Sunday 9 June 2013

Tapas reloaded



Daca vrei sa faci ceva rapid cu care sa-ti intampini prietenii sau pur si simplu n-ai chef sa stai mai mult de 10 minute in buctarie (ca incepe meciul :)) ) atunci tapas astea sunt o varianta numai buna pentru tine. 




TORTILLA
250g cartofi noi
1nceapa rosie mica
1 lingurita seminte de fenicul
2 catei de usturoi
½ de legatura de crengute proaspete de rosmarin
8 oua
o mana de frunze proaspete de rucola, pentru servit




CHORIZO
250g carnat afumat Chorizo
2 catei de usturoi
4 linguri de otet din vin rosu
1 lingura de miere de albine
 





ARDEI
100g cascaval Manchego
1 franzela ciabatta
50g migdale curatate de pielita
o legatura mica de cimbru
otet din vin rosu
1 borcan (450g) de ardei copti
 



 


MANCHEGO
100g cascaval Manchego
100g de jambon afumat Pata Negra
miere de albine
cafea macinata
cateva masline negre
cateva crengute proaspete de cimbru sau oregano












 
ANSOA
1 pachet (100g) file de Ansoa  marinata (poate fi hamsie sau alt peste marinat in otet)
cateva fire de patrunjel proaspat
1 lamaie
150g de rosii cherry
boia de ardei pentru ornat




ASEZONARE
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru

SERVIRE
o sticla de apa minerala
o portocala
o sticla de vin Sherry

PREGATIRE : Imi aduc la indemana toate ingredientele si ustensilele de gatit. Pun la incins tigaia medie (cca. 26 cm diametru) la foc iute, si tigaia mica pe foc mic. Setez grilul cuptorului la putere maxima. Montez cutitul standard in robotul de bucatarie

1. TORTILLA : Tai cartofii in cuburi cu latura de app. 1 cm.
2. pun cartofii in tigaia de marime medie si ii amestec cu o lingura de ulei de masline astfel incat sa fie bine unsi cu ulei.
3. toc grosier ceapa rosie
4. cand cartofii incep sa se rumeneasca, adaug ceapa rosie
5. adaug semintele de fenicul si amestec bine
6. las sa se gateasaca, amestecand din cand in cand.

7. CHORIZO : Tai carnatul in bucati de cca 2 cm. lungime.
8. Prajesc bucatile de carnati in ulei de masline, amestecand ocazional.

9. ARDEI : Indepartez ceara de pe bucata de cascaval
10. rup bucata de cascaval in bucati pe care le pun in vasul robotului de bucatarie.
11. adaug o mana de paine, deasemeni rupta in bucati.
12. adaug :
50 g de migdale,
frunzele de la o legatura de cimbru,
sare,
piper
cca 40 ml otet din vin rosu
13. Procesez pana cand obtin un amestec uniform
14. Umplu ardeii cu acest amestec (fara a-i indesa!!!)
15. Asez ardeii umpluti pe o tava pentru cuptor.
16. Presar deasupra amestecul de paine si cascaval ramas.
17. Presar cu frunze de cimbru
18. Stropesc cu ulei de masline
19. Pun tava in cuptorul incins,  pe raftul din mijloc si las sa se gateasca cca. 8 minute.
20. Rup painea ramasa in bucati mari si o duc la masa.

21. MANCHEGO : Asez feliile de jambon pe un fund de lemn.
22. Pun alaturi felii de cascaval.
23. Stropesc cascavalul cu putina miere.
24. presar cu cafea proaspat rasnita
25. asez langa feliile de jambon cateva masline negre
26. presar desupra carnii frunze de cimbru sau de oregano.
27. stropesc cu putin ulei de masline
28. presar cu un praf de piper si treansfer la masa.
29. CHORIZO : Adaug in tigaie doi catei de usturoi zdrobiti cu podul palmei.

30. TORTILLA : Cand cartofii s-au rumenit, reduc focul.
31. Adaug dou catei de usturoi zdrobiti in presa pentru usturoi
32. Adaug trei sferturi din frunzele proaspete de rosmarin
33. Amestec.
34. Asezonez cu sare si piper. Las tigaia sa se raceasca putin, pe foc mic.

35. CHORIZO : Scurg excesul de grasime (las in tigaie cca. o lingura de grasime).
36. Adaug otetul din vin rosu si mierea de albine.
37. Amestec bine.
38. Las sa se gateasca pana cand lichidul este retus la un sos gros si lipigios.

39. TORTILLA : Gust si reglez asezonarea
40. Sparg ouala direct in tigaie, si le amestec cu o lingura de lemn, delicat, cu cartofii prajiti.
42. Maresc focul la mediu.
43. Cand oul incepe sa se intareasca pe marginea tigaii, presar deasupra restul de frunze de rosmarin
44. Pun tigaia sub grilul incins al cuptorului, pe primul raft, pentru 3 – 5 minute, sau pana cand oul s-a gatit si a devenit auriu.

45. ANSOA : Asez pestele intr-un bol pentru servit.
46. Presar cu frunze tocate de patrunjel
47. Rad coaja de la o jumatate de lamaie si o presar deasupra
48. Stropesc cu ulei de masline extra virgin
49. Presar putina boia de ardei
50. Asez alaturi o movilita din rosii chery
51. Pun alaturi cateva scobitori pentru coctail si duc la masa

52. Duc la masa tortilla si ardeii umpluti.
53. Asez chiar peste tortilla o mana de frunze de rucola.
54. Duc la masa tigaia cu chorizo
55. Adaug o garafa de apa minerala cu gheata si felii de portocala
56. Servesc totul alaturi de o sticla bine racita de vin sherry.

Sa fiti sanatosi.



No comments:

Post a Comment