Sunday 16 December 2012

Placinta de pui cu garnitura de Mazare à la française si Puré de morcovi & Fructe de padure cu frisca si biscuiti

Pentru acest weekend am pregatati (ca de obicei in mai putin de o ora) un meniu cu arome ce amintesc de sudul Frantei.


 Lista de cumparaturi:

Pentru PLACINTA de pui
  • 4 x 185 g piept de pui fara piele si fara os
  • cca 50 g unt
  • o legatura (3-4 fire) de ceapa verde
  • 150 g ciuperci champignon
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 2 lingurite de mustar
  • 1 lingura cu varf de smantana
  • 300 ml fond de pui
  • frunzele de la cateva crengute de cimbru
  • 1/2 nucsoara rasa fin
  • 2-3 frunze de dafin
  • o foaie de aluat franzuzesc congelat.
  • un ou pentru uns placinta
  • o crenguta de rozmarin pentru ornat

                                                                                          

Pentru MAZARE
  • 2 capatini de salata "little gem lettuce"
  • cca 50 g unt
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 300 ml fond de pui
  • 2-3 crengute de mena
  • 480 g de mazare congelata
  • 1/2 de lamaie


 Pentru MORCOVI Puré
  • 600 g de morcovi
  • cateva crengute de cimbru








Pentru desertul din FRUCTE
  • cca 400 g de fructe "de padure" (afine, zmeura, mure, capsuni, coacaze ...)
  • sirop de soc (sau alt sirop cum ar fi cel de artar, sau agave)
  • 1/2 lamaie
  •  2 crengute de menta
  •  biscuiti pentru servit
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura cu varf de zahat farin
  • 1 lingurita de pasta sau extract de vanilie
 Pentru asezonare:
  • ulei de masline
  • ulei de masline extra-virgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat rasnit

Odata intrat in bucatarie,
  • Scot din frigider aluatul franzuzesc si pieptul de pui si le pun deoparte pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • Pregatesc doua cratite, una pentru garnitura de mazare si una pentru morcovii puré
  • Pregatesc o tava (cca 300 x 200 x 40 mm), sau tigaia mare (care merge si in cuptor).
  • Montez in robotul de bucatarie accesoriul pentru feliat.
  • Umplu termosul cu apa fierbinte.
  • Setez cuptorul pe 200*C/400*F/gas 6.
  • Asez fundul pentru tocat pe un prosop de bucatarie pentru a-i da stabilitate.

1. PLACINTA. Spal carnea de pui si o usuc cu prosoape de hartie.
2. Asez peste fundul de lemn un fund din plastic, pentru carne.
3. Tai pieptul de pui in fasii de cca. 1 cm grosime.
4. Incing in tava 3-4 linguri de ulei de masline
5. Adaug fasiile de piept de pui si amestec bine, astfel incat fasiile de pui sa se unga cu ulei pe toate partile.
6. Asezonez cu sare si piper negru rasnit.
7. Adaug un cub (cca. 50 g) de unt.
7. Ggatesc cca. 3 minute, amestecand din cand in cand, pana cand puiul incep-e sa se rumeneasca.
8. Adaug ceapa verde tocata in bucati de cca 1.cm.
9. Rad deasupra 1/2 nucsoara
10. Adaug 1-2 frunze de dafin si frunzele de la 2-3 crengute de cimbru.
11. Intre timp, spal ciupercile si le feliez in robotul de bucatarie.
12.  Rastorn ciupecile in tava.
13. Adaug o lingura cu varf de smantana
14. Adaug o lingura cu farf de faina
15. Adaug o lingurita cu varf de mustar.
16. Torn 300 ml fond de pui fierbinte si amestec bine.
17. Aduc la clocot apoi reduc focul si las sa fiarba incet (simmer) pana cand sosul se ingroasa suficient.
18. Presar cu faina fundul de bucatarie (sau direct pe blatul mesei).
19. Intind foaia de aluat frantuzesc astfel incat sa depaseasca cu putin suprafata tavii.
20. tai doua fasii de aluat late de cca 1 cm si le pun deoparte.
21. Asez foaia de aluat peste tava cu pui, astfel incat excesul de aluat sa urce in sus, pe peretii tavii.
22. Incretesc marginile aluatului, si il lipesc cat mai etans de peretii tavii.
23. Cu varful unui cutit fac un caroiaj (cca. 1 cm latime) pe toata suprafata aluatului.
24. Din fasiile de aluat puse deoparte, "rulez" o floare de trandafir, si modelez 2-3 frunze cu care ornez placinta.
25. Decorez cu 1 crenguta de rosmarin, unsa cu ulei pentru a nu se arde in cuptor.
26. Introduc tava in cuptor pentru cca 8 minute, sau pana cand foaie de placinta este rumenita frumos.

27. MORCOVI Spal si curat morcovii.
28. Feliez morcovii in robotul de bucatarie
29. Rastorn morcovii in cratita.
30. Adaug apa fierbinte, cap pina la jumatate din grosimea stratului de morcovi.
31. Asezonez cu sare, piper si cimbru.
32. Acopar cu un capac si las sa fiarba.

33. MAZAREA. Incing cratita si topesc cca 50 g unt.
34. Adaug o lingura cu varf de faina si amestec bine, astfel incat faina sa fie incorporata complet in untul topit.
35. Torn 300 ml fond de pui si amestec bine.
36. Aedaug 5-6 frunze de menta tocate grosier

37.  Adaug mazrea congelata, si las sa fiarba la foc mic.
38. Desfac frunzele de salata, le spal bine, le tai in fasii transversale de cca 1/2 cm si le adaug peste masare.
39. Amestec si las sa fiarba domol, pana cand mazarea este facuta.

40. MORCOVI. Pasez morcovii
41. Reglez asezonarea, si las la cald pe foc mic, pana in momentul servirii.

42. PLACINTAScot placinta din cuptor (daca nu am facut-o pana acum) si o duc la masa.

43. FRUCTE. Spal fructele si le amestec pe un platou.
44. Stropesc fructele cu putin sirop de soc (sau, in lipsa, cu sirop de agave sau de artar).
45. Adaug cateva picaturi de zeama de lamaie.
46. Amestec smantana cu zaharul farin si pasta de vanilie si o bat cu un tel in forma de para pana cand se transforma in frisca.
47. Rastorn frisca intr-un castron si il plasez undeva, spre capatul platoului cu fructe.
48. Adaug cativa biscuiti si duc la masa.


SA FITI SANATOSI!





No comments:

Post a Comment