Tuesday, 5 March 2013

TANDOORI CHICKEN

Tandoori chicken, sau pui la tandoor cum ar veni. Adica la cuptor. Un cuptor special, pe care nu-l avem acasa (nici macar indienii sau pakistanezii n-au toti acasa un tandoor). Desi a fost folosit de mii de ani pentru coptul painii, tandoorul este folosit pentru a gati carnea doar tin vremea celui de-al doilea razboi mondial. De fapt carnea gatita la tandoor trebuie neaparat pregatita in mod special. Altfel, din cauza temperaturii foarte ridicate de la baza cuptorului orice fel de carne se va arde la exterior in cel mult 20 de minute, in timp ce la interior va ramane nefacuta. Secretul consta in crestarea carnii si marinarea ei astfel incat sa se reduca din timpul necesar gatirii. La ce bun? Prin gatirea la temperaturi inalte se obtine un gust extraordinar, ce nu poate fi atins prin alte procedee.





Lista de cumparaturi (pentru 4 portii):

Pentru garnitura de OREZ CU SOFRAN :

o cana de orez basmatic
cateva firicele (0.5 g) de sofran
o legatura mare de patrunjel proaspat, tocata marunt.
2 ardei iuti rosii taiati cubulete mici
frunze proaspete de patrunjel pentru ornat






Pentru SOSUL DE SMANTANA

200 g Creme Fraiche
1 lingurita de cardamom macinat
1 legatura mica de frunze proaspete de menta
cateva frunze de penta pentru ornat







Pentru PUIUL TANDOORI :

4 copane taiate in jumatati
4 linguri de iaurt grecesc
o lingurita de curcuma
o lingurita de usturoi ras
o lingurita de ghimbir ras
o lingurita praf de curry
o lingurita de garam masala
o lingurita de seminte de chimion pisate
o lingura de ulei de arahide (sau de porumb)
o lingurita de piper negru macinat
doua lingura de ghee (unt clarificat) - sau unt.
sare de mare
o sticluta (30 ml) colorant alimentar rosu de la Dr. Oetker

 Comentarii :
Eu am lasat pielea pe bucatile de pui, insa colegul meu indian, mi-a spus ca ar fi trebuit sa o indepartez, ea fiind o bariera in calea aromelor.

Puiul la tandoor servit in restaurantele indiene are o culoare rosie. Indianul meu mi-a zis ca asta este doar un moft, si ca de regula, la ei acasa doar marineaza puiul cu o marinada pe baza de iaurt si condimente specifice. Insa eu stiu ca lumea asociaza gustul si aromele cu culoarea unui preparat, asa ca am folosit un colorant alimentar rosu pentru a da puiului meu o fata comerciala.Cum s-ar spune, umblu cu puiul vopsit!

Prepararea se face in doua etape: (A) pregatirea si marinarea carnii si (B) gatirea propriuzisa.

A. 1. De cu seara  (sau cu cel putin trei ore inainte) crestez pulpele de pui pana la os.
A. 2. Prepar o marinada din 4 linguri de iaurt in care adaug:
          - o lingurita de curcuma
          - o lingurita de usturoi ras
          - o lingurita de ghimbir ras
          - o lingurita praf de curry
          - o lingurita de garam masala
          - o lingurita de seminte de chimion pisate
          - o lingura de ulei de arahide (sau de porumb)
          - o lingurita de sare de mare
          - o lingurita de piper negru macinat
          - o sticluta de colorant alimentar rosu de la Dr. Oetker
A. 3. Se amesteca bine bucatile de carne cu marinada si se lasa peste noapte. Trei patru ore pot fi de ajuns, dar daca se poate lasa peste noapte este cu atat mai bine.

B. 1. PUI TANDOORI : Reglez cuptorul pe 200 *C. Pun la incins intr-o tigaie mare doua linguri de ghee (eu am folosit un amestec dintr-o lingura de ulei de arahide si un cub de unt).

B. 2. Rumenesc bucatile de pui pe toate partile.

B. 3. Mut bucatile de carne pe o tava si le introduc in cuptorul incins pentru 30 de minute. Din cand in camd le stropesc cu grasime din tigaie.

B.4. OREZ CU SOFRAN : Clatesc bine orezul in apa rece, pana cand apa ramane limpede.

B.5. Adaug doua cani cu apa rece si cateva firisoare de sofran.

B.6. Pun vasul cu orez pe foc iute si astept pana cand da in clocot.

B.7. Reduc flacara astfel incat sa fiarba foarte incet si acopar vasul cu un capac etans.
B.8. Las sa se gateasca pentru 14 minute, cand apa este absorbita de orez.
B.9. Iau vasul de pe foc, il acopar cu un prosop gros si las ca aburul format deasupra orezului sa termine de gatit pentru inca 10 minute.

B.10. SOSUL DE SMANTANA : Intre timp amestec smantana (Creme Fraiche) cu o lingurita de cardamom macinat si cu frunze tocate de menta

B.11. OREZ CU SOFRAN : Iau capacul de pe vasul de orez, adaug patrunjel tocat si cuburi mici de ardei rosu iute si amestec incet cu o furculita pentru a nu strica textura orezului.

B.12. PUI TANDOORI : Scot tava cu pui din cuptor si asez bucatile de carne pe un gratar metalic asezat deasupra unei farfurii pentru a se scurge excesul de grasime.

B.13. Se acopera lejer cu folie de aluminiu (ca un tunel), in care s-au precticat mai mulet orificii pentru ventilatie, si se lasa sa se odihneasca cateva minute. "Tunelul" din alumininu are rolul de a actiona ca un cuptor si de a mentine bucatile de pui calde, si in acelasi timp sa permita un curent de aer astfel incat carnea sa nu se inabuse si sa ramana crocanta.

B. 14. Se aranjeaza pe farfurii individuale, sau pe un platou comun bucatile de pui si orezul si se decoreaza cu frunze de patrunjel proasppete.
B. 15. Se decoreaza castronul cu sosul de smantana cu frunze proaspete de menta, si cu felii de castravete (pe care eu nu le-am avut la indemana, asha ca nu le-am trecut in reteta).
B.16. Se duce totul la masa si se serveste alaturi de limonada cu ghimbir, suc de rodie, bere, sau un vin asortat dupa gustul fiecaruia.

Masa se poate incheia cu un ceai aromat, preparat dupa o reteta traditional indiana, despre care vom vorbi cu alta ocazie.

Pana atunci (si dupa), SA FITI SANATOSI!


No comments:

Post a Comment