Friday 4 January 2013

FILEU DE SOMON LA CUPTOR, cu garnitura de cartofi natur, salata de spanac, salsa verde si tarta de banane.



Lipsa de timp nu este o scuza pentru a nu-mi permite o masa delicioasa. Bine organizat, avand dotarile necesare si tote ingredientele le indemana, in mai putin de o ora mi-am aranjat pe masa un meniu de weekend excelent compus dintr-un preparat de baza, doua salte si un desert: Fileu de somon la tava alaturi de creveti tiger bacon crocant si sparanghel gatit la cuptor; o salata extraordinar de simpla din frunze de menta si spanac asezonata cu otet balsamic; cartofi natur stropiti cu salsa verde; iar la desert o tarta delicioasa cu banane – banoffee pie.


 Pentru 4 PORTII mi-am procurat de la supermarket urmatoarele ingrediente:



Pentru CARTOFI:


  •  500 g cartofi noi (sau din aceia cu coaja alba si subtire - Jersey_Royals ).
  •  Tulpinile de la o legatura mare de menta 
  •  Suc de lamaie







Pentru PESTE:

  • 4 x 150g fileuri de somon, cu piele, dezosat
  • 8 creveti mari (tiger) cruzi
  • 1 legatura de sparanghel
  • 1 lamaie
  • 1 ardei iute rosu
  • 1 legatura de frunze de busuioc
  • 1 x 30 g anchois conservate in ulei
  • 4 catei de usturoi
  • 3-4 rosii
  • 4 felii de pancetta



Pentru SALSA VERDE:

  • Frunzele de la ½ de legatura de menta (ramase de la menta folosita pentru cartofi)
  • O legatura mica de patrunjel
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri de otet din vin rosu
  • 1 lingurita cu varf mustar Dijon
  • 1 lingurita cu varf de capere
  • 2 castraveti cornichon in otet.





Pentru SALATA DE SPANAC:

  • Otet balsamic
  • 1 lamaie
  • Frunzele de la ½ de legatura de menta (ramase de la menta folosita pentru cartofi)
  • 200 g frunze de baby spanac




Pentru TARTA CU BANANE:

  • 4 linguri cu varf de zahar din trestie de zahar
  • 4 banane coapte
  • Un blat de tarata (cca. 250 g)
  • 300 ml smantana 35% grasime (din aceea pentru frisca)
  • 1 lingura topping de cafea
  • 100 g ciocolata pentru menaj (minim 70% cacao)


Pentru asezonare:

  • Ulei de masline
  • Ulei de masline extravirgin
  • Sare de marepiper negru


Comentarii:

Fileul de somon contine niste oase fine intramusculare care trebuie indepratate (vezi video)




Banoffee pie este un desert britanic a creat in 1972 de chef Ian Dowding si consta din banane si frisca asezate pe un pat din dulce de leche, totul suportat de un blat din aluat pentru tarte sau din biscuite sfaramat amestecat cu unt (am mai folosit asa ceva la cheese cake).

Eu am copt un blat crocant, a carui reteta am gasit-o aici: http://lucienescu.blogspot.ro/2010/05/reteta-tarta-cu-fructe-blat-crocant.html


Pentru inceput:

  • Ma asigur ca fundul pentru tocat este asezat stabil (asezat pe un prosop te bucatrie pentru a compensa abaterile de planeitate).
  • Umplu termosul cu apa fierbinte.
  • Pregatesc o cratita cu capac in care voi fierbe cartofii
  • Pregatesc o tava pentru cuptor suficient de mare in care voi gati pestele
  • Setez cuptorul pe functia “grill” la putere maxima.
  • Am la indemana robotul de bucatrie cu cutitul standard pentru tocat
  • Am la indemana blenderul

1. CARTOFI: Spal cartofii si ii pun in cratita asezata pe foc mare.
2. Rup partea de sus, cu frunze, de la legatura de menta si le pun deoparte.
3. Leg tulpinile impreuna intr-un manunchi pe care il adaug in cratita
4. Asezonez cu sare.
5. Torn  apa fierbinte din termos pana cand acopera cartofii.
6. Acopar cu un capac si las sa fiarba la foc mare pana cand cartofii sunt bine facuti.

7. TARTA CU BANAE: Asez o tigaie de marime medie pe foc mare.
8. Decojesc doua banane si le amestec in blender cu 100 ml de lapte, pana obtin un amestec omogen.
9. Pun in tigaie 4 linguri cu varf de zahar brun din trestie de zahar pe care il las sa se topesca.
10. Toarn mixtura de banane peste caramel, si se amesteca continuu timp de 1 – 2 minute. ATENTIE: caramelul trebuie manevrat cu mare grija, intrucat este foarte firbinte si poate produce arsuri grave.
11. Rastorn mixtura de caramel si banane in interiorul blatului pentru tarta, si dau la rece pentru cateva minute. (vezi video):



12. PESTE: Asez intr-o tava suficient de mare fileurile de somon cu pielea in sus si crevetii.
13. Aranjez crevetii printre bucatile de somon.
14. Indepartez partea lemnoasa de la sparanghel, si il imprastii in tava, peste fileurile de somon.
15. Asezonez cu sare si piper
16. Toc fin ardeiul iute si il presar deasupra tavii.
17. Tai o lamaie in patru, si o adaug in tava
18. Toc fin frunzele de busuioc si le presar deasupra tavii
19. Rastorn deasupra fileurilor de somon uleiul de la anchois.
20. Adaug 4 fileuri de anchovis
21. Adaug 4 catei de usturoi zdrobiti
22. Toc rosiile si imprastii bucatile pe suprafata tavii.
23. Stropesc cu ulei de masline
24. Aranjez ingredientele din tava pentru a da un aspect cat mai palcut, avand grija ca bucatile de lamaie sa fie cu fata in sus, iar fileurile de somon cu pielea in sus.
25. Inserez printre bucatile de somon 4 felii de pancetta.
26. Asez tava sub grilul incins al cuptorului, pe raftul din mijloc si las sa se gateasca timp de 10 minute, pana cand pancetta s-a rumenit si a devenit crocanta, ier pestele s-a facut. (PESTELE TREBUIE SA NU SE USUCE, CI SA RAMANA ZEMOS!!!).

27. CARTOFI: Daca sunt fierti cartofii, sting focul, si ii desart intr-o strecuratoare unde ii las sa se scurga.
28. Indepartez legatura de tulpini de menta.
29. Asez cartofii pe un platou.
30. Stropesc cartofii cu putin ulei de masline extravirgin
31. Asezonez cu sare, pioper negru proaspat macinat si cateva picaturi de zeama de lamaie.
32. Duc platoul cu cartofi la masa.

33. SALSA VERDE: Pun jumatete din frunzele de menta in vasul robotului de bucatarie
34. Adaug frunzele de patrunjel.
35. Curat un catel de usturoi si il adaug in vasul robotului de bucatarie.
36. Adaug:
 restul de anchovis
2 linguri de otet din vin rosu
1 lingurita cu varv de mustar Dijon
1 lingurita cu varf de capere
2 castraveti cornichon, mici
6 linguri de ulei de masline extravirgin
37. Mixez pana cand obtin un amestec omogen
38. Rastorn intr-un bol si duc la masa.

39. SALATA DE SPANAC: Prepar o vinaigreta din 4 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 lingura de otet balsamic, 1 lingurita de zeama de lamaie si o jumatate de lingurita de zahar.
40. Asezonez cu sare si piper.
41. Gust, reglez asezonarea daca este nevoie si rastorn in platoul pentru salata.
42. Toc marunt restul de frunze de menta si le pun in platou.
43. Toc frunzele de spanac in bucati cu latimea de cca. 1 cm si le adaug in platoul cu salata.
44. Duc la masa, si voi amesteca cu vinaigreta in momentul servirii.

45. TARTA CU BANANE: Bat smantana intr-un castron, cu un tel in forma de para, pana se obtine o frisca consistenta.
46. Adaug o lingura de topping de cafea, si amestec usor pentru a obtine un efect de culoare sub forma de dare maro in frisca de culoare alba.
47. Decojesc si tai in felii de aproximativ 5 mm cele doua banane ramese.
48. Imprastii feliile de banane pe suprafata tartei.
49. Rastorn frisca peste banane si o intind uniform cu o spatula.
50. Imprastii deasupra ciocolata rasa
51. Se tine la rece pana in momentru servirii.

52. PESTE: Se scoate tava cu peste din cuptor si se duce la masa.
53. Se serveste alaturi de o sticla de vin alb, bine racit.




Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment