Lista de cumparaturi cuprinde:
PUI :
8 pulpe superioare de pui, cu piele si os
2 linguri de seminte de susan
2 linguri mari de miere de albine
o legatura mica de ridichi
o ceapa rosie
o jumatate de varza chinezeasca
o legatura mica de coreandru proaspat
un ardei iute rosu proaspat
un ardei iute verde proaspat
o bucata de cca 2 cm de ghimbir proaspat
2 limete
ulei de susan
CURRY SAUCE(*) :
o bucata de 2 cm de ghimbir proaspat
cateva frunze de lime (kaffir) – optional
u legatura de coreandru proaspat
4 catel de usturoi
un lemongrass
o legatura mica de ceapa verde
ulei de susan
300 ml fond de pui
200 g fasole verde
400 ml lapte de cocos
suc de limeta
sos de soia
TAITEI (*) :
250 g de taitei de orez
o limeta
GARNITURA :
chipsuri din creveti
sos de ardei iute
o limeta
o jumatate de salata romaine
125 g muguri de fasole
cateva fire de coreandru proaspat
PENTRU
ASEZONARE :
ulei de masline
sare de mare
piper negru proaspat macinat
COMENTARII
:
(*) KIMCHEE SLAW : este o alaturare de cuvinte, folosita
cred doar pentru cum suna, sau pentru a justifica oarecul asezonarea asiatica a
unui preparat tipic nord-american, altfel neavand nimic in comun. Kimchee este un preparat corean
obtinut in mod traditional prin fermentarea in oale de lut a unui amestec vegetal
timp de luni de zile (ceva asemanator cu varza murata de pe la noi). Slaw
(sau Coleslaw) este denumirea data de bucatarii americani si canadieni pentru o
salata de cruditati in care ingredientul principal este varza.
(*) CURRY SAUCE : este o varianta preparata pentru
“turisti”, mult mai blanda in comparatie cu sosul verde thailandez. Pentru
comparatie se poate incerca “GREEN THAY SAUCE” produs de Blue Dragon ( Curry
verde de pui cu taitei ).
(*) TAITEI : ii gasism de regula sub denumirea de
NOODLES. Desi ne-am obisnuit sa credem ca noodles se refera la pastele fainoase
asiatice, termenul provine din cuvantul german Nudel, care se refera la ceea ce
noi numim generic paste fainoase.
Inainte de
toate :
aduc la indemana toate ingredientele;
montez in robotul de bucatarie cutitul pentru feliat fin;
asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da mai
multa stabilitate
pun la incins pe foc mare tigaia mare si cea medie;
o oala sau un wok pentru in care voi gati sosul
umlu termosul cu apa clocotita
pun la incalzit in cuptor bolurile pentru servit
1. PUI : Presar pulpele de pui cu sare si piper. Le stropesc cu
putin ulei si la amestec bine, astfel incat sa se asezoneze uniform, pe toate
partile.
2. Asez
pulpele de pui cu pielea in jos in tigaia mare, incinsa.
3. Las sa
se gateasca, intorcand la fiecare minut, pentru 18 – 20 minute.
4. Ma spal
pe maini.
5. KIMCHEE SLAW : Tai varza chinezeasca pe lungime, in
doua jumatati.
6. Rup si
pun deoparte treimea superioara (cea cu frunzele) a legaturii de coreandru.
7. Curat
ceapa si o tai in jumatai.
8. Feliez
in robotul de bucatarie varza, coreandrul (partea cu tulpinile), ardeii iuti,
ridichile (cu tot cu frunze) si bucata de ghimbir.
9. Desart
intr-un bol suficient de mare
10.
Asezonez cu sare si suc de limeta
11.
Amestec cu mana, apasand putenic astfel incat vegetalele sa-si lase sucul.
12.
Indeparteaz excesul de suc.
13.
Regleaz asezonarea si se stropeste cu ulei de masline extravirgin.
14. Adaug
frunzele de coreandru si transfer la masa.
15. GARNITURA : Prajesc uscat in tigaia medie semintele de susan.
16. Asez
pe un fund chipsurile de crevete
17. tai o
limeta in sferturi.
18. Pun
alaturi cateva lingurite cu sos de ardei iute (sweet chilli sauce) peste care
storc sucul de la un sfert de limeta.
19. Desart
semintele de susan intr-un bol si il asez pe linga chipsuri. Decorez cu restul
de bucati de limeta.
20. Duc la
masa.
21. PUI : Intorc puiul cu pielea deasupra.
22. Asez
peste pui o foaie de hartie de copt
23. Asez
deasupra tigaie medie in care am prajit semintele de susan si pun in ea o
greutate, astfel incat sa preseze pucatile de pui.
24. CURRY SAUCE : zdrobesc cateii de usturoi in presa pentru usturoi,
25. curat
lemmongrassul si il zdrobesc cu latul cutitului de bucatarie.
26. Curat
de seminte si toc ardeiul iute (se poate folosi oricare din soiurile de ardei
iute, in functie de preferinta).
27. Curat
ceapa verde.
28. Pun
deoparte treimea cu frunze a legaturii de coreandru, pentru ornat
29. Curat
bucata de ghimbir.
30. Adaug
cateva frunze de limeta (kaffir)
30 Pun
totul in vasul robotului de bucatarie si procesez pana obtin un amestec omogen.
31. Adaug
cateva linguri de ulei de masline si sucul de la una sau doua limete.
32.
Amestec cu o lingura
33.
Continui sa procesez.
34. Adaug
o linurita sau doua de ulei de susan
35. Adaug
2 linguri de sos de soia
36. Gust
si reglez asezonarea.
37. PUI : Dau la o parte “presa” si sterc cu servete de hartie
excesul de sos din tigaie, astfel incat sa ramana uscata.
38.
Stropesc puiul ca cateva linguri de pasta verde, amestec bine si las sa se
gateasca pentru cateva minute.
39. CURRY SAUCE : pun o oala, sau wokul pe foc mediu.
40.
Rastorn in oala pasta verde din cuva robotului de bucatarie.
41. Adaug
fondul de pui
42. Adaug
laptele de cocos.
43. Adaug
fasolea verde
44. Las sa
se gateasca pana cand fasolea este fiarta.
45. TAITEI : Pun taiteii de orez in tigaia mijlocie asezata pe foc
mediu.
46.
Asezonez cu sare.
47. Ii
acopar cu apa clocotita
48. ii las
sa se gateasca cca un minut – un minut si jumatate.
49. GARNITURA : Feliez pe lungime salata romaine si o asez pe un platou.
50. Adaug
mugurii de fasole
51. Ornez
cu frunzele de coreandru ramase de la sosul de curry
52. Duc la
masa.
53. PUI : Pun peste pui o lingura cu miere de albine.
54.
Amestec astfel incat mierea sa unga bine puiul pe toate partile.
55. TAITEI : Strecor taiteii intr-o sita si ii pun inapoi in
tigaie.
56.
Asezonez cu putin ulei de susan.
57. Adaug
putin sos curry si amestec.
58. Scot
bolurile din cuptor, si impart taiteii in mod egal in fiecare bol.
59.
Transfer bolurile cu taitei la masa.
53. PUI : Scot puiul pe un platou si presar desupra seminte de
susan.
54.
Transfer la masa platoul cu pui si sosul verde.
Sa fiti
sanatosi.
No comments:
Post a Comment