Saturday, 13 April 2013

CURRY VERDE THAILANDEZ CU PUI, Kimchee si taitei din orez

Curry-ul de azi este un remake al celui preparat saptamana trecuta in care insa am inlocuit sosul verde thailandez de la Blue Dragon cu unul facut in casa. Mult mai putin agresiv sa mai aproape de gustul europenilor. Am mai facut si alte schimbari. Puiul l-am prajit separat, crocant la exterior si fraged si suculent in interior. Am adaugat o salata de varza chinezeasca, impropriu zic eu numita Kimchee, dar asta nu conteaza. Conteaza gustul si modul in care se integreaza in ansamblul general. Iar in aceasta combinatie nie mi-a placut. Am mai pus pe masa chipsuri de creveti, salata roamaine, sos de chilli, muguri de fasole care sa fie adaugati mai mult sau mai putin dupa cum simte nevoia fiecare. Si cat pe aci era sa uit de taiteii din orez.

Lista de cumparaturi cuprinde:


PUI :
8 pulpe superioare de pui, cu piele si os
2 linguri de seminte de susan
2 linguri mari de miere de albine




 
KIMCHEE SLAW(*) :
o legatura mica de ridichi
o ceapa rosie
o jumatate de varza chinezeasca
o legatura mica de coreandru proaspat
un ardei iute rosu proaspat
un ardei iute verde proaspat
o bucata de cca 2 cm de ghimbir proaspat
2 limete
ulei de susan


CURRY SAUCE(*) :
o bucata de 2 cm de ghimbir proaspat
2 aredei rosii iuti
cateva frunze de lime (kaffir) – optional
u legatura de coreandru proaspat
4 catel de usturoi
un lemongrass
o legatura mica de ceapa verde
ulei de susan

300 ml fond de pui

200 g fasole verde
400 ml lapte de cocos
suc de limeta
sos de soia

TAITEI (*) :
250 g de taitei de orez
o limeta


 





GARNITURA :
chipsuri din creveti
sos de ardei iute
o limeta
o jumatate de salata romaine
125 g muguri de fasole
cateva fire de coreandru proaspat




PENTRU ASEZONARE :
ulei de masline
sare de mare
piper negru proaspat macinat






COMENTARII :

(*) KIMCHEE SLAW : este o alaturare de cuvinte, folosita cred doar pentru cum suna, sau pentru a justifica oarecul asezonarea asiatica a unui preparat tipic nord-american, altfel neavand nimic in comun. Kimchee este un preparat corean obtinut in mod traditional prin fermentarea in oale de lut a unui amestec vegetal timp de luni de zile (ceva asemanator cu varza murata de pe la noi). Slaw (sau Coleslaw) este denumirea data de bucatarii americani si canadieni pentru o salata de cruditati in care ingredientul principal este varza.

(*) CURRY SAUCE : este o varianta preparata pentru “turisti”, mult mai blanda in comparatie cu sosul verde thailandez. Pentru comparatie se poate incerca “GREEN THAY SAUCE” produs de Blue Dragon ( Curry verde de pui cu taitei ).

(*) TAITEI : ii gasism de regula sub denumirea de NOODLES. Desi ne-am obisnuit sa credem ca noodles se refera la pastele fainoase asiatice, termenul provine din cuvantul german Nudel, care se refera la ceea ce noi numim generic paste fainoase.



Inainte de toate :
aduc la indemana toate ingredientele;
montez in robotul de bucatarie cutitul pentru feliat fin;
asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da mai multa stabilitate
pun la incins pe foc mare tigaia mare si cea medie;
o oala sau un wok pentru in care voi gati sosul
umlu termosul cu apa clocotita
pun la incalzit in cuptor bolurile pentru servit


1. PUI : Presar pulpele de pui cu sare si piper. Le stropesc cu putin ulei si la amestec bine, astfel incat sa se asezoneze uniform, pe toate partile.
2. Asez pulpele de pui cu pielea in jos in tigaia mare, incinsa.
3. Las sa se gateasca, intorcand la fiecare minut, pentru 18 – 20 minute.
4. Ma spal pe maini.

5.  KIMCHEE SLAW : Tai varza chinezeasca pe lungime, in doua jumatati.
6. Rup si pun deoparte treimea superioara (cea cu frunzele) a legaturii de coreandru.
7. Curat ceapa si o tai in jumatai.
8. Feliez in robotul de bucatarie varza, coreandrul (partea cu tulpinile), ardeii iuti, ridichile (cu tot cu frunze) si bucata de ghimbir.
9. Desart intr-un bol suficient de mare
10. Asezonez cu sare si suc de limeta
11. Amestec cu mana, apasand putenic astfel incat vegetalele sa-si lase sucul.
12. Indeparteaz excesul de suc.
13. Regleaz asezonarea si se stropeste cu ulei de masline extravirgin.
14. Adaug frunzele de coreandru si transfer la masa.

15. GARNITURA : Prajesc uscat in tigaia medie semintele de susan.
16. Asez pe un fund chipsurile de crevete
17. tai o limeta in sferturi.
18. Pun alaturi cateva lingurite cu sos de ardei iute (sweet chilli sauce) peste care storc sucul de la un sfert de limeta.
19. Desart semintele de susan intr-un bol si il asez pe linga chipsuri. Decorez cu restul de bucati de limeta.
20. Duc la masa.

21. PUI : Intorc puiul cu pielea deasupra.
22. Asez peste pui o foaie de hartie de copt
23. Asez deasupra tigaie medie in care am prajit semintele de susan si pun in ea o greutate, astfel incat sa preseze pucatile de pui.

24. CURRY SAUCE : zdrobesc cateii de usturoi in presa pentru usturoi,
25. curat lemmongrassul si il zdrobesc cu latul cutitului de bucatarie.
26. Curat de seminte si toc ardeiul iute (se poate folosi oricare din soiurile de ardei iute, in functie de preferinta).
27. Curat ceapa verde.
28. Pun deoparte treimea cu frunze a legaturii de coreandru, pentru ornat
29. Curat bucata de ghimbir.
30. Adaug cateva frunze de limeta (kaffir)
30 Pun totul in vasul robotului de bucatarie si procesez pana obtin un amestec omogen.
31. Adaug cateva linguri de ulei de masline si sucul de la una sau doua limete.
32. Amestec cu o lingura
33. Continui sa procesez.
34. Adaug o linurita sau doua de ulei de susan
35. Adaug 2 linguri de sos de soia
36. Gust si reglez asezonarea.

37. PUI : Dau la o parte “presa” si sterc cu servete de hartie excesul de sos din tigaie, astfel incat sa ramana uscata.
38. Stropesc puiul ca cateva linguri de pasta verde, amestec bine si las sa se gateasca pentru cateva minute.

39. CURRY SAUCE : pun o oala, sau wokul pe foc mediu.
40. Rastorn in oala pasta verde din cuva robotului de bucatarie.
41. Adaug fondul de pui
42. Adaug laptele de cocos.
43. Adaug fasolea verde
44. Las sa se gateasca pana cand fasolea este fiarta.
 
45. TAITEI : Pun taiteii de orez in tigaia mijlocie asezata pe foc mediu.
46. Asezonez cu sare.
47. Ii acopar cu apa clocotita
48. ii las sa se gateasca cca un minut – un minut si jumatate.

49. GARNITURA : Feliez pe lungime salata romaine si o asez pe un platou.
50. Adaug mugurii de fasole
51. Ornez cu frunzele de coreandru ramase de la sosul de curry
52. Duc la masa.

53. PUI : Pun peste pui o lingura cu miere de albine.
54. Amestec astfel incat mierea sa unga bine puiul pe toate partile.

55. TAITEI : Strecor taiteii intr-o sita si ii pun inapoi in tigaie.
56. Asezonez cu putin ulei de susan.
57. Adaug putin sos curry si amestec.
58. Scot bolurile din cuptor, si impart taiteii in mod egal in fiecare bol.
59. Transfer bolurile cu taitei la masa.

53. PUI : Scot puiul pe un platou si presar desupra seminte de susan.
54. Transfer la masa platoul cu pui si sosul verde.

Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment