Saturday 23 March 2013

SOMON IN STIL ASIATIC, cu noodle, salata din muguri de fasole si desert din fructe de lychee



Se poate prepara un pranz sanatos si gustos in mai putin de o ora. Tot ceea ce-mi trebue sunt ingrediente de calitate si retetele potrivite.

Pentru azi am pregatit ceva cu totul special. O fuziune culinara intre ingrediente tipic scandinave preparate si aromate in stil asiatic. Si anume fileu de somon a carui piele crocanta imbraca carnea ramasa frageda, gatit la cuptor intr-un un sos cu arome asiatice; i-am pus alaturi o salata exceptionala din muguri de fasole, mango, chilli, coreandru, miere si alune caju. Absolut minunat. Iar pe langa ele, o garnitura produsa din noodles. Iar la desert, un amestec din fructe de lychee si afine mintat peste inghetata de vanilie.

Si toate acestea in mai putin de o ora.



 INGREDIENTE:


Pentru SOMON :
o bucata de 2 cm de ghimbir proaspat
2 catei de usturoi
1 ceapa rosie mica
½ ardei iute rosu proaspat
1 lingura de sos de soia

2 lime
4 fileuri de somon (cca. 180 g fiecare), cu piele, fara os.
o lingurita amestec 5-Arome-Chinezesti



Pentru SALATA :
 o legatura mare de coreandru
400 g de muguri de fasole proaspeti (sau 2 cutii a 400g)
100 g alune caju
1 lingura miere de albine
½ ardei rosu iute
1 fruct de mango copt
1 lingura sos de soia
1 ½ lingurite ulei de susan
1 lime sau lamaie 


Pentru NOODLE :
 4 cepe verzi
1-2 ardei iuti rosii
2 catei de usturoi
o bucata de 2 cm de ghimbir
1 lingurita amestec 5-Arome-Chinezesti
3 lingurite cu varf de amidon de porumb
1 cub de supa de pui concentrata
200 g pastai de fasole verde
sos de soia, dupa gust
200 g noodle cu ou


Pentru DESRTUL DIN FRUCTE LYCHEE :

125 g de afine
o cutie (425 g) de fructe de lychee in sirop
2 pachete de batoane din susan
500 ml de inghetata de vanilie
cateva crengute de menta, pentru ornat





Pentru ASEZONARE :
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru proaspat rasnit



Inainte de toate :
Pregatesc  blenderul;
Asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru mai multa stabilitate;
Scot si asez pe aragaz:
 cratita mare in care voi fierbe pastele,
o tigaie mica pentru prajit alunele caju;
Setez cuptorul la 220*C
Umplu termosul cu apa fierbinte

Iar acum pot sa incep sa gatesc :

1. SOMON : crestez fileurile de somon, pe partea cu pielea, la distanta de circa un centimetru, si adainci ceva mai mult de jumatate din grusimea fileului. Pielea somonului este extraordinar de reziztenta, asa ca pentru aceasta operatie am nevoie de un cutit foarte bine ascutit.
2. Asez fileurile cu pielea in sus si asezonez cu sare si piper negru proaspat rasnit.
3. Prafui deasupra cu o lingurita cu amestec de cinci arome chinezesti
4. Stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
5. Bat usor cu palma fiecare felie de peste, astfel incat condimentele sa adere cat mai bine la suprafata carnii.
6. “sterg” restul de condimente picate pe suprafata fundului cu partea opusa pielii, astfel incat pestele sa fie condimentat pe ambele parti, si toate condimentele adaugate sa fie folosite.
7. Pun deoparte, si ma spal pe maini.
8. Curat si tai in jumatati o ceapa rosie mica.
9. Rulez cu podul palmei, deasupra fundului de bucatarie un lime pentru a-si lasa mai multa zeama,
10. Curat o bucata de cca 2 cm de ghimbir.
11. Pun in blender:
                o jumatate de ardei iute rosu;
                doi catei de usturoi zdrobiti in presa pentru usturoi;
                bucata de ghimbir;
                ceapa rosie, taiata in sferturi;
                sucul provenit de la un lime;
                cca 1 lingura de sos de soia.
12. Asez capacul si procesez pana obtin un amestec omocen si cremos.
13. Gust si reglez asezonarea dupa gust.
14. Rastorn sosul intr-un vas de ceramica termorezistent.
15. Adauc cca o lingura de ulei de masline si amestec.
16. Asez bucatile de somon, cu pielea in sus, lasand pielea expusa.
17. Introduc in cuptorul incins, pentru 18 – 20 minute, pana cand pielea devine crocamta si frumos rumenita.

18. NOODLES : Asez cratita pe foc iute.
19. Pun la incins cam o lingura de ulei de masline.
20. Curat 4-5 fire de ceapa verde si o toc grosier.
21 Pun ceapa in oala
22. Rad deasupra cca 2 cm de ghimbir (cam 1 lingurita)
23. Amestec.
24. Adaug un ardei iute rosu feliat subtire.
25. Adaug un catel de usturoi zdrobit in presa
26. Amestec
27. Adaug cca o linurita cu varf de amestec de 5 arome chinezesti
28. Adaug trei lingurute cu varf de amidon de porumb.
29. Amestec pana cand totul este bine amestecat
30. Adaug un cub de fond de pui.
31. Adaug cca 800 ml de apa clocotita (din termos), amestec, si las sa dea in clocot, la foc mic.

32. SALATA : Asez tigaia mica pe foc iute.
33. Rasturn in tigaie alunele caju
34. Stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline
35. Amestec si las alunele pe foc, sa se rumeneasca.
36. Pun mugurii de fasole in castronul pentru salata
38. Amestec cu frunze de coreandru tocate mare. (Tulpinile le pastrez pentru mai tarziu).
39. Adaug peste alune cca o lingura de miere, amestec si sting focul.
40. Curat si tai fructul de mango in felii, cuburi, fasii – dupa fantezia de moment.
41. Adaug bucatile de mango peste mugurii de fasole.
42. Feliez fin un ardei iute rosu si il adaug in castronul cu slata.
43. Asezonez cu:
 cca 1 ½ linguri de sos de soia
o lingurita si jumatate de ulei de susan.
suc de lamaie sau de lime
44. Adaug deasupra alunele caju prajite si duc la masa.

45. NOODLES : Adaug in supa care clocoteste cca 200 g de fasole verde si 200 g de noodles.
46. Las sa se gatesaca (conform instructiunilor producatorului) pana cand pastele sunt fierte “al dente”

47. DESERT DIN FRUCTE LYCHEE : (cred ce “delicios” vine de la Lychee. Sau invers.) Sfarm si pun intr-un  bol 3-4 pachetele de batoane din susan. Pentru a-l sfarima, pun pachetele cu batoanele de susan, nedesfacute, intr-un prosop de bucatari rezistent si impachetez. Lovesc pachetul de cateva ori suprafata dura a mesei de bucatarie. Batoanele s-au transformat in praf.
48. Pun afinele intr-un castron. Cateva dintre ele pot fi feliate in jumatati, doar pentru aspect.
49. Adaug continutul unei cutii de lychee in sirop (atat fructele cat si siropul).
45. Presar deasupra frunzele de la doua crengute de menta.
46. Se monteaza in cani de cafea o lingura de inghetata de vanilie, peste care se pun fructe si syrop, iar ca topping se presara frimituri de baton de susan.

47. NOODLES : Se gusta si se regleaza asezonarea.
48. Se toaca marunt tulpinile de coreandru si se adauga in cratita.
49. Se adauga suc de lamaie, dupa gust, si se duce la masa.

45. SOMON : Se scoate somonul din cuptor si se transfera la masa.

Sa fiti sanatosi!



No comments:

Post a Comment