Monday 22 April 2013

PORC CU SOS ROQUEFORT.

Preparatul acesta ar fi trebuit sa fie (ca de obicei) preluat din "Retetele lui Radu". Cum insa sosul Roquefort de-a gata nu s-a prea facut anul asta, a trebuit sa ma descurc cu resurse proprii. Dupa ce am facut putina cercetare pe mai multe siteuri culinare am tras concluzia ca prepararea sosului Roquefort nu numai ca este extrem de simpla, dar are si foarte multe grade de libertate. Prepararea lui porneste de la branza Roquefort ca ingredient de baza, la care se adauga (sau nu) cantitati variabile de shallote, unt, smantana, piper, coniac, nuci sau ce nici cu gandul nu gandesti.

Mie mi-a ieshit cam asha:



In primul rand, pentru 4 portii m-am ingrijit sa am la indemana:

Pentru friptura:
4 cotlete de porc (cca 200 g fiecare)  - (poate fi orice carne de porc sau vita care va place - muschi, ceafa, cotlet dezosat)
1 lingura de ulei de masline
sare de mare
piper negru proaspat macinat
doua linguri de unt

Pentru sosul Roquefort:
200 g branza Roquefort (poate fi inlocuita cu Gorgonzola, sau alta branza cu mucegai albastru sau verde)
200 ml de smantana 35%
8 cepe de arpagic murate (din borcan)
o lingura de coniac
1 lingurita de amidon de porumb
piper negru proaspat macinat

Pentru servire si ornat:
100 g branza Roquefort taiata cubulete
chives (cepsoara) tocata
frunze de patrunjel proaspete
piper negru macinat

1. Pun tigaia mare la incins cu o lingura de ulei de masline.

2. Asezonez bucatile de carne cu sare si piper.

3. Cand uleiul incepe sa fumege pun carnea in tigaie si o prajesc 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana cand s-a rumenit.

4. Cand carnea este aproape prajita, pun in tigaie doua linguri de unt, cu care, dupa ce s-a topit, stropesc bine bucatile de carne. Mai gatesc cca 1 - 2 minute, pana cand carnea este facuta si rumenita frumos.

5. Scot carnea pe o farfurie si o las sa se odihneasca pana cand prepar sosul.

6. Toc marunt arpagicul si il sotez in tigaia in care am prajit carnea, pamna cand devine translucit.

7. Reduc focul si adaug branza Roquefort taiata in cubulete, si amestec astfel pana cand branza se tobeste si devine ca o pasta.

8. Adaug smantana si gatesc la foc cam 10 minute, amestecand in continuu.

9. Adaug sucul scurs de la carne si coniacul si continui sa gatesc cca. 2 minute.

10. Adaug amidonul de porumb dizolvat intr-o lingura de apa calda, si continui sa gatesc, amestecand in continuu, pana cand sosul a capatat consistenta dorita.

11. Sting focul si adaug pier negru proaspa rasnit. Transfer intr-o sosiera.

12. Pentru servire, asez carnea pe un platou, stropesc cu sos, ornez cu frunze de patrunjel, chives tocat si cubulete de branza Roquefort si ii asortez un vin potrivit.

Sa fiti sanatosi!

No comments:

Post a Comment