Wednesday, 7 March 2018

PUI SATAY CU NOODLES SI SOS DE ALUNE


Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada, de catre bucatari ambulanti, si se serveste fierbinte, insotit de un sos pe baza de arahide, ardei iuti si (multe) alte arome. Frigaruile au un gust foarte bun preparate sub grill-ul cuptorului, sau pe un gratar de casa, dar gratarul cu lemne le da un plus de gust si aroma de afumat.





VALOARE ENERGETICA
Kcal (kJ)
TOTAL
GRASIMI
ACIZI GRASI SATURATI
PROTEINE
TOTAL
GLUCIDE
ZAHARURI
FIBRE
SARE
472 (1981)
17.2 g
3.2 g
39 g
36 g
14 g
7 g
696mg




Timp de preparare : 10 minute
Timp de gatit : 10 minute
Cantitate : 1 portie
From: Diabetic Living Magazine

INGREDIENTE


1 lingura de unt de arahide
2 lingurite de sos de soia, cu continut redus de sare.
2 lingurite de sos dulce de chilli
1 lingura de suc de lime, proaspat stors.
30 g de noodles
o jumatate de tulpina de telina, tocata
o jumatate de morcov, taiat cubulete
o legatura de coriandru, proaspat tocat
o jumatate de piept de pui, dezosat, fara piele,  cca 150 g
ulei de arahide
3 frigari subtiri din lemn.

INSTRUCTIUNI

Se amesteca intr-un bol sosul de soia, sosul de chilli si sucul de lime.

Se gatesc taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg si se transfera intr-un bol de marime medie. Se adauga telina , morcovul, .coriandru  si o lingura din amestecul de unt de arahide. Se amesteca usor, cat sa se combine ingredientele si se pune deoparte.

Se infig cubuletele de pui in frigari, cate  3-4 bucatele in fiecare frigare si se stropesc cu ulei de arahide. Se incinge tigaia gril si se gatesc frigaruile ccirca 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce carnea este facuta si rumenita dupa preferinte.

Se transfera pastele pe o farfurie, se aseaza deasupra frigaruile de pui si se servesc fierbinti, cu restul de sos de arahide.

Sunday, 24 July 2016

Frittata cu sparanghel si mix de legume asiatice



Cand vorbim despre frittata, combinatiile de ingradiente care se pot face sunt “fara numar”. Azi \m preparat o frittata cu aromatizare asiatica. Am inlocuit bok-choy din reteta originala cu un mix de legume pentru wok.

Ca sa ramana pufos, preparatul trebuie gatit la temperatura scazuta, minim 25 de minute.

Denumire originala : Asparagus and Bok-Choy Frittata



Bucatarie: SUA/Italiana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 min
Timp de gatit: 30 min
Durata totala: 40 min

Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline
3 cepe verzi tocate marunt, inclusiv partea verde
1 lingurita de ghimbir, proaspat ras
1 catel de usturoi, zdrobit
1 pachet (400 g) amestec asiatic de legume
350g sparanghel, partea lemnoasa indepartata, taiat in bucati de cca. 2.5 cm
2 linguri sos de soia
10 oua, batute cu un tel pana se omogenizeaza
1/4 lingurita de piper proaspat macinat
1 lingura ulei de susan

Unitati de masura:

-          1 cana = 237 ml
-          1 lingura = 15 ml
-          1 lingurita = 5 ml

Echipament:
1tigaie mare

Cum am preparat eu:
1.      Se preincalzeste cuptorul la 160C. Se incinge uleiul la foc mediu, intr-o tigaie mare, antiaderenta. Daca aveti la indemana o tigaie de fonta, este ideal. Daca nu, merge si una teflonata. Se adauga ceapa verde tocata marunt, usturoiul zdrobit si ghimbirul dat pe razatoare si se gateste cca 30 secunde, pana cand se dezvolta aromele. Se adauga mixul de lagume asiatice, dezgetate in prealabil si scurse de apa si se gatesc, amestecand din cand in caind, pana cand incep sa se inmoaie, cca 2 min. Se adauga sparanghelul si sosul de soia si se continua sa se gateasca la foc mediu cca 3 minute, pana cand sparanghelul este aproape facut.
2.      Se reduce flacara la minim, se niveleaga legumele in tigaie si se adauga ouale si piperul. Se regleaza cantitatea de sare dupa gust si se gateste la foc mic, cca 2 minute, pana cand oul incepe sa se coaguleze la margine. Se introduce tigaia in centrul cuptorului preincalzit si se coace cca 25 minute, pana cand partea de deasupra a capatat un aspect lucios. \se stinge focul la cuptor, se stropeste cu ulei de susan si se lasa sa se odihneasca cca 10 minute in cuptorul cald.

Se asociaza cu un vin alb, rece cu o aroma echilibrata. Un Chardonnay produs in Africa de Sud ar fi bine venit.
 



Wednesday, 20 July 2016

Strata cu afumatura si carnati

Strata este un preparat american consumat de regula la micul dejun, similar cu quiche sau frittata, ce are in compozitie paine, oua si branza. Se mai pot adauga vegetale si carne. Asha cum sugereaza si numele, ingredientele se aseaza unul peste altul, astfel incat sa formeze straturi.

Exista si varianta propusa in reteta de fata in care ingredientele, in loc sa fie dispuse in straturi, sunt amestecate.

Reteta necesita cel putin 4 ore de odihna in frigider inainte de a fi data la cuptor.

Denumire originala : Ham and Sausage Strata






Bucatarie: SUA
Dificultate: medie
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 21 min
Timp de gatit: 99 min
Durata totala: 6 ore

Ingrediente:
2 baghete a cate 230 g fiecare
2 linguri de unt nesarat
1 ceapa mare, tocata fin
3 tulpini de telina, curatate si taiate in bucati de cca 12 mm
1 ardei iute (jalapeño)
340 g de carnati de porc, neafumati
450 g de afumatura, (sunca, ciolan afumat, bacon…) taiata in bucati de cca 8 mm
1 (cca.110 g) carnat de porc afumat
1 lingura frunze de cimbru
1 lingura sare kosher
1/2  de lingurita piper negru proaspa rasnit
230 g branza Gruyère, taiata in cubulete de cca 8 mm
1/2 cana de parmezan, proaspat ras
2 oua mari, batute usor
4 cani de fond de pui
1 1/2 cana smantana 12% grasime


Echipament:
2 tavi de copt, pentru preparat crutonele de paine
1 vas din fonta emailata (duch oven)
1 cratita larga, in care se va lasa strata sa stea in frigider.
1 vas ceramic sau din sticla termorezistenta, in care se va coace strata.

Cum am preparat eu:
1.      Se incinge cuptorul la 190C. Se distribue bucatile de paine pe doua tavi de copt, si se aseaza in cuptorul incins, una in treimea de sus, iar cealalta in treimea de jos a cuptorului. Se gatesc cca. 5 minute. Se rotesc tavile in cuptor cu partea din fata in spate, si tava de sus se muta jos iar cea te jos se muta sus, si se gatesc inca 5 minute, pana cand bucatile de paine devin aurii si crocante. Se scot crutoanele de paine din cuptor si se pun deoparte.
2.      Se incinge uleiul intr-un vas din fonta emailata, se adauga untul si se amesteca incet pana cand untul se topeste. Se adauga ceapa, telina si ardeiul iute si se gatesc amestecand continuu, cca 6 minute, pana se inmoaie. Se adauga carnatii neafumati si se gatesc cca 8 minute, pana cand culoarea roz a disparut. Se adauga si se amesteca afumatura, carnatii afumati, cimbrul, sarea si piperul. Se transfera intr-un vas mai mare si se lasa sa se raceasca.
3.      Se adauga branza Gruyère, parmezanul si bucatile de paine. Intr-un ald vas se bat ouale, se adauga fondul de pui si smantana si se amesteca pana se omogenizeaza. Se rastoarna  mixtura de oua peste amestecul de carne si paine. Se preseaza astfel incat lichidul sa se distribue uniform, se acopera cu folie de plastic si se pune in frigider pentru minim 4 ore (cel mai bine peste noapte). Pentru a se uniformiza cat mai bine si sa nu balteasca in lichid, este indicat ca pe durata pastrarii in frigider, compozitia sa ramana presata. Cel mai bine este ca peste folia de plastic se aseaza orizontal, intr-un singur strat, cateva paghete de 1 kg de zahar.
4.      Se incinge cuptorul la 170°C. Se unce cu unt o forma ceramica sau din sticla termorezistenta. Se scoate compozitie de strata din frigider si se transfera strata in vasul ceramic si se niveleaza. Se acopera vasul ceramic cu folie de aluminiu unsa cu unt. Se gateste in centrul cuptorului pentru 30 minute, sau pana cand se fixeaza. Se inlatura folia de aluminiu si se gateste in continuare cca 45 minute, pana cand se rumeneste. Se lasa sa se odihneasca cca 15 minute inainte de a fi servita.

Odata ce este gatita, Strata poate sa stea la temperatura camerei cca. 4 ore. Daca este nevoie, poate fi reincalzita.

NOTE:

Unitati de masura:

-          1 cana = 237 ml
-          1 lingura = 15 ml
-          1 lingurita = 5 ml


 jalapeno pepper  :    Este un ardei iute cu o lungime de cca 5-10 cm. Poate fi verde (in general spre sfarsitul verii) sau rosu (toamna tarziu). Exista si variant conservata, dar care nu ofera aceeasi calitate ca si cei proaspeti. Inlocuitori:  cuaresmeno (similar) OR Fresno chile OR guero chile OR malagueta (ceva mai iuti) OR serrano pepper OR yellow wax chile pepper OR fresh cayenne pepper


Italian sausage :   Sunt carnati de porc, folositi de multe ori ca adaos in sosurile pentru paste. Se prroduc in variantele picanti, medii sau dulci, in functie de cantitatea de ardei iute adaugata in compozitie, si sunt aromatizati cu usturoi si seminte de fenicul.


Eu i-am asimilat cu Carnati de gratar kg Gusturi romanesti de la Mega Image, pe care i-am gasit online la eMag la pretul de 14.89 lei/kg.

 

http://www.emag.ro/supermarket/carnati-de-gratar-kg-gusturi-romanesti-03742/pd/DT3GP3BBM/

 

Sare Kosher – Este o sare de mare nerafinata, de granulatie mare, folosita in bucataria evreiasaca. Bucatarii profesionisti spun ca o apreciaza pentru aroma moderata si pentru structura ei care o face sa adere mai usor la suprafata preparatelor – la un peste in crusta, sau pentru a glazura un pahar de marguerita. Am gasit-o online la magazinul de mirodenii la pretul de 35.07 lei pentru 100g.



Gruyère  Pronuntie:  grew-YARE   Notes:  Este o branza originara in vestul Elvetiei, produsa din lapte crud, cu o meltenabilitate foarte buna, folosita in special pentru fondue, sufleuri, gratin si sandwichiuri firbinti. Se poate gasi sub diferite denumiri, cum ar fi Swiss Gruyère, Beaufort, and Comté.  Substituenti:   Emmentaler OR Jarlsberg OR Appenzell OR raclette OR Swiss cheese.

Am gasit branza Gruyere de France, pached te 200 g la eMag, la pretul de 16.98 RON http://www.emag.ro/supermarket/branza-gruyere-de-france-200g-entremont-93783/pd/D8H8QBBBM/

Sau la Fusion Technique versiunea Elvetiana, la pretul de 150 RON pe kg (la pachete de cca. pentru 2.5 kg).