Tuesday, 21 January 2020

PIEPT DE PUI LA CUPTOR CU DOVLEAC SI AMESTEC DE FRUNZE PENTRU SALATA


Un preparat cu manopera mica, in care pieptul de pui si dovleacul se coc impreuna in cuptor, in aceeasi tava. Intre timp se pregatesc dressingul si amestecul de frunze pentru slata. Sursa: Diabetic Living Magazine, Winter 2019



Preparare: 25 mins
Timp total: 45 mins
Portii: 4


Nutritie

Pentru o portie: 2 cani de salata, o jumatate de piept de pui (cca. 85 g) si 2 felii de dovleac.

Pe portie: 415 calorii; 16.5 g total grasimi; 2.7 g grasimi saturate; 84 mg colesterol; 566 mg sodiu; 1767 mg potasiu; 38.7 g carbohidrati; 7.2 g fibre; 10 g zahar; 31 g proteine; 4118 IU vitamina A; 54 mg vitamina C; 189 mcg folati; 191 mg calciu; 4 mg fier; 166 mg magnesiu;

Ingrediente


·      1.2 kg dovleac (vezi Note *)
·      3 linguri ulei extra-virgin
·      2 linguri de mustar integral (a l’Ancienne)
·      3 catei de usturoi, zdrobiti
·      1 lingura rozmarin proaspat tocat marunt, sau 1 lingurita rozmarin uscat
·      1 lingurita coaja rasa de lamaie
·      2 linguri suc de lamaie
·      1 lingurita piper negru macinat
·      ½ lingurita sare
·      2 piepti (cca 400 g) de pui dezosati, fara piele
·      1 lingura sirop de artar
·      1 ½ lingurita cimbru proaspat
·      8 cani amestec de frunze pentru salata
·      4 lingurite Parmesan ras
·      4 lingurite seminte de dovleac decojite, prajite si sarate


Preparare

·        1. Se incinge cuptorul la 220 ⁰C. Se tapeteaza tava pentru copt cu folie de aluminiu si se unge cu ulei.
2. Se taie dovleacul pe lungime in doua jumatati si se inlatura samburii. Se taie fiecare jumatate transversal in felii cu grosimea de cca 2.5 cm (Vezi Note *).
3. Se amesteca intr-un vas suficient de mare (cat sa cuprinda feliile de dovleac si pieptii de pui) 1 lingura ulei, 1 ½ linguri mustar, usturoi, rozmarin, coaja de lamaie, ½ lingura suc de lamaie, ½ lingurita piper si ¼ lingurita sare. Se adauga pieptii de pui si feliile de dovleac si se amesteca cu mana pentru a se acoperi cat mai uniform cu mixul de condimente. Se aseaza pieptii de pui si feliile de dovleac in tava intr-un singur strat.
·         4. Se introduce tava in cuptorul incins la 220⁰C si se gateste, fara a se intoarce, timp de 20 – 25 minute sau pana cand dovleacul incepe sa se rumeeasca, iar puiul a atins o temperature interioara de 74⁰C. Se transfera pieptii de pui pe un fund pentru tocat si se feliaza.
·         5.  Intre timp, se amesteca intr-un castron pentru salata restul de 2 linguri ulei, ½ lingura mustar, 1 ½ lingura suc de lamaie, siropul de artar, cimbru, ½ lingurita piper si ¼ lingurita sare. Se adauga amestecul de Frunze si se amesteca
·         6. Se imparte amestecul de frunze in patru farfurii. Se aseaza deasupra felii de piept de pui (cca 85 g pe portie) si de dovleac (2 felii pe portie). Se presara cu Parmesan ras si seminte de dovleac.
Note:
(*). Daca aveti sansa putin probabila sa gasiti un dovleac cu coaja subtire (asemanatoare dovlecelului) -cum ar fi Delicata squash , nu este nevoie sa se curete de coaja. Daca insa avem la indemana un dovleac cu coaja groasa (cum ar fi cel “placintar”), atunci ar trebui sa se indeparteze coaja.
 

No comments:

Post a Comment