Friday 7 May 2021

FRIGANELE CU PIERSICI SI BRANZA RICOTA

 Friganelele sunt un fel de mâncare din pâine feliată înmuiată în ouă bătute și, de obicei, lapte sau smantana, apoi prăjita în tigaie, in unt. Denumirile și variantele alternative includ “french toast”, “pain perdu”, „pâine cu ouă”, „pâine prăjită Bombay”, „pâine prăjită țigănească” și „cavaleri săraci”.

Prima atestare documentara este in cartea de bucate a lui Apicius (cea mai veche carte de bucate care se cunoaste din antichitatea romana, datand din secolul 1) unde este denumita “aliter dulcia” (un alt preparat dulce). Conform acestei retete, se felii de paine alba, fara coaja, se inmoaie intr.-um amestec de lapte si oua batute si se prajesc in ulei. Se servesc acoperite cu miere.



Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute / Portii: 4

Nutritie

PE PORTIE: 177 kcal, 7.6 g proteine, 4.9 g grasimi (1.5 g grasimi saturate), 25 g carbohidrati, 3 g fibre, 220  mg sodiu

Ingrediente

 2 oua de cate 50 g fiecare

125ml (½ cana) lapte batut

 2 linguri de lapte degresat

 ¼ lingurita scortisoara macinata

 3 linguri de sirop fara zahar cu aroma de artar fara zahar

 4 felii de paine integrala, a caite 30g, taiate in jumatati.

20g margarina light

300g felii de piersica in suc natural, scurse

2 linguri de branza ricotta light, amestecata pana devine cremoasa

Scortisoara macinata, pentru servit

Instructiuni

1. Se bat ouala impreuna cu laptele batut, laptele dulce. Scortisoara si 2 linguri de sirop de artar. Se imbiba feliile de paine in amestecul de lapte si oua. Se transfera feliile de paine pe o farfurie.

2. Se incinge margarina la foc mediu, intr-o tigaie larga, antiaderenta. Se adauga in tigaie feliile de paine pregatite si se prajesc 2-3 minute pe fiecatre parte, sau pana cand s-au rumenit.

3. Se distribue feliile de paine prajita in 4 farfurii. Se adauga felii de piersica si ricotta. Se presara cu scortisoara si cu restul de sorop de artar.

Sfaturi

Aceasta reteta este o varianta light a retei originale, in care am inlocuit smantana su lapte batut, siropul de artar (sau mierea) cu sirop fara zahar cu arome de ratar si untul pentru prajit cu margarina. Deasemenea, pentru un aport de fibre, am inlocuit painea alba cu paine integrala.


No comments:

Post a Comment