Friday, 26 August 2022

FRIGARUI DE PUI PERSANE

 Aceste frigarui sunt inspirate de un preparat numit Fesenjoon, care este o tocana ce isi are originea in nordul Iranului si se prepara in mod traditional pentru a sarbatori Yalda - cea mai lunga noapte a anului, (adica pe 21 Decembrie cand are loc solstitiul de iarna). Este o mancare “de bogati” avand printre ingrediente carne de rata salbatica sau fazan si foita de aur.

Reteta pe care o propun este, intr-o oarecare masura, europeanizata si mult mai accesibila. Am inlocuit vanatul cu frigarui de pui pentru care tocana traditionala devine un sos aromat si am servit-o alaturi de orez gatit in stil middle east si o salata de cruditati.


Preparare: 20 minutes + minim 30 mnute marinare / Timp pentru gatit: 1 ora 50 minute / Portii: 4


Ingrediente

 700 g pulpe de pui dezosate si fara piele (cca 8 bucati), taiate in bucati de 3 cm.

 Sare

 2 linguri de unt ghee, topit

 

Amestec de condiment pentru marinare

 ½ lingurita de cardamom macinat

 1 lingurita de coriandru macinat

 1 lingura de scortisoara macinata

 1½ lingura de chimion macinat

 3 linguri de petale de trandafir, pisate fin intr-un mojar

 ½ lingurita de zahar brun din trestie de zahar

 

Pentru susul “fesenjoon”

 45 ml ulei de masline

 2 cepe (cca 320 ), curatate, taiate in jumatati si foliate subtire

 2 morcovi (cca 160 g), rasi

 125 g de miez de nuca, prajit uscat si macinat fin

 500 ml supa de pui

 75 ml melasa de rodie (sau concentrat de rodie Darine)

 1½ lingurita de zahar brun din trestie de zahar

 

For salata shirazi

 ½ castravete (cca 160g) taiat longitudinal in jumatati, curatat de semite si tocat in cubulate de o jumatate de centimetru.

 ½ ceapa rosie (cca 80g), curatat de coaja si toccata marunt

 200 g rosii cherry taiate in sferturi

 60 g samburi de rodie

 1 lingura de suc de lamaie

 1 lingura de frunze de menta, tocate grosier

Instructiuni

1. Se pun toate ingredientele din lisa de condimente pentru marinare (cu exceptia zaharului) intr-o tigaie si se prajesc uscat pana cand incep sa se degaje aromele. Se rastoarna intr-un cistron, se adauga zaharul, carnea de pui si trei sferturi de lingurita de sare si se amesteca bine, pentru a se acoperi cu condimente fiecare bucatica de carne. Se lasa sa se marineze timp de minim 30 de minute (sau peste noapte, in frigider).

2. Pentru sosul fesenjoon, se incingla foc mediu,  intr-o cratita (din fonta, daca se poate), doua linguri de ulei. Se adauga ceapa si morcovul si se gateste timp de cca 20 de minute, sau pana cand legumele s-au inmuiat si incep sa se caramelizeze.

3. Se adauga uleiul ramas (1 lingura) si miezul de nuca. Se gateste timp de doua minute, amestecand sa nu se prinda. Se adauga supa de pui, melasa de rodie, zaharul si o jumatate de sare si se da in clocot. Se reduce focul si se lasa sa fiarba la foc mic (procedeul se cheama mijotare) pentru 30-35 de minute, pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se pune deoparte.  

4. Se insira bucatile de pui pe opt frigarui si se ung cu ghee. Se gatesc pe o tigaie grill la foc mediu, cate 3 minute pe fiecare parte, si ungandu-le cu unt ghee la fiecare intoarcere. Se lasa sa se odihneasca cinci minute acoperite lejer cu folie de aluminiu.

5. Se amesteca toate ingredientele din lista pentru salate intr-un cistron cu o optime de lingurita de sare si se imparte in 4 farfurii. Se aseaza alaturi cate doua frigarui si se stropesc cu sosul fesenjoon. Se servesc impreuna cu un orez gatit in stil arabesc (https://www.lalena.ro/reteta/1533/Orez-in-stil-arabescPersian-Rice/)


No comments:

Post a Comment