Saturday 20 April 2013

COTLETE DE PORC CU GARNITURA DE ARDEI GRAS ROSU



O sa va minunati ce efect se poate obtine atunci cand puneti impreuna cateva cateva alimente dintre cele mai simple. Este un preparat extraordinar pentru o cina pregatita in graba. De retinut  ca intotdeauna cand prajiti cotlet, sa il lasati sa se odihneasaca un timp egal cu timpul de prajire. Astfel va reabsorbi o parte din sucul pierdut si va deveni mai fraged.   




Pentru 2 PORTII:
 
2 antricoate de porc, cca. 200 g fiecare
Ulei de masline pentru prajit
2 catei de usturoi, necuratati, zdrobiti
O legatura mica de cimbru, proaspat
Unt

PENTRU GARNITURA DE ARDEI ROSII
Ulei de masline pentru prajit
1 ceapa rosie, curatata si tfeliata rondele
2 ardei grasi rosii, curatati de seminte si feliati in fasii subtiri
Sare de mare si piper negru proaspat rasnit
1 lingura de zahar din trestie de zahar
3 linguri de otet din vin rosu
1 lingura de ulei dein masline extravirgin
Un manunchi de frunze de busuioc tocate

1. Incep in a prepara ardeii. Pun la incins cam o lingura de ulei din masline in tigaia mare. Cand uleiul incepe sa fumege adaug ceapa si ardeii. Asezonez xu sare si piper, adaug zaharul si sotez pentru 4-5 minute, pana cand incep sa se inmoaie. (Trebuie ca atunci cand pun vegetalele in tigaie acestea sa sfaraie. Altfel exista (ne)sansa ca sa se fiarba in loc sa se prajeasca.

2. Adaug otetul si il las sa clocoteasca pentru unul-doua minute pana cand s-a redus iar ardeii s-au inmuiat. Reduc focul, stropesc cu ulei de masline extravirgin si continui sa gatesc pentru inca 2-3 minute. Amestec vrunzele de busuioc tocate si mai gatec pentru inca 30 secunde si sting focul. Desart intr-un bol si le pun deoparte pentru a lasa aromele sa se amestece.
.
3. Cu un cutit bine ascutit crestez grasimea de pe marginea cotletului (pe partea opusa osului). Crestaturile trebuie sa aiba cam 5 mm adancime sl distanta de 3-4 cm una de alta.Trebuie sa crestez numai grasimea, nu si carnea. Fac asta pentru a impiedica curbarea carnii in timpul pralirii. Asezonez cu sare si piper pe ambele parti. Bat usor suprafata carnii cu palma pentru a ajuta condimentele sa adere cat mai bine.

4. Curat tigaia si o pun din nou la incins cu o lingura de ulei de masline. Cand uleiul incepe sa fumege adaug bucatile de carne impreuna cu usturoiul si crengutele de cinbru. Prajesc 2-3 minute pana cand carnea s-a rumenit. Intorc bucatile de carne. Imping crengutele de cimbru sub carne si asez cateii de usturoi deasupra cotletelor. Continui sa prajesc inca 2-3 minute

5. Spre sfarsitul procesului de prajire adaug trei cubulete de unt si stropesc bucatile de carne cu unt topit din tigaie. Apas marfinile grase ale cotletului, pentru a “stoarce” cat mai mare parte din grasime. Scot cateii de usturoi din coaja si ii aranjez deasupra bucatilor de carne, alaturi de cimbru.

6. Ytansfer cotletele pe o farfurie si le las sa se odihneasca timp de 5-10 minute. Din cand in cant le stropesc cu unt fiebinte din tigaie.

7. Asez pe o farfurie curata o movilita de ardei peste care pun cotletul. Stropesc cu un amestec din sucul scurs in farfuria cu carne si suc scurs in bolul cu ardei.

Daca reusiti sa-i asortati vinul potrivit, ati marcat o seara perfecta.


Comentarii:

CUM SA FELIEZ ARDEII
Tai codita si asez ardeiul pe fundul de tocat in pozitie vericala, cu varful in sus. Tai ardeiul, de sus in jos, in trei-patru felii, astfel incat sa ocolesc cotorul cu seminte. Acum asez feliile de ardei cu pielita spre suprafata fundului de tocat, apas capetele cu aratatorul si cu inelarul, in timp ce degetul mijlociu apasa zona centrala. Tai felii subtiri, ghidand cutitul pe incheietura primei falange a degetului mijlociu. Operatia trebuie facuta fara graba, insistand asupra corectitudinii si naturaletii miscarilor. Viteza vine cu timpul.

 


No comments:

Post a Comment