Se poate prepara un pranz sanatos si gustos in mai putin
de o ora. Tot ceea ce-mi trebue sunt ingrediente de calitate si retetele
potrivite.
Pentru azi am pregatit ceva cu totul special. O fuziune
culinara intre ingrediente tipic scandinave preparate si aromate in stil
asiatic. Si anume fileu de somon a carui piele crocanta imbraca carnea ramasa
frageda, gatit la cuptor intr-un un sos cu arome asiatice; i-am pus alaturi o
salata exceptionala din muguri de fasole, mango, chilli, coreandru, miere si
alune caju. Absolut minunat. Iar pe langa ele, o garnitura produsa din noodles.
Iar la desert, un amestec din fructe de lychee si afine mintat peste inghetata
de vanilie.
Si toate acestea in mai putin de o ora.
INGREDIENTE:
Pentru SOMON
:
2 catei de usturoi
1 ceapa rosie mica
½ ardei iute rosu proaspat
1 lingura de sos de soia
2 lime
4 fileuri de somon (cca. 180 g fiecare), cu piele, fara
os.
o lingurita amestec 5-Arome-Chinezesti
o legatura mare de coreandru
400 g de muguri de fasole proaspeti (sau 2 cutii a 400g)
100 g alune caju
1 lingura miere de albine
½ ardei rosu iute
1 fruct de mango copt
1 lingura sos de soia
1 ½ lingurite ulei de susan
1 lime sau lamaie
Pentru NOODLE
:
4 cepe verzi
1-2 ardei iuti rosii
2 catei de usturoi
o bucata de 2 cm de ghimbir
1 lingurita amestec 5-Arome-Chinezesti
3 lingurite cu varf de amidon de porumb
1 cub de supa de pui concentrata
200 g pastai de fasole verde
sos de soia, dupa gust
200 g noodle cu ou
125 g de afine
o cutie (425 g) de fructe de lychee in sirop
2 pachete de batoane din susan
500 ml de inghetata de vanilie
cateva crengute de menta, pentru ornat
Pentru
ASEZONARE :
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru proaspat rasnit
Inainte de
toate :
Pregatesc blenderul;
Asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru mai multa
stabilitate;
Scot si asez pe aragaz:
cratita mare in care voi fierbe pastele,
o tigaie mica pentru prajit
alunele caju;
Setez cuptorul la 220*C
Umplu termosul cu apa fierbinte
Iar acum pot sa
incep sa gatesc :
1. SOMON
: crestez fileurile de somon, pe partea cu pielea, la distanta de circa un
centimetru, si adainci ceva mai mult de jumatate din grusimea fileului. Pielea
somonului este extraordinar de reziztenta, asa ca pentru aceasta operatie am
nevoie de un cutit foarte bine ascutit.
2. Asez fileurile cu pielea in sus si asezonez cu sare si
piper negru proaspat rasnit.
3. Prafui deasupra cu o lingurita cu amestec de cinci
arome chinezesti
4. Stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline
extravirgin.
5. Bat usor cu palma fiecare felie de peste, astfel incat
condimentele sa adere cat mai bine la suprafata carnii.
6. “sterg” restul de condimente picate pe suprafata
fundului cu partea opusa pielii, astfel incat pestele sa fie condimentat pe
ambele parti, si toate condimentele adaugate sa fie folosite.
7. Pun deoparte, si ma spal pe maini.
8. Curat si tai in jumatati o ceapa rosie mica.
9. Rulez cu podul palmei, deasupra fundului de bucatarie
un lime pentru a-si lasa mai multa zeama,
10. Curat o bucata de cca 2 cm de ghimbir.
11. Pun in blender:
o
jumatate de ardei iute rosu;
doi
catei de usturoi zdrobiti in presa pentru usturoi;
bucata
de ghimbir;
ceapa
rosie, taiata in sferturi;
sucul
provenit de la un lime;
cca
1 lingura de sos de soia.
12. Asez capacul si procesez pana obtin un amestec omocen
si cremos.
13. Gust si reglez asezonarea dupa gust.
14. Rastorn sosul intr-un vas de ceramica termorezistent.
15. Adauc cca o lingura de ulei de masline si amestec.
16. Asez bucatile de somon, cu pielea in sus, lasand
pielea expusa.
17. Introduc in cuptorul incins, pentru 18 – 20 minute,
pana cand pielea devine crocamta si frumos rumenita.
18. NOODLES
: Asez cratita pe foc iute.
19. Pun la incins cam o lingura de ulei de masline.
20. Curat 4-5 fire de ceapa verde si o toc grosier.
21 Pun ceapa in oala
22. Rad deasupra cca 2 cm de ghimbir (cam 1 lingurita)
23. Amestec.
24. Adaug un ardei iute rosu feliat subtire.
25. Adaug un catel de usturoi zdrobit in presa
26. Amestec
27. Adaug cca o linurita cu varf de amestec de 5 arome
chinezesti
28. Adaug trei lingurute cu varf de amidon de porumb.
29. Amestec pana cand totul este bine amestecat
30. Adaug un cub de fond de pui.
31. Adaug cca 800 ml de apa clocotita (din termos),
amestec, si las sa dea in clocot, la foc mic.
32. SALATA
: Asez tigaia mica pe foc iute.
33. Rasturn in tigaie alunele caju
34. Stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline
35. Amestec si las alunele pe foc, sa se rumeneasca.
36. Pun mugurii de fasole in castronul pentru salata
38. Amestec cu frunze de coreandru tocate mare.
(Tulpinile le pastrez pentru mai tarziu).
39. Adaug peste alune cca o lingura de miere, amestec si
sting focul.
40. Curat si tai fructul de mango in felii, cuburi, fasii
– dupa fantezia de moment.
41. Adaug bucatile de mango peste mugurii de fasole.
42. Feliez fin un ardei iute rosu si il adaug in castronul
cu slata.
43. Asezonez cu:
cca 1 ½ linguri de sos de soia
o lingurita si jumatate de ulei
de susan.
suc de lamaie sau de lime
44. Adaug deasupra alunele caju prajite si duc la masa.
45. NOODLES
: Adaug in supa care clocoteste cca 200 g de fasole verde si 200 g de noodles.
46. Las sa se gatesaca (conform instructiunilor
producatorului) pana cand pastele sunt fierte “al dente”
47. DESERT DIN
FRUCTE LYCHEE : (cred ce “delicios” vine de la Lychee. Sau invers.) Sfarm
si pun intr-un bol 3-4 pachetele de batoane
din susan. Pentru a-l sfarima, pun pachetele cu batoanele de susan,
nedesfacute, intr-un prosop de bucatari rezistent si impachetez. Lovesc
pachetul de cateva ori suprafata dura a mesei de bucatarie. Batoanele s-au
transformat in praf.
48. Pun afinele intr-un castron. Cateva dintre ele pot fi
feliate in jumatati, doar pentru aspect.
49. Adaug continutul unei cutii de lychee in sirop (atat
fructele cat si siropul).
45. Presar deasupra frunzele de la doua crengute de
menta.
46. Se monteaza in cani de cafea o lingura de inghetata
de vanilie, peste care se pun fructe si syrop, iar ca topping se presara
frimituri de baton de susan.
47. NOODLES
: Se gusta si se regleaza asezonarea.
48. Se toaca marunt tulpinile de coreandru si se adauga
in cratita.
49. Se adauga suc de lamaie, dupa gust, si se duce la
masa.
45. SOMON
: Se scoate somonul din cuptor si se transfera la masa.
Sa fiti sanatosi!
No comments:
Post a Comment