Sunday, 21 October 2012

Curry de creveti, cu orez Jasmine, salata de castravete si desert de papaya

Acesta este un alt meniu delicios, care se poate pregati in mai putin de o ora. Trebuie insa sa fiu organizat, asha ca imi aduc la indemana toate ingredientele. Pregatesc robotul de bucatarie, vasul pentru curry, grillul pentru creveti, vasul pentru fiert orez.


Lista de cumparaturi pentru 4 portii:

A. Pentru crevetii cu ciuperci la gril :
450g  creveti de marime mare (calculez cam 9 creveti pentru o portie)
6 catei de usturoi pisati
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de garam masala
2 lingurite de boia dulce
2 lingurite de boia iute
2 linguri de ulei rafinat de arahide
4 linguri de busuioc proaspat tocat marunt
2 linguri de coreandru proaspat, tocat marunt
200 ml iaurt grecesc
cateva palarii de ciuperci feliate la grosimea unui crevete (cca 125 g).

B. Pentru orezul Jasmine:
240 g (cca o cana) orez Jasmine
o floare de iasomie uscata (sau ceai de iasomie)
sare
1 lingura de ulei de masline

C. pentru salata de castraveti:
3 cm de ghimbir.
1 limeta (coaja rasa si sucul de la)
1 lingurita de ulei de susan
2 linguri de ulei de masline
1 lingura sos de soia

D. pentru curry de creveti:
2 fire de lemongras
1 lingura de pasta de tomate
4 ardei rosii copti, din borcan, conservati in otet.
o legatura mare de coreandru
1 ardei iute rosu
2 catei de usturoi
2-3 cm de ghimbir
4-5 frunze de limeta (Kafir) 4 linguri de ulei de masline
3 linguri de sos de soia
1 lingurita de sos de peste
1 lingurita ulei de susan
300 g creveti
125 g de ciuperci tocate grosier.
80 g pastai de mazare de zapada (Snow Peas, Pissum Sativum var. macrocarpon)
400 g lapte de cocos.

E. pentru desert:
2 fructe de papaya
4 banane
2 limete
4 linguri de zahar brun pentru toping
1 portocala (coaja rasa si sucul de la)
iaurt cu aroma de banane, pentru servit
fursecuri, pentru servit
frunze de menta pentru decor


cateva palarii de ciuperci feliate la grosimea unui crevete (cca 125 g).

1. Curat crevetii astfel incat sa nu rup codita cca. 9 bucati pe portie

2. Combin crevetii intr-un castron cu sare, piper negru, proaspat macinat, 2 lingurite de garam masala, 2 lingurite de boia dulce, 2 lingurite de boia iute, 4 catei de usturoi pisati, 2 linguri de ulei rafinat de arahide si 2 linguri de busuioc proaspat tocat marunt. Se acopera castronul cu folie de plastic si se lasa la marinat o ora, in frigider.

3. Spal orezul in apa rece, pana cand apa ramane limpede, si il las la inmuiat in apa rece, timp de 15 minute.

4. Pun floarea de iasomie (sau ceaiul) intr-o cana si adaug o cana (300 ml) de apa fierbinte. Acopar si las sa se infuzeze timp de 15 min.

5. Se combina 200 ml iaurt grecesc cu sare, piper, 2 linguri de coreandru proaspat, tocat marunt, restul (2 catei) de usturoi si restul (2 linguri) de frunze de busuioc. Se acopera si se lasa in frigider pana va fi servit.

6. Pregatesc dressingul pentru salata de castraveti. Curat ghimbirul si il dau pe razatoare, direct in castornul in care voi pregati salata.

7. Adaug:
coaja rasa si sucul de la o limeta
1 lingurita ulei de susan
2 linguri de ulei de masline
1 lingura sos de soia

8. Amestec si gust. Daca este prea acru, mai adaug putin ulei de masline, care va mai domoli din aciditatea sucului de limeta.

9. Toc o legatura mare de frunze de coreandru si le adaug in castronul cu mixtura pentru salata.

10. Tai castravetele pe lungime in fasii subtiri, cu un curatitor de legume (sau cu o "mandolina", daca am).

11. Aliniez fasiile de castravete si le pun in castonul cu dressing, rasucindu-le usor, astfel incat sa se formeze un fel de turnulet

11. Toc marunt o jumatate de ardei iute rosu, si il presar peste salata. Duc castronul cu salata la masa. Voi amesteca cu dresingul in momentul servirii.

12. Scurg orezul, il mai clatesc odata pentru a indeparta cat pot de mult din amidon, si il pul in oala pentru fiert orez. Adaug o cana (cca 300ml) de apa rece si infuzia de iasomie.

13. Asezonez cu sare si adaug 1 lingura de ulei de masline.

14. Pun pe foc si aduc la fierbere cat de repede se poate.

15. Las focul mic, acopar cu un capac etans si las sa se gateasca timp de 12 minute.

16.  Cat timp fierbe orezul pregates amestecul pentru curry. Zdrobesc cu latul cutitului doua fire de lemongras, le tai in bucati lungi cam de 1 cm si le pun in vasul robotului de bucatarie.

17. Adaug, pe rand, urmatoarele ingrediente:

1 lingura de pasta de tomate
4 ardei rosii copti, din borcan, conservati in otet.
o legatura mare de coreandru
1 ardei iute rosu
2 catei de usturoi
2-3 cm de ghimbir
4-5 frunze de limeta (Kafir)

18. Procesez pana obtin o pasta omogena.

19. Adaug:
2 linguri de ulei de masline
3 linguri de sos de soia
1 lingurita de sos de peste
1 lingurita ulei de susan

20. Procesez in continuare pana cand lichidul este incorporat.

21. Sting focul la vasul cu orez si acopar vasul cu un prosop gros pentru 10 minute, pentru a permite aburului de la suprafata orezului sa finalizeze gatirea.

22. Reglez cuptorul pe functia gril si reglez le 200 C.

 21. Pun pe foc vasul pentru curry, si incing 2 linguri de ulei de masline.

22. Scot crevetii marinati din frigider, ii scurg de marinada si ii pun pe o farfurue.

23. Ung cca 125 g de ciuperci feliate cu marinada ramasa, le adaug in uleiul incins si le sotez pentru 20 secunde. Adaug crevetii marinati si gatesc pana cand crevetii incep sa ishi schimbe culoarea in roz.

24. Iau de pe foc, rastorn in tava, adaug doua linguri din mixtura pentru curry si introduc in cuptorul incins, , pe ultimul raft, cat mai departe de rezistori. Reduc temperatura cuptorului la 180 C, si las pana cand crevetii devin crocanti si imprumuta din aroma mixturii pentru curry.


25. Ridic capacul la vasul cu orez si afanez usor cu o furculita. Duc vasul cu orez la masa.

18. Pun vasul pentru curry inapoi pe foc, mai adaug 1 lingura de ulei de masline si restul de ciuperci tocate grosier si pastaile de mazare. Soteez pentru cca. 30 secunde.

19. Adaug mixtura din vasul robotului de bucatarie si crevetii si gatesc cca 20 secunde.

20. Adaug laptele de cocos si aduc la fierbere la foc mic. Reduc focul si las sa fiarba incet, timp de 1 minut. Sting focul si acopar cu un capac.

21. Pentru desert tai in lungime fructele de papaya. (trebuie sa fie bine coapte). Indepartez semintele si fac o taietura pe partea opusa, astfel incat sa obtin o mica suprafata plana ce va da stabilitate preparatului.

22. Curat bananele si le feliez oblic.

23. Umplu cavitatea fructului de papaya cu feliile de banane. Storc peste fiecare preparat sucul de la un sfert de limeta.

24. Intr-o craticioara pun 4 linguri de zahar brul. Cant incepe sa se topeasca adaug sucul de portocala si amestec pentru a obtine un lichid vascos, de consistenta mierii.

25. Torn topingul de caramel peste banane, decorez cu felii de lime, coaja rasa de portocale si frunze de menta. Servesc cu fursecuri si iaurt rece, cu aroma de banane.

26. Era cat pe ce sa uit crevatii in cuptor!!!. Ii scot si ii duc la masa, impreuna cu sosul de iaurt pastrat la frigider,


Asortez un pahar de Chardonnay, si asta-i tot.

Sa fiti sanatosi.





No comments:

Post a Comment