Wednesday, 4 January 2012

Cum sa slabesti sanatos?


Ti-ai propus ca acest inceput de an sa marcheze si inceperea unui nou program de aducere a greutatii in limite decente? Daca da, atunci este perfect!

In cazul in care asta inseamna scaderea greutatii, nu te grabi. Pentru rezultate durabile, si care sa nu iti afecteze sanatatea, aplica politica pasilor mici. Majoritatea expertilor recomanda un ritm de scadere in greutate de 200 pana la 400 grame pe saptamana.

Usor de spus, greu de facut! Trei luni de sport si un pic de retinere de la mancare nu te vor repune in circuit. Este nevoie sa iti schimbi viata total, iar astfel de schimbari pot fi destul de dureroase. De fapt toate schimbarile sunt dureroase, dar trebuie sa stii ca durerea poate fi prieten sau dusman in functie de felul in care vrei sa-ti tratezi viata – poti sa te smiorcai sau poti sa gasesti in depasirea durerii motivatia necesara progresului).
Probabil (de fapt, cu siguranță, nu probabil), mulți dintre cei care au o problemă cu greutatea și conștientizează lucrul acesta, ar vrea să vadă aici o rețetă, eventual miraculoasă, de slăbit fără efort, fără dureri. Mă tem că rețeta aceasta nu există și mă tem că dacă vă spune cineva că există, vă minte pentru că vrea să vă vândă ceva, un ceva de care nu aveți nevoie sau care chiar v-ar putea face rău.
Atunci, ce-i de făcut? Păi, e de gândit și de muncit, dragii mei. E de mers la doctor dacă e cazul, e de mers la nutriționist, pentru că doar el poate să vă prescrie o dietă, cărțile, oricât de bine ar fi scrise, sunt scrise pentru toată lumea, nu special pentru tine, care ești unic, cu probleme unice. Poți să afli multe lucruri de pe internet. Poate vine unul ca mine, care-ți spune să nu neglijezi legumele, să ai cât mai multe culori în farfurie, să nu te ferești de carne pentru că are proteine de calitate, să nu mănânci grăsimi prăjite și cartofi fripți în ulei, să nu mergi la fast food pentru că mâncatul pe fugă e nociv și economia de timp costă prea mult dacă-i vorba de mâncare. Astea însă sunt generalități, problema specifică poate primi tratament specific doar de la un specialist care te consultă. Internetul, oricât mi-ar fi de drag, e plin de oameni neinformați care vor să pară specialiști. E ușor să le cazi în capcană, e ușor să fii păcălit.
In locul unei “diete”, este cu mult mai bine sa te concentrezi pe o alimentatie rationala si un stil de viata activ.

• Mananca lucruri normale, de câte ori iti este foame.

• Nu te feri de fructe dar fereste-te să le mănânc noaptea. Consuma mai mule fructe, legume, si cereale integrale. Ele au mai putine calorii, dar mai multi nutrienti. Redu consumul de alimente hiper-calorice sarace in elemente nutritive (cum ar fi bauturile racoritoare, dulciurile, dressinguril pentru salate, pastele tarinabile cu continut ridicat in grasimi

• Nu fă exces de alcool (în cazul meu, exces de alcool înseamnă să bei mai mult de două pahare de vin la o masă, în general înseamnă să bei mai mult decât poți duce),

• nu fă exces de mâncare, si nu rade farfuriile. Abtine-te de la “rontaitori”. Citeste cu atentie etichetele pentru a afla cate calorii contin aceste nevinovate (shi uneori chiar apetisante) gustari.

• cel mai important lucru în cazul meu, am început să fac sport, mai întâi la sală, supravegheat și îndrumat de instructori

• Fa mai multa miscare. Incepe chiar de azi. Chiar daca pentru numai un sfert de ora. Cu timpul programul va fi mai lung. Nu te sfii sa mergi la sala, unde beneficiezi de supravegherea unui instructor profesionist.

În concluzie, mai puțină mâncare dar de o calitate mai bună, mai multă mișcare, mai multă veselie și măcar 7 ore de somn în fiecare noapte.
Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment