Sunday, 27 January 2013

COTLET DE MIEL IN STIL MAROCAN cu lipie, couscous, ardei kapia umpluti cu branza si limonada cu suc de rodie.

Pentru weekend-ul asta am pregatit un meniu cu tenta arabeasca: miel cu couscous, houmus si iaurt cu harissa. Iar ca desert o bautura racoritoare cu suc de rodie. Este un meniu spectaculos, care insa se prepara in mai putin de o ora. Numai bun pentru a impesiuona niste oaspeti sositi pe neasteptate, sau pentru a incheia bine un sfarsit de saptamana.


Lista de piata (pentru 4-6 portii):

MIEL
2  bucati a cate 8 cotlete de miel neseparate (*)
1 nucsoara pentru dat pe razatoare
1 lingurita de semeintw de chimen macinate
1 lingurita cu boia de ardei dulce
1 lingurita cimbru uscat
1 lamaie



COUSCOUS
200 g couscous
1 ardei rosu iute, proaspat
o legatura mare de patrunjel sau menta
1 lamaie





GARNITURA (DIP)
1 pachet cu lipii (*)
1 lingurita de cimbru sau oregano uscat
250g de iaurt
1 lingurita cu varf de harissa (*)
200g de houmus
1/2 lamaie







ARDEI UMPLUTI
60 g de branza Cheddar (fontina, sau alta branza care sa se topeasca usor)
8 ardei kapia copti, din borcan







 
LIMONADA(*)
cuburi de gheata
cateva crengute de menta proaspata
1/2 de lamaie
1 rodie
1 sticla de apa carbogazoasa

Comentarii la lista de piata:




(*) Cotletele de miel : trebuie sa fie ceea ce in engleza se numeste "rack of lamb", adica bucata de miel taiata perpendicular pe sira spinarii, asthel incat sa cuprinda cate o coaste pe fiecare parte. Apoi aceasta bucata este separata longitudinal in doua jumatati a cate 8 coaste. Daca taiem fiecare bucata printre coaste, obtinem 16 cotlete.

Carnea trebuie sa prvina dintr-un miel de minim 10 kg. Cei mai mici (ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi) au carnea bogata in purine, care ingreuneaza digestia si in timp duc la aparitia unor boli grave, precum guta.

In general cotletul de miel este o carne scumpa. Eu am dat 30 EUR pe kg. La fel de bine se poate folosi pulpa de miel. Gustul este grozav, iar diferenta de pret deloc de neglijat (o treime din pretul cotletului!!!)

(*) lipii : poate fi oricare din ceea ce gasim sub denumirea de paine libaneza, tortilla, yufka, harsha, pita

(*) harissa : este o pasta de ardei iute, folosita cu precadere in bucatariile nord africane, in Maroc sau Tunisia. In combinatie cu iaurtul ofera un contrast interesant. E ca si cum ai ambala impreuna incendiul cu extingtorul.

(*) houmus : este un dip preparat din naut fiert si pasat impreuna cu tahini, ulei de masline, suc de lamaie sare si usturoi. Este popular in peninsula Arabica, turcia, nordul Africii cat si in intreaga lume in restaurantele arabesti.

(*) limonada : aici notiunea este folosita in mod generic. Am preparat o bautura racoritoare din suc de rodie, lamaie si menta, cu multa gheata. Are gustul de must, ceea ce face sa se asorteze foarte bine cu carnea de miel.

Odata piata facuta, ma asigur ca am totul la indemana, asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da mai multa stabilitate, umplu termosul cu apa fierbinte si setez cuptorul la 220*C (425 F / gas 7). Plasez in cuptor tava in care voi gati carnea de miel.

1. MIEL : Tai fiecare bucata in jumatate, astfel incat sa am 4 bucati de carne de miel, cu cate 4 cotlete fiecare.

2. Crestez suprafata carnii sub forma de caroiaj.

3. Pun o lingura de ulei la incins in tigaia mare.

4. Rad deasupra o jumatate de nucsoara.

5.  Presar cu chimen pisat, cibru uscat si boia dulce de ardei.

6. Masez bine, astfel incat condimentele sa adere bine la suprafata carnii.

7. Pun bucatile de carne in tigaia incinsa.

8. Cat timp ma ocup de celelalte preparate, intorc bucatile de carne astfel incat sa se rumeneasca pe toate partile.

9. COUSCOUS : Pun couscousul intr-un castron si il acopar cu apa fierbinte, cam 1 cm. Asezonez cu putina sare si acopar castronul cu un capac.

10. GARNITURA (DIP) : Intind lipiile pe masa.

11. Stropesc fiecare lipie cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin si presar cimbru, sau oregano uscat.

12. Inmoi la robinet o foaie de hartie de copt, si o storg bine.

13. Adun lipiile una peste alta si le impachetez in hartia de copt umeda.

14. Pun pachetul cu lipii pe raftul de jos al cuptorului.

15. MIEL : Verific carnea din tigaie. Daca s-a rumenit pe toate partile o transfer in tava calda din cuptor.

16. Pun tava in cuptor pe raftul de sus si las sa se gateasca cca 14 minute.

17. Clatesc tigaia cu apa fierbinte si o usuc cu prosoape de hartie.

18. Readuc tigaia pe foc mediu.

19. LIMONADA : Umplu o garafa pe jumatate cu cuburi de gheata.

20. Adaug gateva crengute de menta.

21. Storc in carafa sucul de la o jumatate de lamaie.

22. Adaug sucul de la o rodie. Pentru a extrage sucul de rodie, se poate stoarce rodia in mana, ca pe lamaie, deasupra unei site pentru a retine sambrii si evetualele coji ce ar putea cadea in carafa. (ceea ce mie nu mi-a iesit). Cel mai bine ar fi sa folosesc o centrifuga pentru stors fructe. (dar nici de asta nu am). Asa ca am scos semintele in vasul robotului de bucatarie si le-am procesat cu cutitul standard. Am strecurat apoi printr-o sita. Pentru a scoate semintele din fruct, am taiat rodia pe ecuator si am batut fiacare jumatae cu o lingura de lemn. Semintele s-au desprins si au cazut invasul robotului de bucatrie.

23. Completez co apa carbogazoasa si duc la masa.

24. ARDEI UMPUTI : Tai branza in 8 felii

25. Pun fiecare felie in interiorul unui ardei kapia copt.

26. COUSCOUS : Indepartez semintele din ardeiul iute si il toc marunt.

27. Toc marunt frunzele de menta sau patrunjel (pastrez cateva pentru ornat).

28. Iau capacul de pa vasul cu couscous si adaug ardeiul iute tocat, menta sau patrunjelul si putin ulei de masline extravirgin,

29. Storc sucul de la o lamaie si amestec bine.

30. Gust, corectez asezonarea, si transfer la masa.

27. GARNITURA (DIP) : Desart iaurtul intr-un bol, si amestec in el o lingurita cu harisa in asa fel incat sa se formeze dare de culori diferite.

28. Stropesc cu putin ulei de masline extravirgin si decorez cu frunze de patrunjel.

29. Pun houmusul pe un platou, astfel incat sa las o concavitate in zona centrala. Adaug putin ulei de masline extravirgin in concavitatea din zona centrala, presar cu boia de ardei dulce. Asezonez cu sare si suc de lamaie.

30. Ardei UMPLUTI : Incing in tigaie o lingura de ulei de masline si pun la prajit ardeii umpluti cu branza.

31. Gatesc pentru 1 1/2 - 2 minute. Odata branza topita iau de pe foc si transfer pe o farfurie pentru servit, ornez cu frunze de patrunjel sau menta, si o duc la masa.

32. MIEL : Scot tava cu carne din cuptor si pon carnea pe un fund sa se odihnesaca cateva minute.

33. GARNITURA (DIP) : Scot din cuptor pachetul cu lipii, indepartez hartia de copt si duc lipiile la masa intr-un cosulet.

34. MIEL : Tai o bucata de carne in printr-e coaste in patru cotlete, aranjez carnea pe fund, decorez cu frunze de patrunje si felii de lamaie. Presar un praf de sare si duc la masa.

SA FITI SANATOSI.








No comments:

Post a Comment