Thursday 10 October 2013

Waffle cu banane si nuca de cocos.

Waffle este un aluat copt intre doua platane metalice care, avand de regula o suprafata profilata, imprima pe fetele preparatului un anumit model.

Istoria waffleului incepe in Olanda secolului 13, si s-a raspandit cu rapiditate in Europa medievala, unde la intalnim sum denumirea de Oublies. 1n 1270 se formeaza breasla Oublierilor (The Oublieurs guild) care sunt responsabili pentru crearea multor produse si tehnici de patiserie, printre care si waffleul actual.

In prezent avem la dispozitie aparate pentru waffle, insa pentru reteta care urmeaza putem folosi cu succes tigaia grill, sau in lipsa chiar o tigaie normala, antiaderenta.

  

Se prepara cam in 30 minute si contine cca. 730 cal/portie

Pentru doua portii am nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 banana mare, foarte coapta
1 lingura de zeama de lamaie
o cana (250 ml) smantana pentru gatit
2 oua
1 cana faina
1 praf de sare
2 linguri de zahar
2 linguri de nuca de cocos rasa
3 linguri de unt
3 linguri de zahar pudra

cum am gatit eu:

1. curat banana, o tai in felii grose de cca. 5 mm.
2. stropesc feliile de banana cu zeama de lamaie si le pun deoparte pana prepar restul ingredientelor.

3. intr-un bol amestec smantana cu ouale, faina, sarea, zaharul si nuca de cocos. Misxtura obtinuta trebuie sa aiba aproximativ consitenta aluatului pentru clatite (poate cu putin mai consistent).
4. se adauga feliile de banane si se incorporeaza in mixtura, amestecand delicat.

5. Topesc jumatate din unt intr-o tigaie antiaderenta, de marime medie.
6. Cand tigaia s-a incins torn mixtura si o las sa se coaca cca 8-10 minute, pana cand s-a rumenit frumos pe partea dinspre tigaie.

7. Scot waffleul pe o farfurie.
8. Ung tigaia cu restul de unt si peaduc waffleul in tigaie, cu partea necoapta in jos.
9. Gatesc inca 8-10 minute, pana cand este rumenita si pe ambele parti si coapta la mijloc (incerc cu o scobitoare).
10. Scot pe un fund de lemn si o tai in triunghiuri, sau sub forma de "soldatei", sau cum ma taie capul in momentul respectiv.

SA FIM SANATOSI.


No comments:

Post a Comment