Jiaozi denumeste in chineza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: fierti molcom in apa, caz in care se numesc shuǐ jiǎo, inabusiti in aburi, cind sunt numiti zhēng jiǎ, prajiti in tigaie, adica jiān jiǎo, sau prajiti in baie de ulei, cand sunt numiti “ zhá jiǎo”. Odata gatite, jiaozi se servesc cu diferite dipuri, de obicei pe baza de otet negru si ulei de susan; si aici puteti improviza, folosind ingredientele astfel ca sa obtineti sosuri cu gust predominant sarat, dulce, acrisor sau picant, dupa cum va convine.
Jiaozi sunt rude bune cu coltunasii japonezi
numiti yoza “gyozai”, cu “momo” din Nepal, cu mult mai bine cunoscutii
“ravioli”, caracteristici bucatariei italiene, si chiar cu foarte familiarii
coltunasi romanesti.
Pzreparare: 15 minute / Timp pentru gatit: 30 minute / Portii: 4
Ingrediente
1/2 kg carne de porc, tocata
2 cani de varza chinezeasca, toccata
1/2 cana de ceapa verde, tocata
2 linguri de sos de soia
1 lingura de ulei de susan
1 lingura de ghimbir, zdrobit
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de zahar
1/4 lingurita de piper negru
1 pachet de 50 de foi de aluat pentru dampling
(wonton)
Apa pentyru fiert
Instructiuni
1. Se amesteca intr-un castron
carnea tocata de porc, varza chinezească, ceapa verde, sosul de soia, uleiul de
susan, ghimbirul, sarea, zahărul și piper negru.
2. Se ia in palma o foaie de
aluat. Se aseza in mijlocul ei cam o lingura de umplutura. Se ung marginile
cercului de aluat cu apa. Se inchide cercul, ca sa se uneasca in centru. Se
apasa usor cu degetele, doar in centru, ca cele doua parti de aluat sa adere
una la alta. Se inchid coltunasii dinspre centru catre cele doua margini, prin
valurirea si suprapunerea marginilor de aluat. (vezi tutorial How to fold a jiaozi
(chinese dumpling) 包餃子)
3. Repetați acest proces până
când toate foile de aluat sunt umplute cu amestecul de carne de porc. Ar trebui
să obtineti cu aproximativ 50 de coltunasi.
4. Se de in clocot o oală mare
cu apă. Se adauga cu grijă coltunasii în apă și se amesteca ușor pentru a nu se
lipi. Se fierb timp de 4-6 minute, sau până când plutesc la suprafață și
umplutura este complet gătită.
5. Se scot coltunasii din apa cu
o lingura pentru spuma si se aseaza pe o farfurie. Se servesc fierbinti,
alaturi de un dip din sos de soia sau otet si ulei cu chili. Folosind o lingură
cu fantă, scoateți găluștele din apă și așezați-le pe o farfurie. Servește
găluștele fierbinți cu un sos de scufundare, cum ar fi sos de soia sau oțet cu
ulei de chili.
Sfaturi
How to fold a jiaozi (chinese dumpling) 包餃子 - https://www.youtube.com/watch?v=rH2B7VbZSKE
Vezi si Yaki-gyoza - https://www.reteteleluiradu.ro/yaki-gyoza/
ENGLISH TRANSLATION
Dumplings
Chinese dumplings, also known
as jiaozi, are a type of dumpling that originated in China and have become
popular throughout the world. They are typically small, thin, and
crescent-shaped, and are filled with a mixture of ingredients such as ground
meat (usually pork), vegetables, and seasonings.
The dumpling wrappers are made from wheat flour, water, and sometimes eggs, and are rolled out and cut into circles. The filling is then placed in the center of each wrapper, and the edges are pinched together to seal the dumpling. The dumplings are then cooked by boiling, steaming, or pan-frying, and can be served with a dipping sauce.
Preparation Time: 15 min / Total
Time: 30 min / Serving 4
Ingredients
2 cups chopped Chinese cabbage
1/2 cup chopped scallions
2 tablespoons soy sauce
1 tablespoon sesame oil
1 tablespoon minced ginger
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
1/4 teaspoon black pepper
1 package of 50 dumpling wrappers
Water for boiling
Directions
1. In a large bowl, combine the
ground pork, Chinese cabbage, scallions, soy sauce, sesame oil, ginger, salt,
sugar, and black pepper. Mix well to combine all the ingredients.
2. Take a dumpling wrapper and
place a spoonful of the pork mixture in the center of the wrapper. Dip your
finger in water and wet the edges of the wrap per. Fold the wrapper in half,
pressing the edges together to seal the dump ling.
3. Repeat this process until all
the dumpling wrappers are filled with the pork mixture. You should end up with
approximately 50 dumplings.
4. To cook the dumplings, bring
a large pot of water to a boil. Carefully add the dumplings to the water and
stir gently so they don’t stick together. Boil the dumplings for 4-6 minutes,
or until they float to the surface and the filling is fully cooked.
5. Using a slotted spoon, remove
the dumplings from the water and place them on a plate. Serve the dumplings hot
with a dipping sauce, such as soy sauce or vinegar with chili oil.
No comments:
Post a Comment