Acesta este un preparat pentru sarbatori, pentru care curcanul este marinat timp de 4 ore cu un amestec de ierburi aromate, coaja de lamaie si usturoi. Este servit intr-o armonie perfecta alaturi de un sos pregatit din zeama scursa in tava la cere se adauga un picut de smantana.
Planificati-va din timp, pentru ca este nevoie de 3-4 zile pentru decongelare si cam de 8 ore pentru gatit.
Preparare: 1 ora si 15 minute / Timp total: 8 ore / Numar de portii: 8
Dotari: Tava pntru copt cu grila, ata alimentara (pentru legat),
Nutritie:
Pe portie (85 g Curcan + About 1 1/2 Lingura de sos) : 184 calorii; 26.3 g proteine; 2.1 g carbohidrati; 0.1 g fibre alimentare; 6.7 g grasimi; 3.2 g grasimi saturate; 79.4 mg colesterol; 232 mg porasiu; 258.8 mg sodiu.
Ingrediente
6 linguri de unt nesarat, inmuiat
latemperatura camerei
6 catei de usturoi, zdrobiti
1 ceapa eshalota, toccata marunt
1 ½ lingura de rosmarin proaspat, tocat
marunt, plus 5 grengute
1 ½lingira de mustar
integral
1 ½ lingurita de coaja de lamiae rasa
1 lingurita de sare
1 curcan (5 ½ kg) (decongelarea dureaza
cam 3 – 4 zile in frigider. Vezi sfaturi)
1 ceapa mica, taiata in sferturi
1 lamaie, taiata in jumatati
1 tulpina de telina, taiata in patru
1 morcov, taiat in patru
5 crengute de salvie proaspete
5 crengute de cimbru
Pentru sos
1/4 cana din sosul scurs in tava in timpul
coacerii (degresat)
1 cheapa eshalota toccata marunt
2 catei de usturoi, zdrobiti
¼ cana de faina
½ cana de vin alb, sec
3 cani supa clara de pui
1 lingura de Frunze de salvie tocate
1 lingura de frunzulite de cimbru,
tocate
½ lingurita de sare
¼ cana smantana 40 % grasime
1 lingura boabe de piper pisate mare
Preparare
1. Se amesteca intr-un castronel untul
cu 6 catei de usturoi zdrobiti, ceapa eshalota, rozmarinul tocat, muster, coaja
de lamiae si o lingurita de sare.
2. Se indeparteaza organelle si gatul
curcanului (se pastreaza pentru alte preparate, sau se arunca). Se tamponeaza
cavitatea cu servete de hartie pentru a se usca. Se aseaza aseaza pe o tava
pentru copt.
3. Se dezlipeste pielea de deasupra
pieptului, incepand din zona gatului. Se introduce mana u grija cintre piept si
piele pentru a se desface cat mai multa, fara insa a o rupe. Se repeta operatia
pe cealalta parte, pentru a desface pielea de pe copane. Se introduce untul
aromatizat sub pielea desfacuta, masand zona pieptului si a co[anelor pentru a
se tstribui cat mai uniform. Se pune curcanul in frigider, neacoperit, si se
lasa sa se marineze timp de 4 ore.
4. Se scoate curcanul din cuptor si se lasa
sa stea la temperature camerei timp de 1 ora.
5. Se incinge cuptorul la 230 °C
6. Se aseaza curcanul pe grila tavii, cu
pieptul in sus. Se introduce in cavitatea curcanului ceapa, lamaia, telina,
morcovul, crengutele de rosmarin, frunzele de salvie si crengutele de cimpru Se
introduc varfurile aripilor sub curcan. Se leaga picioarele cu ata de
bucatarie.
7. Se coace curcanul, neacoperit, timp
de 30 de minute. Se reduce temperature 175 °C. Se inveleste cucanul cu
folie de aluminiu si se coace timp de 1 ¾ - 2 ore, pana cand temperatura
masurata cu un tetmometru in interiorul pieptului si al pulpelor a atins
temperatura de 74 °C. Se indeparteaza folia si se continua sa se coaca, daca
mai este nevoie, pentru a se rumeni. Se transfera curcanul cu grija pe un fund
pentru de lemn, pe care se va servi la masa .ana se ru Roast the turkey,
uncovered, for 30 minutes. Se scoate din tava ¼ cana din sosul rezultat in
timpul coacerii. Se lasa curcanul sa se odihneasca timp de 30 – 45 minute
inainte de a-l portiona.
8. Intre timp se prepara sosul: Se pune
sosul recupetrat din tava intr-o tigaie si se incalzeste la foc mediu. Se
adauga ceapa si usturoiul si se gatesc amestecand continuu timp de 3 minute,
sau pana cand se inmoaie. Se incorporeaza faina si se gateste pana cand sosul
devine inchis la culoare si are consistenta unei paste cu o structura granulara
(asemanator carnii tocate gatite). Se incorporeaza vinul, si se gateste pana
cand sa evaporate aproape de tot. Se adauga supa, frunzele de salvie,
cimbru si sare. Se gateste timp de 10 – 14 minute, amestecand din cand in cand,
sau pana cand se ingroasa.
9. Se strecoara printr-o sita fina
intr-un bol. Partile solide ramase in sita se arunca. Se sterge tigaia cu un ervete
de hartie. Se pune sosul din bol in tigaie. Se atauga smantana si
piperul si se gateste la foc mic timp de 2 – 3 minute, sau pana se incalzeste
uniform.
10. Se portioneaza curcanul si se
serveste cu sos.
Sfaturi:
Decongelarea
nu este o operatie complicata, dar trebuie respectate cateva reguli. Daca aveti
destul timp, si spatiu in frigider, atunci decongelarea in frigider este prima
optiune. Daca spatiul este o problema, atunci puteti sa il decongelati in apa
rece, in chiuveta sau intr-un recipient suficient de mare pe care il umpleti cu
apa pe care o schimbati la fiecare 30 minute. Daca timpul va preseaza, atunci
puteti apela la cptorul cu microunde, unde decongelarea dureaza cam 1 – 2 ore.
A. Pentru a decongela curcaunul in frigider, procedati
in felul urmator:
1. Se scoate curcanul
din congelator si se aseaza cu pieptul in sus pe o tava, fara a-l scoate din
ambalaj. Alegeti o tava care are un pic de margine pentru a preveni ca lichidul
care rezulta in timpul decongelarii sa se scurga in frigider..
2. Curcanul trebuie sa stea la dezghetat timp de cate 1 zi pentru
fiecare 1.8 kg. Cantariti-l inainte pentru a sti cat trebuie sa stea la
dezghetat. Aranjati rafturile frigiderului astfel incat sa poata sa stea la
dezghetat pe raftul cel mai de jos a-l frigiderului.
Faceti-va planurile cunsiderand urmatiarele durate pentru dezghetare:
1 pana la 3 zile daca are 1.8 pana la 5.4 kg
3 pana la 4 zile daca are 5.4 la 7.3 kg
4 pana la 5 zile daca are 7.3 la 9.1 kg
5 pana la 6 zlle daca are 9.1 la 10.9 kg
Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, asigurati-va ca termostatul
frigiderului este setat la maxim 4 °C.
3. Curcanul
trebuie gatit in cel mult 2 zile de la decongelare. In cazul acestei metode, nu
este nevoie sa gatiti curcanul imediat dupa decongelare. Ba char, daca ati
apucat sa il decongelati insa a aparut o scimbare de plan si nu mai vreti sa il
gatiti, se poate recongela.In oricecaz, carnea recongelata nu va lai fi la fel
de frageda.
B. Decongelarea in apa rece:
1. Se scoate
cucanul din ambalajul original si se pune intr-o punga resigilabila, sufficient
de mare (sau in sacose de plastic negaurite, si care se pot lega etans). Astfel
se previne absorbtia de catre curcan a apei de racier, si transferal de arome
dinspre curcan inspre apa in care se raceste.
2. Se aseaza curcanul
ambalat astfel in chiuveta, sau intr-un alt recient sufficient de mare si se
toarna apa rece, pana cand curcanul este acoperit.
3. Curvanul
trebuie sa stea la dezghetat 1 ora
pentru fiecare 0.91 kg. (Trebuie
cantarit inainte pentru a sti exact ce greutate are). In functie de greutatea curcanului, operatia
poate dura intre 2 si 12 ore:
2 la 6 ore
pentru 1.8 la 5.4 kg
6 lq 8 ore
pentru 5.4 to 7.3 kg
8 la 10 ore
pentru 7.3 to 9.1 kg
10 la 12 ore
pentru 9.1 to 10.9 kg
4. Apa
trebuie schimbata la fiecare 30 minute, pina can dcurcanul este complet
decongelat.
Pentru a
verifica daca s-a decongelat, se scoate curcanul din punga si se verifica cu
atentie interiorul cavitatii.
5. Curcanul
decongelat astfel trebuie gatit imediat pentru a preveni dezvoltarea
bagteriilor. Se transfera in tava de copt, se asezoneaza dupa dorinta si se
coace in cuptorul preincalzit.
C. Decongelarea in cuptorul cu microunde:
1. Consultati
manualul de utilizare al cuptorului cu microunde. Ar trebui sa fie specificata marimea
curacnului care poate fi decongelata in aparatul pe care il folositi. De
exemplu, in manual este specificat ca greutatea maxima admisa pentru
decongelarea unui curcan este de 6.8 kg. Daca curcanul pe cere il aveti este
mai mare, atunci incercati alta metoda pentru decongelare.
Verificati
tototata si volumul cuptoruli pentru a vedea daca curcanul incape.
2. Se scoate
curcanul din ambalaj si se pune intr-un recipient pantru microunde, si pe care
l-ati verificat ca incape in cuptor. Se verifica curcanul si se indeparteaza
toate piesele metalice care ar putea fi applicate (cum ar fi inele pentru
parcare sau tablite care tin picioarele adunate)
3. Decongelati
timp de 6 minute pentru fiecate 0.45 kg de curcan, folosind functia pentru
decongelare a cuptorului. Daca curcanul est mare (peste 6.8 kg), pentru o
decongelare uniforma, va trebui sa-l intoarceti de pe o parte pe cealalta odata
sau de doua ori.
Un curcan de
5.4 kg se va decongela cam intr-o ora si 15 minute in timp ce pentru un curcan
de 10 kg timpul de decongelare va fi de circa 2 ore si 10 minute.
4. Se scoate
curcanul din cuptorul cu mictounde si se gateste imediat in cuptoul
preincalzit, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
No comments:
Post a Comment