Sunday, 28 April 2013

SPAGETTI ALA PUTTANESCA, SALATA DE FENICUL, GARLIC BREAD & GNACHE.



Spaghetti alla Putanesca, acompaniate de garlic bread si o salata de fenicul cu ridichi. Iar la desert Gnache (vezi aici cu ce se mananca http://en.wikipedia.org/wiki/Ganache). Asta este oferta pentru weekendul acesta. Este gustoasa si se prepara cu un minim de manopera, intr-un timp record. Este proaspata si cu siguranta mult mai sanatoasa dacat, dar la fel de rapida, ca si alterbnativa fast-food.



Pentru 4-6 portii am nevoie de urmatoarele ingrediente:

GARLIC BREAD

o franzela ciabata
o legatura de frunze proaspete de patrunjel
oregano uscat
3-4 catei de usturoi





 
 SALATA


doi bulbi de fenicul
o legatura de ridichi
o lamaie




  

SPAGHETTI

 
500 g de spagetti (uscate)
225 g de ton in oil (conserva)
2 catei de usturoi
1 lingura de capere murate, bine scurse
30 g de fileuri de anchoua
1-2 ardei rosii iuti, uscati
o legatura de frunze proaspete de patrunjel
8 masline negre, fara sambure
scortisoara maginata
700 g de passata, sau 800 de grame de rosii conservate
1 lamaie




GNACHE

200 g ciocolata neagra (minim 70% cacao)
10 g de unt
300 ml smantana 18% grasime
3 clemenine
12 biscuiti




ASEZONARE

ulei de masline
ulei de masline extra virgin
sare de mare
piper negru

PENTRU SERVIRE

o sticla de vin din regiunea Valpolicella, racit la cca. 15*C



Ca de obicei, inainte de a incepe gatitul propriuzis, trebuie sa ma ingrijesc sa am bucataria curata si in buna ordine. Sa asez fundul de bucatarie pe un prosop, pentu mai multa stabilitate.

Am nevoie de o oala mare in care voi fierbe spaghetele si de o tigaie mare pentru sos.
Pregatesc robotul de bucatarie si montez accesoriul pentru feliat fin.

Setez cuptorul la 190*C / 350*F / gas 4 si il pornesc pentru a se incinge.

Umplu termosul cu apa clocotita.
 
1. GARLIC BREAD : crestez franzela ciabatta pe lungime, cu adancime de mai bine de trei sferturi dingrosime. Apoi o crestez transversal, la intervale de 2-3 cm.
2. Stropesc cu ulei de masline. si asezonez cu sare si piper.
3. Presar deasupra frunze uscate de oregano.
4. Toc marunt frunzele de patrunjel.
5. Zdropesc desupra cateii de usturoi, si amestec cu patrunjelul tocat.
6. Adaug o lingura de ulei, si amestec bine , cu mana.
7. Pun mixtura de patrunjel si usturoi peste ciabata, astfel incat sa se distribuie uniform pe suprafata painii si sa patrunda in taieturi.
8. Ud o bucata de hartie de copt cu apa de la robinet, o storc si impaghetez ciabatta in ea.
9. Introduc in cuptor, si verific destul de des pentru a nu se arde.

10. GANACHE : pun apa fierbinte in oala si o dau in clocot. Reduc focul, astfel incat apa sa “fiarba molcom”. Acopar cu un caston suficient de mare, care sa stea sprijinit de marginea oalei.
11. Maruntesc ciocolata si o pun in castron la inmuiat.
12. Adaug putina sare.
13. Rad coaja de la o clementina si o adaug in castronul cu ciocolata.
14. Adaug smantana si untul, amestec si las sa se topeasca ciocolata.

15. SPAGHETTI : Iau castronul cu mixtura de ciocolata de pe vasul cu apa, maresc focul si adaug cel putin doua lingurite cu sare. (De fapt, saramura de fierbere ar trebui sa  fie. 10g/litru sare, 1litru de saramură la suta de grame de paste.)
16. tin pastele in mana vertical, deasupra oalei. Dati drumul pastelor, facand o miscare circulara, astfel ca acestea sa se aseze in centrul oalei, raspandite radial si rezemate de peretii oalei.
17. In doar cateva secunde, pastele se vor inmuia. Le imping sub apa, folosind o furculita. In acest  moment, apa s-a oprit din fiert, caci pastele coboara temperatura amestecului.
18. Acopar cu castronul cu mixtura de ciocolata si las sa se gateasca, la foc mare, cat timp este indicat de furnizor pe pachetul de paste (ATENTIE ! daca apa da in clocot iar oala este acoperita, aburul va impinge in sus capacul, iar oala va da pe dinafara. Trebuie sa ridic putinn castronul, si sa il asezat astfel incat sa nu astupe oala etans. Este interzis sa las oala nesupravegheata. Apa ce da pe dinafara ar putea stinge flacara, iar gazul ar iesi din arzator. De asemenea, apa clocotita poate provoca accidente extrem de neplacute persoanelor aflate in imediata apropiere.)
 
19. SPAGHETTI (SOSUL PUTTANESCA): Incalzesc tigaia la flacara medie.
20. Rastorn in tigaie uleiul de la conserva (sau conservele( de ton.
21. Adaug 1-2 ardei iuti uscati, sfaramati in mana.
22. Adug usturoiul zdrobit in presa de usturoi
23. Adaug 1-2 linguri de capere
24. Adaug fileurile de anchoua si amestec bine.
25. Toc fin legatura de patrunjel si o adaug in tigaie.
26. Adaug bucatile de ton
27. Presar cu scortisoara macinata (cca o lingurita).
28. Strivesc maslinele si le adaug in tigaie.
29. Amestec
30. Adaug un borcan (700 g) de passata (sau rosii conservate) si amestec bine.

31. GANACHE : Daca ciocolata s-a topit, amestec usor ca sa se omogenizeze si torn mixtura in recipientele in care va fi servita (cani, pahare, boluri...).
32. Tai clementinele in jumatati si le aranjez langa recipientele cu gmache
33. Adaug cativa biscuiti si transfer la masa.

34. SALATA : Spal sub jet de apa ridichile si bulbii de fenicul.
35. Curat bulbii de fenicul si ii feliez in robotul de bucatarie.
36. Adaug ridichile. Daca frunzele sunt proaspete, pot fi lastae.
37. Rastorn amestecul de vegetale pe un platou.
38. Asezonez cu sare de mare, 3-4 linguri de ulei de masline exttra virgin, sucul de la o jumatate de lamaie.
39. Amestec cu mana bine si transfer la masa.
 
40. SPAGHETTI : Daca spaghetele sunt facute - (Nu credeti orbeste in instructiunile de pe ambalaj. Cel mai sigur este sa gustati pastele din cand in cand, ca sa vedeti daca sunt facute. Muscati o bucatica, iar daca pastele sunt inca albe in centru, inseamna ca inca nu sunt gata. Doar asa puteti determina daca pastele sunt „al dente”. Aceasta expresie italiana denumeste momentul in care pastele sunt gatite corect. Pastele trebuie sa fie moi, dar inca ferme, opunand ceva rezistenta dintilor atunci cand sunt mestecate. Nu trebuie sa fie gatite prea mult, caci se flescaie.) – le scot din oala, le scurg si le adaug in tigaia cu sos.
41. Amestec, astfel incat sosul sa imbrace uniform spaghetele.
42. Adaug, daca este nevoie, putina apa in care au fiert spaghetele.
43. Presar deasupra frunze proaspete de patrunjel.
44. Stropesc cu sucul de la o jumatate de lamaie.
45. Aranjez pe un platou, ornez cu frunze de patrunje, stropesc cu putin ulei de masline si transfer la masa

46. Adaug o sticla de vin Valpolicella, racit la cca 15*C.

Sa fiti sanatosi.



No comments:

Post a Comment