Sunday 14 October 2012

Pui Piri-Piri cu cartofi taranesti, salata si tarte portugheze

Acesta este un meniu aproape complet, care se poate face in mai putin de o ora. Trebuie sa spun despre cartofii taranesti ca taranul lucreaza alte ogoare decat cele mioritice. Dar gustul este demential.

Mie mi-a iesit asa:






Pentru 6 persoane s-ar parea ca am  nevoie de urmatoarele:

Pentru pui:
  • 6 Pulpe de pui (partea de sus a copanului) cu tot cu piele si os
  • sare (neaparat de mare) si piper (neaparat negru) proaspat macinat
  • 2 1/2 ardei iuti (daca se poate de diferite soiuri pentru a aduce mai multe arome)
  • 1 ceapa rosie
  • 1 lamaie (coaja rasa si sucul de la)
  • 2 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de otet alb
  • 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri de sos Worchestershire
  • 1lingurita de boia dulce de ardei
  • o legatura mare de busuioc
  • o cana de apa calda
  • crengute de cimbru
  • crengute de rozmarin
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras galben
Pentru tarte:
  • o jumatate de pachet de aluat franzuzesc (din acela cu foaia deja intinsa, pe care nu mai trebuie sa-l mai intind eu)
  • scortisoara  macinata
  • 1 ou
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 120g smantana (creme fraiche)
Pentru topingul de zahar caramel:
  • 1 portocala (coaja rasa si sucul de la)
  • 4-5 linguri de zahar
Pentru carofii taranesti:
  • 3-4 cartofi dulci (depinde de marime)
  • 2 cartofi normali (cantitatea de cartofi ar fi cam 1/3 din cea a cartofilor dulci).
  • 1/2 lamaia
  • o legatura mare de coreandru
  • 150 g branza feta
Pentru salata:
  •  amestec de frunze pentru salata
  • 1/2 de lamaie (sucul de la)
  • 1 1/2 linguri de ulei de masline extravirgin.
Instructiuni:

1. Setez cuptorul la 200 C si las sa se incinga.
2. Pun o tigaie mare la incins.
3. Asez pulpele de pui cu pielea in jos, si crestez carnea, insistand in specia in jurul osului, fara insa sa tai si pielea.
4.  Pun pulpele de pui in tigaia incinsa, cu pielea spre tigaie. Regles focul la mediu-mare.
5. Condimentez cu sare si piper proaspat macinat si las sa se prajeasca cca 6 minute, sau cat timp este nevoie pentru ca pielea sa se rumeneasca si sa devina crocanta.
6.  Intre timp tai o jumatate din foaia de aluat frantuzesc si pun restul in congelator, pentru alte utilizari.
7. Pudrez foaia de aluat cu scortisoara pista, pe care o intind cu mana cat mai uniform.
8. Intorc foaia cu suprafata pudrata spre masa si o rulez.
9. Tai ruloul de aluat in sase si aplatizez fiecare cilindru, astfel incat sa formez un disc.
10. Pun discurile de aluat intr-o forma de briose si le presez catre peretii formei, astfel incat sa se obtina niste cosulete.
11. Pun forma in cuptorul incins la 200 C.
12. Intorc bucatile de pui. Pielea trebuie sa fie frumos rumenita si crocanta.
13. Tai cartofii dulci in sferturi (daca sunt mari) si cartofii normali in jumatati si ii pun intr-un bol care poate fi utilizat in cuptorul; cu microunde.
14. Plasez in centrul bolului o jumatate de lamaie, cu coaja in jos.
15. Acopar cu folie pentru alimente si pun in cuptorul cu microunde pentru 15-20 minute.
16. Sparg un ou intr-un bol.
17. Adaug:
                  o lingura cu zahar.
                  o lingurita cu extract de vanilie
                  120 g creme fraiche
                  coaja rasa de la o portocala

18. Amestec totul cu o furculita.
19. Scot forma de briose din cuptor si cu o lingurita apas tartele spre peretii formei, pentru a largi cavitatea interioara.
20. Umplu cosuletele de aluat cu mixtura din bol.
21. Pun din nou in cuptor forma cu tartele umplute.
22. Pun in cana de la blender:
                  ardeii iuti (cam 2 1/2), taiati in bucati mari  
                  o ceapa rosie, curatata si taiata in jumatati
                  coaja rasa de la o lamaie
                  2 catei de usturoi zdrobiti
                  sucul de la o jumatate de lamaie
                  2 linguri de otet alb
                  3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
                   c
                  
                  2 linguri de sos Worcetershire
                  1 lingurita de boia dulce de ardei
                  1 legatura mare de frunze de busuioc.
23. Procesez ingredientele pana se obtine o pasta omogene.
24. Asezonez dupa gust cu sare si piper
25. Adaug apa calda, cam o jumatate din cantitatea de sos. Asta pentru ca voi introduce sosul in cuptor, unde va pierde destul lichid.
26. Rastorn sosul intr-o tava pentru cuptor.
27. Pun bucatile de pui in tava cu sos, cu pielea in sus.
28. Ung cu ulei crengutele de cimbru si de rozmarin si le adaug peste pui.
29. Scot din cuptor tava cu tarte si pun in locul ei tava cu bucatile de pui.
30. Tai ardeii grasi in bucati mari si ii pun in tigaia in care am prajit puiul.
31. Intr-o craticioara, pun pe foc 4-5 linguri de zahar.
32. Las pana cand incepe sa se inmoaie si sa se formeze carmelul, si storc sucul de la o portocala.
33. Las amestecul de foc pana cand incepe sa se ingroase si devine de consistenta mierii de albine.
34. Scot tartele din forma, pe un gratar, si torn deasupra (cu o lingurita) topingul de caramel.
35. Decorez cu felii de portocala si duc tartele la masa.
36. Scot carofii din cuptorul cu microunde.
37. Dau deoparte jumatea de lamie.
38. Curat cartofii de coaja (optional).
39. Toc marunt o jumatate de ardei iute.
40. Presar pe suprafata plansetei de tocat sare, piper si ulei de masline.
41. Pun deasupra carofii si ii sfaram grosier.
42. Amestec cu frunze de coreandru tocate mare.
43. Adaug cca 150 g branza feta sfaramata, si amestec usor.
44. Decorez cu cateva frunze de coreandru si duc cartofii la masa.
45.  Scot tava cu pui din cuptor.
46. Pun bucatile de ardei in tava cu bucatile de pui si duc la masa.
47. Pentru salata, storc sucul de la o lamaie peste amestecul de frunze.
48. Tai un mar verde in fasii subtiri si le amestec cu frunzele de salata.
49. Adaug 2 linguri de ulei de masline si amestec.
49. Rastorn slata in bolul pentru salata si duc la masa

Sa fiti sanatosi.   


No comments:

Post a Comment