Friday 18 December 2020

CURCAN CU ROSMARIN LA CUPTOR, SI SOS DE PIPER.

 Acesta este un preparat pentru sarbatori, pentru care curcanul este marinat timp de 4 ore cu un amestec de ierburi aromate, coaja de lamaie si usturoi. Este servit intr-o armonie perfecta alaturi de un sos pregatit din zeama scursa in tava la cere se adauga un picut de smantana.

Planificati-va din timp, pentru ca este nevoie de 3-4 zile pentru decongelare si cam de 8 ore pentru gatit.


Preparare: 1 ora si 15 minute / Timp total: 8 ore / Numar de portii: 8

Dotari: Tava pntru copt cu grila,  ata alimentara (pentru legat),

Nutritie:

Pe portie (85 g Curcan + About 1 1/2 Lingura de sos) :  184 calorii; 26.3 g proteine; 2.1 g carbohidrati; 0.1 g fibre alimentare; 6.7 g grasimi; 3.2 g grasimi saturate; 79.4 mg colesterol; 232 mg porasiu; 258.8 mg sodiu.

Ingrediente

 

 6 linguri de unt nesarat, inmuiat latemperatura camerei

 6 catei de usturoi, zdrobiti

 1 ceapa eshalota, toccata marunt

 1 ½ lingura de rosmarin proaspat, tocat marunt, plus 5 grengute

 1 ½lingira de mustar integral

  1 ½ lingurita de coaja de lamiae rasa

  1 lingurita de sare

  1 curcan (5 ½ kg) (decongelarea dureaza cam 3 – 4 zile in frigider. Vezi sfaturi)

  1 ceapa mica, taiata in sferturi

  1 lamaie, taiata in jumatati

  1 tulpina de telina, taiata in patru

  1 morcov, taiat in patru

  5 crengute de salvie proaspete

  5 crengute de cimbru

Pentru sos

  1/4 cana din sosul scurs in tava in timpul coacerii (degresat)

  1 cheapa eshalota toccata marunt

  2 catei de usturoi, zdrobiti

  ¼ cana de faina

  ½ cana de vin alb, sec

  3 cani supa clara de pui

  1 lingura de Frunze de salvie tocate

  1 lingura de frunzulite de cimbru, tocate

  ½ lingurita de sare

  ¼ cana smantana 40 % grasime 

  1 lingura boabe de piper pisate mare

 

Preparare

1. Se amesteca intr-un castronel untul cu 6 catei de usturoi zdrobiti, ceapa eshalota, rozmarinul tocat, muster, coaja de lamiae si o lingurita de sare.

2. Se indeparteaza organelle si gatul curcanului (se pastreaza pentru alte preparate, sau se arunca). Se tamponeaza cavitatea cu servete de hartie pentru a se usca. Se aseaza aseaza pe o tava pentru copt.

3. Se dezlipeste pielea de deasupra pieptului, incepand din zona gatului. Se introduce mana u grija cintre piept si piele pentru a se desface cat mai multa, fara insa a o rupe. Se repeta operatia pe cealalta parte, pentru a desface pielea de pe copane. Se introduce untul aromatizat sub pielea desfacuta, masand zona pieptului si a co[anelor pentru a se tstribui cat mai uniform. Se pune curcanul in frigider, neacoperit, si se lasa sa se marineze timp de 4 ore.

4. Se scoate curcanul din cuptor si se lasa sa stea la temperature camerei timp de 1 ora.

5. Se incinge cuptorul la 230 °C

6. Se aseaza curcanul pe grila tavii, cu pieptul in sus. Se introduce in cavitatea curcanului ceapa, lamaia, telina, morcovul, crengutele de rosmarin, frunzele de salvie si crengutele de cimpru Se introduc varfurile aripilor sub curcan. Se leaga picioarele cu ata de bucatarie.

7. Se coace curcanul, neacoperit, timp de 30 de minute. Se reduce temperature 175 °C. Se inveleste cucanul cu folie de aluminiu si se coace timp de 1 ¾ - 2 ore, pana cand temperatura masurata cu un tetmometru in interiorul pieptului si al pulpelor a atins temperatura de 74 °C. Se indeparteaza folia si se continua sa se coaca, daca mai este nevoie, pentru a se rumeni. Se transfera curcanul cu grija pe un fund pentru de lemn, pe care se va servi la masa .ana se ru Roast the turkey, uncovered, for 30 minutes. Se scoate din tava ¼ cana din sosul rezultat in timpul coacerii. Se lasa curcanul sa se odihneasca timp de 30 – 45 minute inainte de a-l portiona.

8. Intre timp se prepara sosul: Se pune sosul recupetrat din tava intr-o tigaie si se incalzeste la foc mediu. Se adauga ceapa si usturoiul si se gatesc amestecand continuu timp de 3 minute, sau pana cand se inmoaie. Se incorporeaza faina si se gateste pana cand sosul devine inchis la culoare si are consistenta unei paste cu o structura granulara (asemanator carnii tocate gatite). Se incorporeaza vinul, si se gateste pana cand sa evaporate aproape de tot. Se adauga supa, frunzele de salvie, cimbru si sare. Se gateste timp de 10 – 14 minute, amestecand din cand in cand, sau pana cand se ingroasa.

9. Se strecoara printr-o sita fina intr-un bol. Partile solide ramase in sita se arunca. Se sterge tigaia cu un ervete de hartie. Se pune sosul din bol in tigaie. Se atauga smantana si piperul si se gateste la foc mic timp de 2 – 3 minute, sau pana se incalzeste uniform.

10. Se portioneaza curcanul si se serveste cu sos.

Sfaturi:

 CUM SE DECONGELEAZA CURCANUL

Decongelarea nu este o operatie complicata, dar trebuie respectate cateva reguli. Daca aveti destul timp, si spatiu in frigider, atunci decongelarea in frigider este prima optiune. Daca spatiul este o problema, atunci puteti sa il decongelati in apa rece, in chiuveta sau intr-un recipient suficient de mare pe care il umpleti cu apa pe care o schimbati la fiecare 30 minute. Daca timpul va preseaza, atunci puteti apela la cptorul cu microunde, unde decongelarea dureaza cam 1 – 2 ore.

A. Pentru a decongela curcaunul in frigider, procedati in felul urmator:

1. Se scoate curcanul din congelator si se aseaza cu pieptul in sus pe o tava, fara a-l scoate din ambalaj. Alegeti o tava care are un pic de margine pentru a preveni ca lichidul care rezulta in timpul decongelarii sa se scurga in frigider..

2. Curcanul trebuie sa stea la dezghetat timp de cate 1 zi pentru fiecare 1.8 kg. Cantariti-l inainte pentru a sti cat trebuie sa stea la dezghetat. Aranjati rafturile frigiderului astfel incat sa poata sa stea la dezghetat pe raftul cel mai de jos a-l frigiderului.

Faceti-va planurile cunsiderand urmatiarele durate pentru dezghetare:

1 pana la 3 zile daca are 1.8 pana la 5.4 kg

3 pana la 4 zile daca are 5.4 la 7.3 kg

4 pana la 5 zile daca are 7.3 la 9.1 kg

5 pana la 6 zlle daca are 9.1 la 10.9 kg

 

Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, asigurati-va ca termostatul frigiderului este setat la maxim 4 °C.

 

3. Curcanul trebuie gatit in cel mult 2 zile de la decongelare. In cazul acestei metode, nu este nevoie sa gatiti curcanul imediat dupa decongelare. Ba char, daca ati apucat sa il decongelati insa a aparut o scimbare de plan si nu mai vreti sa il gatiti, se poate recongela.In oricecaz, carnea recongelata nu va lai fi la fel de frageda.

 

B. Decongelarea in apa rece:

1. Se scoate cucanul din ambalajul original si se pune intr-o punga resigilabila, sufficient de mare (sau in sacose de plastic negaurite, si care se pot lega etans). Astfel se previne absorbtia de catre curcan a apei de racier, si transferal de arome dinspre curcan inspre apa in care se raceste.

2. Se aseaza curcanul ambalat astfel in chiuveta, sau intr-un alt recient sufficient de mare si se toarna apa rece, pana cand curcanul este acoperit.

3. Curvanul trebuie sa stea la dezghetat  1 ora pentru fiecare 0.91 kg. (Trebuie cantarit inainte pentru a sti exact ce greutate are). In functie de greutatea curcanului, operatia poate dura intre 2 si 12 ore:

2 la 6 ore pentru 1.8 la 5.4 kg

6 lq 8 ore pentru 5.4 to 7.3 kg

8 la 10 ore pentru 7.3 to 9.1 kg

10 la 12 ore pentru 9.1 to 10.9 kg

4. Apa trebuie schimbata la fiecare 30 minute, pina can dcurcanul este complet decongelat.

Pentru a verifica daca s-a decongelat, se scoate curcanul din punga si se verifica cu atentie interiorul cavitatii.

5. Curcanul decongelat astfel trebuie gatit imediat pentru a preveni dezvoltarea bagteriilor. Se transfera in tava de copt, se asezoneaza dupa dorinta si se coace in cuptorul preincalzit.

C. Decongelarea in cuptorul cu microunde:

1. Consultati manualul de utilizare al cuptorului cu microunde. Ar trebui sa fie specificata marimea curacnului care poate fi decongelata in aparatul pe care il folositi. De exemplu, in manual este specificat ca greutatea maxima admisa pentru decongelarea unui curcan este de 6.8 kg. Daca curcanul pe cere il aveti este mai mare, atunci incercati alta metoda pentru decongelare.

Verificati tototata si volumul cuptoruli pentru a vedea daca curcanul incape.

2. Se scoate curcanul din ambalaj si se pune intr-un recipient pantru microunde, si pe care l-ati verificat ca incape in cuptor. Se verifica curcanul si se indeparteaza toate piesele metalice care ar putea fi applicate (cum ar fi inele pentru parcare sau tablite care tin picioarele adunate)

3. Decongelati timp de 6 minute pentru fiecate 0.45 kg de curcan, folosind functia pentru decongelare a cuptorului. Daca curcanul est mare (peste 6.8 kg), pentru o decongelare uniforma, va trebui sa-l intoarceti de pe o parte pe cealalta odata sau de doua ori.

Un curcan de 5.4 kg se va decongela cam intr-o ora si 15 minute in timp ce pentru un curcan de 10 kg timpul de decongelare va fi de circa 2 ore si 10 minute.

4. Se scoate curcanul din cuptorul cu mictounde si se gateste imediat in cuptoul preincalzit, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.


No comments:

Post a Comment