Ei bine da, a venit iarna! O spun temperaturile scazute si o
spune corpul tau, cuprins de raceala, guturai sau gripa... Nasul tau resimte si
el din plin modificarile compozitiei aerului si umiditatea din atmosfera, prin
urmare, pielea uscata din jurul nasului, secretiile apoase si mucoasa nazala inflamata
îti dau mari batai de cap în aceasta perioada... Nasul tau striga: AJUTOR!
Ajuta-l sa respire!
Putem oare preveni, vindeca sau cel putin sa diminuam efectele
cu ajutorul vreunui aliment miraculos, combinatie de nutrienti sau suplement
alimentar? Din cate stiu, toate
leacurile babesti nu au fundament stiintific. O cantitate mai mare de vitamina
C nu previne raceala, dar prin efectul sau antihistaminic te ajuta sa respiri
mai usor. (Unii chiar recomanda evitarea folosirii de antihistaminice in cazul
racelii sau a gripei. Spun ei ca atunci cand ai o infectie respiratorie, corpul
tau trebuie sa elimine flegma plina de microbi din pasajele nazale si din
plamani. Uscarea mucoaselor prin folosirea antihistaminicelor face ca sa tusesti
mai greu eliminand astfel infectiile mai greu.)
Suplementele pe baza de zincul si echinacea
(o planta ce provine din America de Nord, despre care se spune ca stimuleaza
sistemul imunitar si este folosita pe scara larga de catre americani pentru
tratarea racelilor si a infectiilor – cam ca musetelul nostru) pot ameliora un
guturai, dar totodata pot afecta sistemul imunitar in mod negativ. Iar lobelia
(o plantutza ornamentala originara din Africa si America de Sud folosita in
multe tratamente naturiste cum ar fi: astm, intoxicatii alimentare, expectorant
etc.) poate produce simptome adverse, de la insuficienta respiratorie si
accelerarea pulsului pana la coma sau chiar moarte!
Pentru a castiga lupta cu germenii raspunzatori de aparitia
racelilor, guturaiului si gripei si pentru a înlatura efectele neplacute ale
congestiei nazale:
• Odihnestete. Evita pe cat posibil contactul cu alte persoane.
• Bea cat mai multe lichide, sucuri naturale de citrice, shi
chiar supa fierbinte de pui. Lichidele si caldura reduc inflamatia mucoasei
nazale.
• Tine la indemana un decongestionant nazal (cum ar fi Olynth.)
Shi ca tot veni vorba de leacuri babesti, acum la incheierea
sarbatorilor de iarna cred ca este util sa zabovim un pic asupra unor
Minciuni (ne)vinovate despre mahmureală și combaterea ei
Cei
mai mulți dintre oameni n-au fost mahmuri niciodată, nu-i așa? Mahmureala e
starea aceea neplăcută de după o noapte/zi de petrecere cu alcool, cu sau fără
mâncăruri grele alături. Se manifestă prin dureri de cap, grețuri uneori, stare
generală proastă, o dorință grozavă pentru liniște, o sete cruntă, arsuri în
stomc (nu-i obligatoriu să le simți de fiecare dată) și uneori neputința de
a-ți aminti cum ai ajuns în starea asta și pe cine ai întâlnit pe drumul de la
trezie la gustul amar din cerul gurii și la limba cleioasă.
Acum,
că am stabilit că-i neplăcut, cum combatem dușmanul? Ni se toarnă-n cap de
generații o mulțime de prostii pe care suntem dispuși să le credem fără să
cercetăm. În cel mai bun caz, se petrece un soi de placebo care ne amăgește cu
o relativă stare de bine până adormim din nou. De cele mai multe ori însă,
metodele tradiționale de combatere a mahmurelii dau greș în mod lamentabil. Ce
știm noi că funcționează?
1)
Metoda “cui pe cui se scoate”. E
probabil cea mai proastă dintre ele. Mahmureala e consecința abuzului de
alcool, să mergi mai departe cu abuzul e dovadă de lipsă de inteligență
practică și un semn că ai abandonat bunul simț. Nu poți să stingi focul cu foc,
îmi pare rău dacă dezamăgesc pe cineva.
2)
Metoda “ciorbă de potroace” e aproape
la fel de proastă, singurul lucru bun e că nu mai poți fi acuzat de nesimțire
ci doar de neștiință. Potroaca e o sărătură care nu face altceva decât să
grăbescă eliminarea apei din organism, lucru care accentuează starea de
mahmureală.
3)
Metoda “ciorbă de burtă” cu
variațiunile “rădăuțeană”, “a la grecque” sau orice altă ciorbă grasă, bogată
în smântână și ouă. Sunt ciorbe extraordinare, hrănitoare, gustoase dar în
niciun caz nu te repară după beție. Grăsimea caldă inhibă acțiunea tractului
digestiv și în loc să elimini lestul care te ține ancorat în mahmureală, îl ții
cu tine ore bune, adâncindu-te și mai rău.
4)
Metoda “zeamă de varză” cu
regionalimsul “moare de curechi” e pe același palier cu potroaca. În primul
moment îți dă senzația de răcorire dar efectul imediat următor e amplificarea procesului
de deshidratare. E la fel de eficientă ca a bea apă din mare atunci când ți-e
sete.
5)
Metoda “borcanul cu murături” e
aproape la fel de rea ca metoda descrisă maisus pentru că murăturile noastre
sunt acrite în mediu salin, lucru care, așa cum se știe, contribuie cu succes
la eliminarea apei din organism.
6)
Metoda “cana cu cafea” mare, tare,
neagra, cu sau fara sare, cu sau fara lamaie nu o sa te trezeasca din betie. Singurul lucru care poate sa faca asta este
timpul. Ficatul uman poate sa metabolizeze doar o anumita cantitate de bautura
pe ora. De exemplu: 0,35 l bere sau 0,17 l vin ( ma refer la adulti sanatosi,
nu la adolescenti de 14 ani si 60 de kg).
Asa ca, daca bei mai mult de atata pe parcursul unei ore, o sa ai alcool in sistem pentru ceva perioada de timp. Ideea ca,,,, cafeaua te poate trezi din betie vine probabil de la faptul ca da, cafeaua este un stimulent ce contra-baleanseaza efectul sedativ al alcoolului – putin! Acel putin, care-ti da senzatia ca poti munta muntii din loc, nu are nici un efect in fata cantitatii de alcool pe care o ai in sange si asupra reflexelor pe care le-ai pierdut serios atunci cand ai baut alcool.
Concluzie: Daca ai baut alcool, cheltuieste-ti
banii pe un taxi nu pe cafea!Asa ca, daca bei mai mult de atata pe parcursul unei ore, o sa ai alcool in sistem pentru ceva perioada de timp. Ideea ca,,,, cafeaua te poate trezi din betie vine probabil de la faptul ca da, cafeaua este un stimulent ce contra-baleanseaza efectul sedativ al alcoolului – putin! Acel putin, care-ti da senzatia ca poti munta muntii din loc, nu are nici un efect in fata cantitatii de alcool pe care o ai in sange si asupra reflexelor pe care le-ai pierdut serios atunci cand ai baut alcool.
La fiecare 15 minute o persoana este ucisa din vina unui sofer beat!
Poate
trebuia să încep cu cauza mahmurelii, și anume deshitratarea indusă de consumul
de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mult din lichidul esențial
vieții umane, H2O – apă pe numele lui, dispare. Dacă vrei să scapi de
mahmureală fie nu te îmbeți fie însoțești fiecare pahar de alcool cu un pahar
de apă, fie că bei bere, vin sau tărie. Singurul lichid care hidratează e apa,
nu sucurile, nu berea, nu ciorbele, nu supele. Poate o supă clară și lipsită de
grăsime să fie cumva de folos, poate o supă de roșii, fără sare, cu mult
pătrunjel în schimb, să fie de folos, dar tot apa ne salvează. Așadar, dacă ai
scăpat de sub control numărul paharelor de vin, bea două pahare de apă înainte
să te culci și continuă să bei apă imediat după ce te trezești. Lumea va fi mai
vizibilă și lovitul lingurii de farfurie nu va mai suna ca un dangăt de clopot
de catedrală.
Sa fiti sanatosi!
No comments:
Post a Comment