Tuesday 3 January 2012

Respira iarna usor ...


Ei bine da, a venit iarna! O spun temperaturile scazute si o spune corpul tau, cuprins de raceala, guturai sau gripa... Nasul tau resimte si el din plin modificarile compozitiei aerului si umiditatea din atmosfera, prin urmare, pielea uscata din jurul nasului, secretiile apoase si mucoasa nazala inflamata îti dau mari batai de cap în aceasta perioada... Nasul tau striga: AJUTOR! Ajuta-l sa respire!

Putem oare preveni, vindeca sau cel putin sa diminuam efectele cu ajutorul vreunui aliment miraculos, combinatie de nutrienti sau suplement alimentar?  Din cate stiu, toate leacurile babesti nu au fundament stiintific. O cantitate mai mare de vitamina C nu previne raceala, dar prin efectul sau antihistaminic te ajuta sa respiri mai usor. (Unii chiar recomanda evitarea folosirii de antihistaminice in cazul racelii sau a gripei. Spun ei ca atunci cand ai o infectie respiratorie, corpul tau trebuie sa elimine flegma plina de microbi din pasajele nazale si din plamani. Uscarea mucoaselor prin folosirea antihistaminicelor face ca sa tusesti mai greu eliminand astfel infectiile mai greu.) 

Suplementele pe baza de zincul si echinacea (o planta ce provine din America de Nord, despre care se spune ca stimuleaza sistemul imunitar si este folosita pe scara larga de catre americani pentru tratarea racelilor si a infectiilor – cam ca musetelul nostru) pot ameliora un guturai, dar totodata pot afecta sistemul imunitar in mod negativ. Iar lobelia (o plantutza ornamentala originara din Africa si America de Sud folosita in multe tratamente naturiste cum ar fi: astm, intoxicatii alimentare, expectorant etc.) poate produce simptome adverse, de la insuficienta respiratorie si accelerarea pulsului pana la coma sau chiar moarte!

Pentru a castiga lupta cu germenii raspunzatori de aparitia racelilor, guturaiului si gripei si pentru a înlatura efectele neplacute ale congestiei nazale:

• Odihnestete. Evita pe cat posibil contactul cu alte persoane.

• Bea cat mai multe lichide, sucuri naturale de citrice, shi chiar supa fierbinte de pui. Lichidele si caldura reduc inflamatia mucoasei nazale.

• Tine la indemana un decongestionant nazal (cum ar fi Olynth.)

Shi ca tot veni vorba de leacuri babesti, acum la incheierea sarbatorilor de iarna cred ca este util sa zabovim un pic asupra unor

Minciuni (ne)vinovate despre mahmureală și combaterea ei

Cei mai mulți dintre oameni n-au fost mahmuri niciodată, nu-i așa? Mahmureala e starea aceea neplăcută de după o noapte/zi de petrecere cu alcool, cu sau fără mâncăruri grele alături. Se manifestă prin dureri de cap, grețuri uneori, stare generală proastă, o dorință grozavă pentru liniște, o sete cruntă, arsuri în stomc (nu-i obligatoriu să le simți de fiecare dată) și uneori neputința de a-ți aminti cum ai ajuns în starea asta și pe cine ai întâlnit pe drumul de la trezie la gustul amar din cerul gurii și la limba cleioasă.
Acum, că am stabilit că-i neplăcut, cum combatem dușmanul? Ni se toarnă-n cap de generații o mulțime de prostii pe care suntem dispuși să le credem fără să cercetăm. În cel mai bun caz, se petrece un soi de placebo care ne amăgește cu o relativă stare de bine până adormim din nou. De cele mai multe ori însă, metodele tradiționale de combatere a mahmurelii dau greș în mod lamentabil. Ce știm noi că funcționează?

1) Metoda “cui pe cui se scoate”. E probabil cea mai proastă dintre ele. Mahmureala e consecinÈ›a abuzului de alcool, să mergi mai departe cu abuzul e dovadă de lipsă de inteligență practică È™i un semn că ai abandonat bunul simÈ›. Nu poÈ›i să stingi focul cu foc, îmi pare rău dacă dezamăgesc pe cineva.

2) Metoda “ciorbă de potroace” e aproape la fel de proastă, singurul lucru bun e că nu mai poÈ›i fi acuzat de nesimÈ›ire ci doar de neÈ™tiință. Potroaca e o sărătură care nu face altceva decât să grăbescă eliminarea apei din organism, lucru care accentuează starea de mahmureală.

3) Metoda “ciorbă de burtă” cu variaÈ›iunile “rădăuÈ›eană”, “a la grecque” sau orice altă ciorbă grasă, bogată în smântână È™i ouă. Sunt ciorbe extraordinare, hrănitoare, gustoase dar în niciun caz nu te repară după beÈ›ie. Grăsimea caldă inhibă acÈ›iunea tractului digestiv È™i în loc să elimini lestul care te È›ine ancorat în mahmureală, îl È›ii cu tine ore bune, adâncindu-te È™i mai rău.

4) Metoda “zeamă de varză” cu regionalimsul “moare de curechi” e pe acelaÈ™i palier cu potroaca. ÃŽn primul moment îți dă senzaÈ›ia de răcorire dar efectul imediat următor e amplificarea procesului de deshidratare. E la fel de eficientă ca a bea apă din mare atunci când È›i-e sete.

5) Metoda “borcanul cu murături” e aproape la fel de rea ca metoda descrisă maisus pentru că murăturile noastre sunt acrite în mediu salin, lucru care, aÈ™a cum se È™tie, contribuie cu succes la eliminarea apei din organism.

6) Metoda “cana cu cafea” mare, tare, neagra, cu sau fara sare, cu sau fara lamaie nu o sa te trezeasca din betie. Singurul lucru care poate sa faca asta este timpul. Ficatul uman poate sa metabolizeze doar o anumita cantitate de bautura pe ora. De exemplu: 0,35 l bere sau 0,17 l vin ( ma refer la adulti sanatosi, nu la adolescenti de 14 ani si 60 de kg).
Asa ca, daca bei mai mult de atata pe parcursul unei ore, o sa ai alcool in sistem pentru ceva perioada de timp. Ideea ca,,,, cafeaua te poate trezi din betie vine probabil de la faptul ca da, cafeaua este un stimulent ce contra-baleanseaza efectul sedativ al alcoolului – putin! Acel putin, care-ti da senzatia ca poti munta muntii din loc, nu are nici un efect in fata cantitatii de alcool pe care o ai in sange si asupra reflexelor pe care le-ai pierdut serios atunci cand ai baut alcool.
Concluzie: Daca ai baut alcool, cheltuieste-ti banii pe un taxi nu pe cafea!
La fiecare 15 minute o persoana este ucisa din vina unui sofer beat!

Poate trebuia să încep cu cauza mahmurelii, È™i anume deshitratarea indusă de consumul de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mult din lichidul esenÈ›ial vieÈ›ii umane, H2O – apă pe numele lui, dispare. Dacă vrei să scapi de mahmureală fie nu te îmbeÈ›i fie însoÈ›eÈ™ti fiecare pahar de alcool cu un pahar de apă, fie că bei bere, vin sau tărie. Singurul lichid care hidratează e apa, nu sucurile, nu berea, nu ciorbele, nu supele. Poate o supă clară È™i lipsită de grăsime să fie cumva de folos, poate o supă de roÈ™ii, fără sare, cu mult pătrunjel în schimb, să fie de folos, dar tot apa ne salvează. AÈ™adar, dacă ai scăpat de sub control numărul paharelor de vin, bea două pahare de apă înainte să te culci È™i continuă să bei apă imediat după ce te trezeÈ™ti. Lumea va fi mai vizibilă È™i lovitul lingurii de farfurie nu va mai suna ca un dangăt de clopot de catedrală.


Sa fiti sanatosi!

No comments:

Post a Comment