Sunday 13 January 2013

MACAROANE CU CONOPIDA, Salata de Andive cu Dressing Verde & Desedt de fructe cu inghetata de vanilie.

Pentru weekendul acesta am pregatit, in mai putin de o ora, un meniu clasic: o combinatie mai putin comuna de macaroane cu conopida, dar cu un gust surprinzator; o salata de andive cu un dressing incredibil; si un desert din fructe coapte in cuptor cu un topping de inghetata de vanilie.



LISTA DE TARGUIELI pentru 6 portii:

Pentru MACAROANE CU CONOPIDA:

  • 8 felii de pancetta
  • 1 capatana mare de conopida
  • 500 g macaroane (*)
  • 250 g branza Cheddar (*)
  • 4 felii groase de paine integrala
  • 2-3 crengute de rosmarin
  • 2 catei de usturoi
  • 250 g smantana (Crème fraîche) (*)
  • Parmesan pentru servit.
 
Pentru SALATA:
 
  • 2 andive mari, rosii
  • 2 andive mari, albe
  • o legatura de busuioc proaspat
  • 1 catel de usturoi
  • 15 g ansoa in ulei
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • 2 linguri de iaurt grecesc
  • 3 linguri de otet rosu
  • 2 linguri de capere in saramura, scurse.

Pentru DESRTUL DIN FRUCTE:

  • 18 prune sau orice alte fructe cu sambure (nectarine, caise, piersici...)
  • 1 lingurita de extract sau pasta de vanilie
  • 2 linguri cu varf de zahar din trestie
  • 1 portocala
  • 1 baton de scortisoara
  • 5 - 6 linguri brandy (optional)
  • 500 ml inghetata de vanilie

Pentru ASEZONARE:

  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru

Comentarii:

(*) Macaroane : nu sunt acele tuburi lungi, asa cum sunt etichetate pe raftul bacaniei, ci niste paste scurte, de recula sub forma de coturi, cu dia,etrul de cca 4 mm.


(*) Branza Cheddar : este un cascaval afumat foarte popular in UK, cu o textura foarte moale cu un gust ce aminteste oarecum de brabza de burduf.

(*) Creme Fraiche : este o smantana cu un continut de grasimi de cca. 28%

PENTRU INCEPUT:
  • imi asez fundul pentru tocat pe un prosop de bucatarie pentru a compensa abaterile de planeitate si a obtine in acest fel cea mai buna stabilitate;
  • fixez in robotul de bucatarie razatoarea mare;
  • tin la indemana blenderul, in care voi prepara dressingul pentru salata.
  • pregatesc o tigaie mica in care voi praji caperele
  • pregatesc o oala mare, cu capac, in care voi fierbe conopida si pastele
  • setez cuptorul pe 220 *C (425 F / gas 7)
  • umplu termosul cu apa fierbinte
  • mai am nevoie de doua tavi pentru cuptor: una suficient de mare (cca 30 x 25 cm) in care voi gati macaroanele, iar alta mai mica pentru fructe.


1. MACAROANE CU CONOPIDA : Asez feliile de pancetta pe fundul tavii pentru macaroane.
2 Introduc tava in cuptor, pe raftul de sus, unde o las pana cand devine crocanta.
3. Pun apa firbinte in oala si dau focul mare.
4. Tai conopida in sferturi si o adaug in apa clocotita.
5. Adaug o lingura de sare si putin ulei de masline.
6. Rastorn in oala pachetul (500 g) de macaroane
7. Acopar cu un capac si las sa fiarba in clocot pana cand pastele sunt facuta (cca 10 min, sau cat indica producatorul pe ambalaj).

8. DESERT DE FRUCTE : Scot samburii si pun fructele intr-o tava pentru cuptor.
9. Adaug doua linguri cu farf de zahar si amestec cu mana.
10. Adaug o lingurita de esenta de vanile.
11. Adaug 5-6 linguri de coniac (sau whisky, porto, marsalla etc).
12. Adaug un baton de scortisoara rupt in doua
13. Adaug coaja de la o jumatate de portocala
14. Adaug sucul de la o portocala
15. Amestec bine cu mana, si pun in cuptor, pe raftul de jos, pentru cca 15 minute.

16. MACAROANE CU CONOPIDA : Scot pancetta din cuptor.
17. Verific pastele si pun capacul astfel incat sa lase vaporii de abur sa iasa
18. Dau branza Cheddar pe razatoare.
19. Montez la robotul de bucatarie accesoriul standard pentru tocat.
20. Pun in vasul robotului de bucatrie felliile de pancetta.
21. Asezonez cu ierburi aromate (rosmarin, cimbru, oregano...), sare si piper
22. Adaug doi catei de usturoi.
23. Adaug cca 4 felii de paine integrala, cu coaja cat mai crocanta.
24. Procesez.
25. Adaug cca 1,5 linguri de ulei de masline, si procesez in continuare pana cand obtin un amestec omogen (arata ca un pesmet mai umed).
26. Daca pastele sunt facute, le scurg indtr-un vas, si pastrez zeama in care au fiert. Este plina de amidon, si o voi folosi putin mai tarziu.
27. Pun tava pentru cuptor pe aragaz, la foc mic si rastorn pastele si conopida in tava.
28. Zdrobesc usor conopida cu zdrobitorul pentru piure.
29. Pun in tava o cana din apa in care au fiert macaroanele.
30. Presar deasupra branza Cheddar rasa
31. Adaug 250 g de smantana
32. Amestec totul cu o spatula
33. Adaug doi catei de usturoi zdrobiti.
34. Cand compozitia din tava incepe sa fiarba, presar deasupra pesmetul aromat.
35. Scot din cuptor tava cu fructe si o pun pe cea cu macaroane, pentru cca. 8 minute.

36. DESERT DE FRUCTE: Daca fructele nu sunt suficient de coapte, intorc tava in cuptor pentru cateva minute. Daca sunt facute, le pun deoparte.

37. SALATA : Pun deoparte cateva frunze de busuioc pentru decor, iar restul le pun in blender.
38. Adaug cca 4 fileuri de ansoua impreuna cu uleiul aferent.
39. Adaug :
  •  un catel de usturoi zdrobit, 
  • 2 - 3 linguri de ulei de masline extravirgin 
  • doua linguri de otet rosu.
  • doua linguri de iaurt
  • 1 lingurita de mustar Dijon
40. Procesez pana cand se obtine un lichid omogen de culoare verde pal.
41. Gust si daca este nevoie reglez asezonarea
42. Rastorn in vasul pentru servit si pun deoparte.
43. Pun la incins doua linguri de ulei de masline in tigaia mica.
44. Desfac frunzele de adive, si toc tulpina in felii de cca 5-6 mm.
45. Asez amestecul de frunze de andive pe un platou pentru salata
46. Presar cu frunze proaspete de busuioc
47. Scurg cca 2-3 linguri de capere si le prajesc in uleiul incins pentru cca 2 minute.
48. Scurg uleiul si il pastrez in frigider pentru alte aplicatii (de exeplu pentr a praji peste)
49. Presar caperele prajite peste frunzele de andive.
50. Adaug vasul cu dressing pentru salata si duc la masa.

38. DESERT DE FRUCTE : Scot din congelator inghetata si o las sa ajunga la temperatura de servire (cat sa nu rup lingura in ea).

39. MACAROANE CU CONOPIDA : Scot tava cu macaroane din cuptor si o duc la masa.

Servesc macaroanele cu parmezan ras deasupra. Pun fructele in cupe si adaug deasupra inghetata de vanile. Asezonez salata cu dressing in momentul servirii.

SA FITI SANATOSI.





No comments:

Post a Comment