Friganelele sunt un fel de mâncare din pâine feliată înmuiată în ouă bătute și, de obicei, lapte sau smantana, apoi prăjita în tigaie, in unt. Denumirile și variantele alternative includ “french toast”, “pain perdu”, „pâine cu ouă”, „pâine prăjită Bombay”, „pâine prăjită țigănească” și „cavaleri săraci”.
Prima atestare documentara este in cartea de bucate a lui Apicius (cea
mai veche carte de bucate care se cunoaste din antichitatea romana, datand din
secolul 1) unde este denumita “aliter dulcia” (un alt preparat dulce). Conform
acestei retete, se felii de paine alba, fara coaja, se inmoaie intr.-um amestec
de lapte si oua batute si se prajesc in ulei. Se servesc acoperite cu miere.
Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute / Portii: 4
Nutritie
PE PORTIE: 177 kcal, 7.6 g proteine, 4.9 g grasimi (1.5 g
grasimi saturate), 25 g carbohidrati, 3 g fibre, 220 mg sodiu
Ingrediente
2 oua de cate 50 g fiecare
125ml (½ cana) lapte batut
2 linguri de lapte degresat
¼ lingurita scortisoara macinata
3 linguri de sirop
fara zahar cu aroma de artar fara zahar
4 felii de paine integrala, a caite 30g, taiate in jumatati.
20g margarina
light
300g felii
de piersica in suc natural, scurse
2 linguri de branza ricotta light,
amestecata pana devine cremoasa
Scortisoara macinata, pentru servit
Instructiuni
1. Se bat ouala impreuna cu
laptele batut, laptele dulce. Scortisoara si 2 linguri de sirop de artar. Se imbiba feliile de paine in amestecul de
lapte si oua. Se transfera feliile de paine pe o farfurie.
2. Se incinge margarina la foc
mediu, intr-o tigaie larga, antiaderenta. Se adauga in tigaie feliile de paine
pregatite si se prajesc 2-3 minute pe fiecatre parte, sau pana cand s-au
rumenit.
3. Se distribue feliile de paine
prajita in 4 farfurii. Se adauga
felii de piersica si ricotta. Se presara cu scortisoara si cu restul de sorop de artar.
Sfaturi
Aceasta reteta este o varianta light a retei
originale, in care am inlocuit smantana su lapte batut, siropul de artar (sau mierea)
cu sirop fara zahar cu arome de ratar si untul pentru prajit cu margarina. Deasemenea, pentru un aport de fibre, am inlocuit painea alba cu paine integrala.
No comments:
Post a Comment