Saturday 27 October 2012

Muschi de vita cu sos de ceapa rosie si ciuperci, si garnitura de cartofi taranesti, morcovi, salata de nasturei si painite mici mici mici...

Un alt meniu delicios pentru un weekend reusit.






Se prepara in mai putin de o ora, asha ca sa nu mai pierdem vremea si sa trecem la treaba.

1. Ca de obicei ma asigura ca am si aduc la indemana toate ingredientele de care am nevoie.

Pentru patru portii, LISTA DE CUMPARATURI cuprinde:

CARTOFI
  • 500 g cartofi roz.
  • 1 lamaie (coaja de la)
  • 4 crengute de rosmarin sau cimbru
  • 1 capatana de usturoi
  • un cub de unt

VITA
  • 8 crengute de rosmarin verde
  • 8 crengute de salvie verde
  • 8 crengute de cimbru verde
  • 700 g filet de vita

 MORCOVI

  • 500 g de morcovi mici.
  • 2 crengute de cimbru verde
  • 2 - 4 frunze de dafin (in functie de marime)
  • 1 lingura cu varf de zahar de trestie
  • 1/2 lamaie (sucul de la)

PAINITE mici, mici, mici

  • 2 cani (a 300 ml) de faina
  • 2 cani lapte
  • 2 oua

SALATA de nasturasi

  • 1/2 lamaie (sucul de la)
  • 150 g de frunze de nasturasi (Nasturtium Officinalis)

SOS

  • 1 ceapa rosie mica
  • 12 ciuperci champignon
  • 1 lingura cu varf de faina
  • o cana (300 ml) de vin rosu
  • o cana (300 ml) supa de carne.

SOS DE HREAN

  • 5 cm radacina de hrean
  • 150g Creme Fraiche (sau smantana, sau iaurt grecesc din acela foarte cremos)
  • 1/2 linguruta de sos worcestershire


PENTRU ASEZONARE

  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat rasnit

PENTRU SERVIRE

  • sos de hrean
  • mustar Englezesc/Dijon/Sau un alt mustar care sa-mi placa
  • o sticla de vin rosu


2. Scot de pe unde le-am ascuns:


  • forma pentru briose cu 12 cochilii
  • o tigaie mare pentru pregatit filetul de fita
  • o tigaie mare, (sau cratita) pentru cartofi
  • o oala de marime medie pentru morcovi
  • robotul de bucatarie la care montez discul pentru feliat
  • blenderul


3. Umplu un termos cu apa fierbinte (o sa am nevoie de doua ori cam de cate un litru)

4. Daca (la fel ca acum) nu am gasit sos de hrean gata preparat, sau m-am speriat de multimea de E-uri de pe eticheta, prepar sosul de hrean (vezi video)

4.1 Curat radacina de hrean cu un curatitor de cartofi
4.2 Rad hreanul curatat pe razatoarea fina
4.3 Maruntesc (toc) hreanul ras pentru a obtine o pasta cat mai fina. Hreanul este un ingredient fibros, care trebuie maruntit cat se poate de fin.
4.4 Pun hreanul tocat in castronul pentru sos.
4.5 Adaug smantana.
4.6 Asezonez cu sare si piper proaspat macinat
4.7 Adaug 1/2 lingurita de sos worcestershire
4.8 Gust si reglez asezonarea
4.9 Acopar cu folie de plastic si las in frigider pana in momentul utilizarii.


5. Reglez cuptorul la 220*C/425*F/gas 7, si plasez pe raftul de sus forma cu 12 cochilii pentru briose.

6. Pun tigaile si oala pe foc mic, pentru a se usca cat mai bine

Odata pregatirile facute, ma apug de gatit:

7. CARTOFI. Spal cartofii, fara insa a-i curata de coaja.
8. Tai cartofii in doua jumatati, pe lungime, iar apoi fiecare jumatate, transversal, in bucati de cca. 2 cm grosime.
9. Pun cartofii in una din tigaile mari
10. Maresc focul si torn apa fierbinte din termos cat sa acopere cartofii.
11. Asezonez cu sare
12. Las sa dea in clocot, reduc focul si acopar cu un capac.
13. Las sa fiarba la foc mic cca. 8 minute, sau pana cand sunt facuti
14. Re-umplu termosul cu apa fierbinte

15. VITA. Curat frunzele de pe crengutele de rosmarin, salvie si cimbru.
16. Toc frunzele marunt si le intind pe planseta pentru tocat intr-un strat uniform
17. Asezonez cu sare si piper
18. Ung filetul de vita cu pitin ulei de masline
19. Rulez bucata de muschi peste tocatura de frunze, astfel incat sa se acopere cu un strat uniform de frunze aromate, sare si piper
20. Tai muschiul pe lungime in doua jumatati, si rulez din nou prin frunzele aromate pentru a acoperi pucatile de carne cat mai bine.


21. Pun fileturile de vita in tigaia incinsa, si le rotesc pe toate fetele, pentru a le "cauteriza" si a retine sucul in interiorul carnii.
22. Adaug putin ulei de masline si continui sa invartesc carnea in tigaie pentru a fi sigur ca se prajeste uniform.
23. Las sa se prajeasca, rotind bucatile cam la fiecare minut, in timp ce ma ocup de alte preparate.


24. MORCOVI. Spal morcovii
25. Pun morcovii in oala si ii acopar cu apa fierbinte
26. Adaug:

  • 2 crengute de cimbru
  • cateva (2-4) frunze de dafin
  • o lingura de ulei
  • o lingura cu varf de zahr din trestie

27. Acopar cu un capac si las sa fiarba la foc mic, pana cand morcovii sunt facuti.

28. CARTOFI. Verific cartofii daca s-au facut. Trebuie ca atunci cand tin bucata de un capat, cu coaja in jos, cartoful sa se rupa de la jumatate, sub actiunea greutatii proprii.
29. Daca sunt fierti, ii strecor si ii las sa se abureasca intr-un vas acoperit.
30. Intorc tigaia pe aragaz si o las in asteptare pentru mai tarziu.

31. PAINITE. Pun in blender 2 cani a cate 300ml cu faina.
32. Dizolva sarea intr-o cana (300 ml) cu lapte si o adaug in blender
33. Adaug inca o cana (300 ml) cu lapte
34. Sparg 2 oua si le adaug in blender
35. Scot forma pentru briose din cuptor si o ung cu ulei de masline.
36. Pornesc blenderul si amestec pana cand se obtine un aluat ca pentru clatite (daca imi va ramane, chiar pot sa folosesc aluatul pentru clatite).
37. Umplu formele cu mixtura din blender si pun tava pe raftul de sus al cuptorului incins la 220*C

38. CARTOFI. Pornesc focul sub tigaia in care s-au fiert cartofii pentru a o usca.
39. Ung tigaia cu ulei de masline
40. Desert cartofii in tigaia incinsa
41. Adaug cateii zdrobiti de la o capatana de usturoi
42. Adaug coaja de la o lamaie curatata cu un cutit, sau cu curatitorul de cartofi.
43. Adaug un cub de unt
44. Amestec usor
45. Reduc focul si las sa se gateasc pana cand cartofii devin crocanti.

46. VITA. Verific daca fileturile sunt facute (rumenita frumos pe toate fetele).
47. Scot fileturile pe o farfurie, le acopar cu folie de aluminiu si apoi cu un prosop de bucatarie gros.
48. Intorc tigaia pe masina de gatit, si o las asa cum este in asteptare pentru folosire ulterioara.

49. CARTOFI. Adaug in tigaia cu cartofi frunzele curatate de pe crengutele de rosmarin (sau cimbru). Las sa se prajeasca in continuare, amestecand usor din cand in cand.

50. SALATA. Amestec in castronul pentru salata o lingura de ulei de masline extravirgin cu sucul de la mai putin de jumatate de lamaie si sare.

51. Adaug frunzele de nasturasi si duc la masa.
52. Le voi amesteca NUMAI in momentul servirii.

53. SOS. Curat si tai in doua jumatati o ceapa rosie
54. Feliez ceapa in robotul de bucatarie.
55. Adaug cca 12 ciuperci champignon, feliate cu robotul de bucatarie.
56. Aprind focul sub tigaia in care s-a prajit carnea si las sa se incinga.
57. Rastorn in tigaia incinsa feliile de ceapa si ciuperci.
58. Amestec usor si las sa se gateasca, amastecand continuu, pana cand vegetalele s-au inmuiat.
59. Adaug o lingura cu varf de faina si continui sa amestec, pana cand faina s-a amestecat uniform.
60. Adaug o cana (300 ml) de vin rosu si las sa se gateasca la foc mic, amestecand din cand in cand.

61. VITA. Intind pe un platou 2 linguri de sos de hrean.
62. Pun in mijloc o lingura de mustar, si o intind spre marginile platoului, astfel incat sa se combine cu sosul de hrean.
63. Dezvelesc farfuria cu bucatile de arne si le pun pe fundul de tocat.

64. SOS. Rastorn sucul de carne scurs pe farfuri in tigaia cu sos.

65. Adaug o cana (300 ml) de supa de carne, amestec usor si continui sa fiarba la foc mic.

66. VITA. Feliez oblic bucatile de carne pe platoul asezonat cu sosul de hrean.
67. Decorez cu frunze verzi de cimbru si transfer la masa.

68. CARTOFI. Rastorn cartofii pe un platou pentru servit si duc la masa.

69. MORCOVI. Verific daca sunt fierti.
70. Scurg morcovii.
71. Adaug o lingura de ulei de masline extravirgin
72. Storc sucul de la lamaia ramasa.
73. Asezonez cu sare si duc la masa.

74. SOS. Rastorn sosul in sosiera si duc la masa.

75. PAINITE. Sting focul la cuptor.
76. Scot tava din cuptor. Sper ca nu au apucat sa se arda. Trebuie sa fie insa crocante si rumene la exterior.
Vorba prietenuli Gordon: Unde nu-i culoare, nu-i gust.
77. Rastorn painitele din tava (in mod normal ar trebui sa pice singure, fara alt ajutor.
78. Duc la masa.















Sa fiti sanatosi.










No comments:

Post a Comment