Pentru acest weekend am pregatit un meniu in jurul unui
preparat mai putin cunoscute la noi: Chowder si anume unul in care am amestecat
boabe de porumb, cod afumat si creveti.
Chowderul este o fiertura, un soi de ciorba mai groasa, din
vegetale si mai mult sau mai putin peste. Adica ce si cum a reusit sa adune
pescarul intr-o zi. Cu ea se mandresc locuitorii din Noua Anglie (regiunea din
nord-estul SUA, unde se afla statele Connecticut, Maine, Massachusets, New
Hampsire, Rhode Island si Vermont). Fish Chowder, Corn Chowder si Clam Chowder
sunt variantele cele mai populare in zona.
Pentru azi, i-am adaugat o tava cu creveti tiger facuti la
cuptor si o salata multicolora. La desert un Slush (sau Slushie) de zmeura –
adica o bautura aromata, si congelata numai atat cat sa formeze mici cristale
de gheatza ce ii confera o textura asemanatoare zapezii.
Pentru un pranz de 4 persoane am
targuit urmatoarele:
4 felii de bacon
o legatura de ceapa verde
250 g de cartofi cu coaja rosie
4 stuleti de porumb (din aceea pentru fiert)
300 g fileu de cod afumat, curatat de piele si de oasele
intramusculare
3 frunze de dafin
3 crengute de cimbru proaspat
1 litru de fond de pui
150 ml smantana pentru gatit (18% grasime)
200 g creveti curatati, prefierti
un pachet (150 g) din ceea ce noi numim pasca evreiasca
(Matza, sau matzo crackers) pentru servit.
8 bucati de creveti tiger, cruzi, nedecorticati
un cub de unt
cateva crengute de cimbru proaspete
o lingurita rasa te praf de cayenne
scortisoara macinata
o jumatate de ardei iute rosu
o jumatate de lamaie
Pentru SALATA
:
o jumatate de ardei iute rosu
un catel de usturoi
o legatura de tarhon proaspata
doua linguri de otet din vin rosu
3 linguri de iaurt low-fat
1 dovlecel (zucchini) verde
1 dovlecel (zucchini) galben
2 morcovi
1 sfecla rosie
1 sfecla aurie
o caserola cu creson (Lepidium sativum)
cuburi de gheata
doua crengute de menta proaspete
sirop de soc
150 g de zmeura
1 litru de apa carbogazoasa
Pentru ASEZONARE
:
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru
Odata intrat in bucatarie,
imi aduc la indemana toate
ingredientele
atasez razatoarea mare la
robutul de bucatarie
pregatesc o oala mare in care
voi fierbe chowderul
incalzesc grillul cuptorului la
putere maxima
voi folosi blenderul pentru
dressingul pentru salata
am nevoie de o tava sau un vas pentru
crevetii tiger la cuptor
umplu termosul cu apa fierbinte
1. CHOWDER : tai marunt feliile de
bacon si le pun la calit in vasul pregatit pentru chowder, impreuna cu 2 – 3 linguri
ulei de masline.
2. feliez ceapa verde si o adaug peste bucatile de bacon.
3. spal cartofii si ii tai in bucati de cca. 2 cm.
4. adaug cartofii in oala.
5. curat boabele de pe stuletii de porumb si le rastorn
in oala.
6. amestec
7. adaug 3 frunze de dafin si cateva crengute de cimbru
proaspete.
8. adaug pestele afumat (cod, sau alt peste cu carne
alba).
9. adaug 1 litru de fond de pui fierbinte.
10. dau in clocot si reduc apoi focul atat cat amestecul
din oala sa fiarba molcom. Las sa se gateasca pentru cca 15 minute, sau pana
cand cartofii sunt facuti.
11. CREVETI
AROMATI LA CUPTOR : Asez crevetii in tava pentru cuptor.
12. Stropesc cu ulei de masline
13. Asezonez cu sare si piper
14. Asez deasupra cateva crengute de cimbru
15. Presar cu o lingurita de praf de cayenne si un praf
de scortisoara macinata fin.
16. Adaug 4 catei de usturoi (mari) zdrbiti, cu coaja pe
ei (ii va proteja ca sa nu se arda).
17. Toc fin o jumatate de ardei iute si u adaug peste
creveti
18. Adaug o jumatate de lamaie si amestec bine, astfel
incat condimentele sa se amestece si sa adere bine la suprafata crevetilor.
19. Adaug un cub de unt si pun tava sub grillul incins al
cuptorului pentru cca. 8 minute.
20. SALATA
: pun in blender frunzele de pe 5-6 crengute de tarhon (frunzele de tarhon pot
fi inlocuite cu frunze de menta sau busuioc).
21. Adaug 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
22. Adaug 2 linguri de otet din vin rosu
24. Asezonez cu sare si piper.
25. Adaug 2 linguri de iaurt
26. Adaug 1 ½ ardei iute rosu
27. Adaug 1 catel de usturoi zdrobit
28. Procesez pana obtin o mixtura omogena.
29. gust si reglez asezonarea, daca este nevoie.
30. Rastorn intr-un vas pentru dressing si pun deoparte.
31. Curat vegetalele si le dau pe rand pe razatoare,
astfel incat asezandu-se unele peste altele sa formeze straturile unui
curcubeu.
32. Se rastoarna intr-un platou pentru salata, astfel
incat sa se pastreze straturile colorate si se orneaza cu creson.
33. Se transfera la masa, impreuna cu dressingul.
34. CREVETI
AROMATI LA CUPTOR : Scot tava cu creveti din cuptor.
35. Storc sucul din lamaie peste creveti si sterg
marginile tavii cu lamaia ramasa. Aceasta va da preparatului o aroma
extraordinara.
36. Ornez cu cateva frunze de cimmbru proaspete si
transfer la masa.
37. CHOWDER
: Adaug in oala cca 200 g de creveti prefierti si 150 g de smantana pentru
gatit.
38. Amestec cu un polonic.
39. Zdrobesc o parte din ingrediente cu zdrobitorul
pentru piure, pentru a da preparatului consistenta necesara. Las sa fiarba
pentru inca 4-5 minute la foc mic.
40. Se serveste cu bucati crocante de matzo.
41. SLUSHIE
: umplu cca jumatate din cuva robotului de bucatarie cu cuburi de gheata.
42. Adaug 150 g de zmeura (sau orice alte fructe de
padure)
43. Adaug cca 100 ml din ingredientul secret - siropul de
soc.
44. Adaug 5-6 frunze proaspete de menta
45. procesez. In timpul procesarii diluez cu putina apa
carbogazoasa.
46. rastorn intr-o carafa, completez cu apa, adaug putin
sirop de soc daca doresc mai dulce, amestec si transfer la masa.
SA FITI SANATOSI.
No comments:
Post a Comment