Thursday 25 October 2012

Midii in sos de telina si chilli

O reteta simpla, usor de preparat si extraordinar de gustoasa. Eu i-am asoratat un pahar de Sauvignon Blanc.


1. Ma asigur ca am la indemana toate ingredientele. Pentru 2 portii am nevoie de:

1 kg midii proaspete
ulei de masline, pentru prajit
3 fire de ceapa verde, tocate oblic
1 - 2 shallote (in functie de marime) taiate solzisori
3-4 catei de usturoi zdrobiti
1 tulpina de telina, taiata in felii transversale groase de cca 3-4 mm.
1 ardei iute rosu, fara seminte, tocat marunt.
4 crengute de cimbru (frunzele de pe)
1-2 foi de dafin
150 ml vermut alb
150 ml vin alb sec
2 linguri (generoase - cca 150 g) de smantana (Creme fraiche)
o legatura mare de patrunjel, tocat grosier
sare, piper
frunze de salata (optional) pentru servit
orez fiert (optional) pentru servit.

2. Pentru a verifica daca scoicile sunt in regula, le pun in chiuveta sau intr-un castron suficient de mare cu apa rece. Arunc toate scoicile care raman deschise atunci cand le lovesc de o suprafata tare.

3. Scurg scoicile si le curat (ca in videoclipul de aici: http://www.ehow.com/video_12161250_beard-mussels.html )




4. Incing wok-ul si infierbant putin ulei de masline.

5. Adaug ardeiul iute, si gatesc cca 10 secunde, cat sa se aromeze uleiul.

6. Adaug vegetalele (ceapa verde, shallotele, usturoiul, tulpina de telina frunzele de dafin si cimbrul), asezonez cu sare si piper proaspat macinat si sotez cca. 1 minut.

7. Adaug scoicile si scutur wok-ul pentru a se amesteca. Dau focul la maxim si gatesc cca 30 de secunde, amestecand in continuu.

8. Reduc focul, acopar cu un capac si las sa se gateasca pentru cateva minute, amestecand din cand in cand prin scuturarea wok-ului.

9. Cand scoicile incep sa se deschida, adaug un pahar (cca 150 ml) de vermut alb si un pahar (cca 150 ml) de vin alb sec.

10. Gatesc la foc mic, fara capac, pana cand sosul s-a redus la (mai putin de) jumatate.

11. Acopar cu un capac, si continui sa gatesc cca 30-60 secunde, sau pana cand scoicile s-au deschis complet.

12. Indepartez scoicile care nu s-au deschis.

13. Adaug 150 g Creme Fraiche, acopar si scutur ca sa se amestece.

14. Adaug si patrunjelul tocat (cam o mana plina), acopar din nou, amestec si mai catesc cca 30 secunde, pentru a permite aromelor sa se dezvolte si sa se amestece.

15. Duc scoicile la masa si le servesc cu paine calda, cu multa coaja crocanta.

Sa fiti sanatosi.


No comments:

Post a Comment