Saturday 19 January 2013

MEGA SANDWICH CU FOCACCIA, Salata de telina si Prosciuto, Mozzarella cu Pesto, Granita

Pentru azi, in afara de cumparaturi, am avut nevoie de ceva pregatiri. In primul rand, gheata. Norocul mare ca ieri a vost o zi geroasa, de - 20*C, asha ca nu a fost o problema sa produc ceva cuburi. Cam jumatate din vasul robotului de bucatrie.

A doua confruntare a fost sa prepar Focaccia. Am gasit o reteta care mi-a sunat bine aici http://www.teoskitchen.ro/2012/01/focaccia-cu-masline-si-ierburi.html, si m-am apucat de treaba mai devreme ca de obicei.

Am avut nevoie de mai bine de doua ore, dar rezultatul a fost satisfacator.

Asa ca am verificat lista de targuieli si m-am pus pe gatit un meniu mediteranean cu un gust ingredibil, preparat intr-un timp record (mai putin de o ora).

 

Pentru 4-6 portii am nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru FOCACCIA
  • 1 x 400 g focaccia (eu am copt in casa)
  • 1 x 450 g ardei copti (din borcan)
  • 1 lingurita de capere, bine scurse
  • 6 rosii uscate la soare (din borcan)
  • o mana buna de amestec de masline (negre si verzi)
  • 1 ardei iute rosu
  • 12 rosii cherry
  • 3-4 cornichon in otet
  • o legatura mica de menta
  • 1/2 de lamaie
  • Parmesan ras pentru servit


 Pentru SALATA DE TELINA
  • 600 g radacina de telina
  • 1/2 ardei iute rosu
  • 1 para
  • o legatura de patrunjel
  • 1 lingurita de mustar frantuzesc
  • 1 lingurita de mustar cu boabe (wholegrain)
  • 2 linguri de otet alb
  • 250 g prosciuto
Pentru MOZZARELLA CU PESTO
  • 2 x 125 bile de mozzarella
  • 100 g alune
  • 1/2 catel de usturoi
  • 75 g parmesan
  • o legatura mare de busuioc
  • optional cateva frunze de busuioc grecesc pentru ornat
  • 1/2 lamaie
  • 1/2 ardei iute uscat


                                                                                             Pentru GRANITA
  • 1 punga cu cuburi de gheata
  • 3-4 crengute de menta
  • 1 lamaie
  • 1 lime
  • 1 linguruta pasta sau extract de vanilie
  • 3 linguri cu varf de zahar pudra
  • 1 grepfruit
  • iaurt grecesc pentru servit
  • o caserola cu zmeura, pentru servit.

Pentru asezonare
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru




Pentru inceput:
  • asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da o mai buna stabilitate.
  • Setez cuptorul la 150*C (300F/gas 2)
  • Atasez cutitul standard pentru tocat in robotul de bucatarie
  • Fac loc in congelator pentru platoul cu granita. (Eliberez raftul de sus, acela in care pun la facut cuburile de gheata).
1. GRANITA : Umplu vasul robotului de bucatarie pe jumatate cu cuburi de gheata.
2. Adaug frunzele de pe 3-4 crengute de menta
3. Rad deasupra coaja de la o lamaie si de la un lime
4. Adaug o ligurita de pasta (sau extract) de vanilie.
5. Procesez pana cand cuburile de gheata s-au transformat intr-o pulbere fina (un fel de zapada).
6. In timpul procesarii, adaug 3 linguri cu varf de zahar pudra si sucul de la lamaie si lime.
7. Odata mixtura devenita de consistenta zapezii, o rastorn pe un platou si o bag in congelator.

8. SALATA DE TELINA: Clatesc rapid vasul robotului de bucatarie si inlocuiec cutitul pentru tocat cu razatoarea mare.
9. Curat radacina de telina.
10. Indepartez samburii din ardeiul iute
11. Rad impreuna telna, para, ardeiul iute si o legatura de patrunjel.
12. Rastorn totul intr-un bol pentru salata.
13. Adaug:
                o lingurita de mustar
                o lingurita de mustar cu boabe
                5 linguri de ulei de masline extravirgin
                2 linguri de otet alb
                sare & piper
14. Amestec usor cu mana
15. Gust si corectez asezonarea daca este nevoie.

16. FOCACCIA: Pun focacccia in cuptor pentru cca 15 min.
17. Asez pe tocator ardeii copti, o lingurita de capere bine scurse, 6 rosii uscate la soare, o mana de amestec de masline fara samburi, ardeiul iute tocat marunt, o mana de rosii cherry si 3-4 castraveciuri in otet.
18. Presar deasupra frunzele de menta.
19. Toc totul grosier si pun intr-un bol.
20. Stropesc cu ulei de masline extravirgin
21. Storg desupra zeama de la 1/2 de lamaie
22. Amestec legumele cu mana, pentru a-si dezvolta si combina aromele.
23. Scot focaccia din cuptor.
24. Tai focaccia in doua jumatati cu un cutit zimtat, si le desfac ca si o carte.
25.  Imprastii umplutura peste jumatatea inferioara.
26. Stropesc cu sucul scurs in bol.
27. Rad deasupra un strat gros de parmesan
28. Asez deasupra jumatetea superioara si transfer la masa.

29. SALATA DE TELINA: Rastorn salata de telina pe un fund, si o aranjez ca o movilita.
30. Aranjez imprejur feliile de prosciuto si transfer la masa.

31. MOZZARELLA CU PESTO: Scurg bilelele de mozarella si le pun intr-un castron
32. Clatesc vasul robotului de bucatarie si inlocuiesc razatoarea cu cutitul standard.
33. Procesez 100g alune impreuna cu 75 g parmezan, 1/2 catel de usturoi, o legatura mare de busuioc, 100 ml ulei de masline extravirgin.
34. Stropesc bilele de mozzarella cu doua linguri din acest pesto, iar restul in pun intr-un borcan si il pastrez pentru o alta ocazie.
35. Asezonez cu sare, piper si ulei de masline extravirgin.
36. Tavalesc bilele de motzzarella in sosul format.
37. Decorez cu frunze de busuioc grecesc si cateva picaturi de ulei de masline.
38. Storc deasupra zeama de la o jumatate de lamaie.
39. Presar parmesan ras si ardei iute uscat sfaramat.
40. Mut bilele de mozzarella pe un platou pentru sercit si transfer la masa.

41. GRANITA: Cand sunt gata pentru a servi desertul, scot platoul cu zapada din congelatir.
42. Il "scormon" cu o furculita pentru a face zapada cat mai pufoasa.
43. Rastorn deasupra fructele de zmeura.
44. Asez alaturi felii de portocala, grepfruit, lamaie, lime.
45. Duc la masa impreuna cu un castron cu iaurt grecesc.

O sticla de vin rose, bine racit se va imprieteni imediat cu acest meniu mediteranean.

SA FITI SANATOSI.




No comments:

Post a Comment