wikipedia.org/wiki/Ganache).
Asta este oferta pentru weekendul acesta. Este gustoasa si se prepara cu un
minim de manopera, intr-un timp record. Este proaspata si cu siguranta mult mai
sanatoasa dacat, dar la fel de rapida, ca si alterbnativa fast-food.
Pentru 4-6 portii am nevoie de
urmatoarele ingrediente:
o franzela ciabata
o legatura de frunze proaspete de patrunjel
oregano uscat
3-4 catei de usturoi
SALATA
doi bulbi de fenicul
o legatura de ridichi
o lamaieSPAGHETTI
500 g de spagetti (uscate)
225 g de ton in oil (conserva)
2 catei de usturoi
1 lingura de capere murate, bine scurse
30 g de fileuri de anchoua
1-2 ardei rosii iuti, uscati
o legatura de frunze proaspete de patrunjel
8 masline negre, fara sambure
scortisoara maginata
700 g de passata, sau 800 de grame de rosii conservate
1 lamaie
GNACHE
200 g ciocolata neagra (minim 70% cacao)
10 g de unt
300 ml smantana 18% grasime
3 clemenine
12 biscuiti
ASEZONARE
ulei de masline
ulei de masline extra virgin
sare de mare
piper negru
PENTRU SERVIRE
o sticla de vin din regiunea Valpolicella, racit la cca. 15*C
Ca de obicei, inainte de a incepe gatitul propriuzis,
trebuie sa ma ingrijesc sa am bucataria curata si in buna ordine. Sa asez fundul
de bucatarie pe un prosop, pentu mai multa stabilitate.
Am nevoie de o oala mare in care voi fierbe spaghetele si
de o tigaie mare pentru sos.
Pregatesc robotul de bucatarie si montez accesoriul
pentru feliat fin.
Setez cuptorul la 190*C / 350*F / gas 4 si il pornesc pentru
a se incinge.
Umplu termosul cu apa clocotita.
1. GARLIC BREAD
: crestez franzela ciabatta pe lungime, cu adancime de mai bine de trei
sferturi dingrosime. Apoi o crestez transversal, la intervale de 2-3 cm.
2. Stropesc cu ulei de masline. si asezonez cu sare si piper.
3. Presar deasupra frunze uscate de oregano.
4. Toc marunt frunzele de patrunjel.
5. Zdropesc desupra cateii de usturoi, si amestec cu
patrunjelul tocat.
6. Adaug o lingura de ulei, si amestec bine , cu mana.
7. Pun mixtura de patrunjel si usturoi peste ciabata,
astfel incat sa se distribuie uniform pe suprafata painii si sa patrunda in
taieturi.
8. Ud o bucata de hartie de copt cu apa de la robinet, o
storc si impaghetez ciabatta in ea.
9. Introduc in cuptor, si verific destul de des pentru a
nu se arde.
10. GANACHE
: pun apa fierbinte in oala si o dau in clocot. Reduc focul, astfel incat apa
sa “fiarba molcom”. Acopar cu un caston suficient de mare, care sa stea
sprijinit de marginea oalei.
11. Maruntesc ciocolata si o pun in castron la inmuiat.
12. Adaug putina sare.
13. Rad coaja de la o clementina si o adaug in castronul
cu ciocolata.
14. Adaug smantana si untul, amestec si las sa se topeasca
ciocolata.
15. SPAGHETTI
: Iau castronul cu mixtura de ciocolata de pe vasul cu apa, maresc focul si
adaug cel putin doua lingurite cu sare. (De fapt, saramura de fierbere ar
trebui sa fie. 10g/litru sare, 1litru de
saramură la suta de grame de paste.)
16. tin pastele in mana vertical, deasupra oalei. Dati
drumul pastelor, facand o miscare circulara, astfel ca acestea sa se aseze in
centrul oalei, raspandite radial si rezemate de peretii oalei.
17. In doar cateva secunde, pastele se vor inmuia. Le
imping sub apa, folosind o furculita. In acest moment, apa s-a oprit din
fiert, caci pastele coboara temperatura amestecului.
18. Acopar cu castronul cu mixtura de ciocolata si las sa
se gateasca, la foc mare, cat timp este indicat de furnizor pe pachetul de
paste (ATENTIE ! daca apa da in clocot iar oala este acoperita, aburul va
impinge in sus capacul, iar oala va da pe dinafara. Trebuie sa ridic putinn
castronul, si sa il asezat astfel incat sa nu astupe oala etans. Este interzis
sa las oala nesupravegheata. Apa ce da pe dinafara ar putea stinge flacara, iar
gazul ar iesi din arzator. De asemenea, apa clocotita poate provoca accidente
extrem de neplacute persoanelor aflate in imediata apropiere.)
19. SPAGHETTI
(SOSUL PUTTANESCA): Incalzesc tigaia la flacara medie.
20. Rastorn in tigaie uleiul de la conserva (sau
conservele( de ton.
21. Adaug 1-2 ardei iuti uscati, sfaramati in mana.
22. Adug usturoiul zdrobit in presa de usturoi
23. Adaug 1-2 linguri de capere
24. Adaug fileurile de anchoua si amestec bine.
25. Toc fin legatura de patrunjel si o adaug in tigaie.
26. Adaug bucatile de ton
27. Presar cu scortisoara macinata (cca o lingurita).
28. Strivesc maslinele si le adaug in tigaie.
29. Amestec
30. Adaug un borcan (700 g) de passata (sau rosii
conservate) si amestec bine.
31. GANACHE
: Daca ciocolata s-a topit, amestec usor ca sa se omogenizeze si torn mixtura
in recipientele in care va fi servita (cani, pahare, boluri...).
32. Tai clementinele in jumatati si le aranjez langa
recipientele cu gmache
33. Adaug cativa biscuiti si transfer la masa.
34. SALATA
: Spal sub jet de apa ridichile si bulbii de fenicul.
35. Curat bulbii de fenicul si ii feliez in robotul de
bucatarie.
36. Adaug ridichile. Daca frunzele sunt proaspete, pot fi
lastae.
37. Rastorn amestecul de vegetale pe un platou.
38. Asezonez cu sare de mare, 3-4 linguri de ulei de
masline exttra virgin, sucul de la o jumatate de lamaie.
39. Amestec cu mana bine si transfer la masa.
40. SPAGHETTI
: Daca spaghetele sunt facute - (Nu credeti orbeste in instructiunile de pe
ambalaj. Cel mai sigur este sa gustati pastele din cand in cand, ca sa vedeti
daca sunt facute. Muscati o bucatica, iar daca pastele sunt inca albe in
centru, inseamna ca inca nu sunt gata. Doar asa puteti determina daca pastele
sunt „al dente”. Aceasta expresie italiana denumeste momentul in care pastele
sunt gatite corect. Pastele trebuie sa fie moi, dar inca ferme, opunand ceva
rezistenta dintilor atunci cand sunt mestecate. Nu trebuie sa fie gatite prea
mult, caci se flescaie.) – le scot din oala, le scurg si le adaug in tigaia cu
sos.
41. Amestec, astfel incat sosul sa imbrace uniform
spaghetele.
42. Adaug, daca este nevoie, putina apa in care au fiert
spaghetele.
43. Presar deasupra frunze proaspete de patrunjel.
44. Stropesc cu sucul de la o jumatate de lamaie.
45. Aranjez pe un platou, ornez cu frunze de patrunje,
stropesc cu putin ulei de masline si transfer la masa
46. Adaug o sticla de vin Valpolicella, racit la cca
15*C.
Sa fiti sanatosi.
No comments:
Post a Comment