Astazi am pregatit un pranz extraordinar, compus din fasole
cu carnati acompanita de o garnitura de broccoli si salsa de rosii. Iar la
desert o prajitura magnifica: “Anna Pavlova”, o combinatie savuroasa de bezea,
frisca si fructe care a fost special creata in onoarea celebrei balerine Ana
Pavlova. Este un desert cu o poveste… povestea unei balerine care a inspirat un
desert dulce si usor, precum pasii sai de dans.
Pentru 4 – 6 portii
trebuie sa ma aprovizionez cu urmatoarele ingrediente:
Pentru FASOLEA CU
CARNATI :
4 felii de panceta
cateva crengute de rosmarin proaspete (sau de cimbru).
cateva frunze proaspete de salvie
3 frunze de dafin proaspete
2 praz
400 g de carnati de casa (din aceeia proaspti si subtiri)
3-4 felii groase de paine
2 catei de usturoi
1 borcan (680g) de passata (*)
o cutie (390 g) de fasole alba cu bob mare (butter beans),
prefiarta (*)
o cutie (390 g) de fasole alba cu bob marunt (navy beans)
prefiarta (*)
Pentru SALATA
DE BROCCOLI :
400 g broccoli (cu tulpina cat mai frageda)
¼ ceapa rosie mica
1 catel de usturoi
2 rosii prunisoare, bine coapte coapte
1 lamaie.
un pachet (6 buc) blaturi din bezea.
6 linguri Lemon Curd
150 g zmeura proaspata
3 linguri de iaurt grecesc
o lingura de miere de albine
cateva frunze proaspete de menta pentru ornat.
.
Pentru Asezonare
:
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru
Comentarii:
(*) passata
este produsa din rosii foarte bine coapte care au fost zdrobite sub forma de
piure si trecute prin sita pentru a indeparta coaja si semintele. Se
comercializeaza ambalata in borcane sau cutii metalice. Poate fi cremoasa sau
cu bucati de rosie, in functie de tipul si marimea sitelor. Poate fi inlocuita
cu pulpa de rosii conservata.
(*) fasolea “butter”
este fasolea alba cu bobul mare, care fiarta are o textura moale si
fainoasa. Din ea se prepara un pateu vegetal exceptional. Merge bine in salate
din amestecuri de fasole sau in mancaruri specifice iernii. Este o sursa
importanta de potasiu si fibre.
(*) fasolea “navy”
este fasolea alba cu bobul mic, rotund, cu o textura cremoasa si un gust cu o
intensitate redusa. Aceasta este si calitatea care o face atat de folosita in
bucataria Franceza, Spaniola, Portugheza sau Sud Americana. Neavand un gust
propriu pronuntat, absoarbe cu usurinta aroma celorlalte ingredinte, ceea ce da
libertatea de a crea mancaruri cu o paleta variata de arome.
(*) custrad
este un desert traditional britanic produs din galbenus de ou, zahar si
lapte sau smantana, aromatizat cu vanilie. Poate fi preparat in casa – daca este
facut asha cum trebuie rezultatul este extraordinar (Click aici pentru reţeta de custard)
sau poate fi cumparat “de-a gata” din supermarket.
(*) desertul "Anna Pavlova" l-am gasit preparat atat sub forma de tort, cat si de prajituri individuale. Am folosit pentru blat biscuiti din bezea gata preparati, pemtru economie de timp. Iata aici o reteta pentru tort "Anna Pavlova", cu doua blaturi de bezea, unul alb si unul roz, preparate in casa:
http://culoriledinfarfurie.blogspot.fi/2011/07/tort-pavlova.html
Pentru inceput:
asez la indemana toate ingredientele;
setez cuptorul pe functia grill la putere maxima;
umplu termosul cu apa clocotita;
pregatesc robotul de bucatarie cu cutitul standard pentru
tocat;
asez fundul de pucatarie pe un prosop gros pentru mai
multa stabilitate;
fasolea o voi pregati intr-o tava, pe care o pun la cald,
pe ochiul mare al aragazului;
pregatesc o tigaie in care voi praji carnatii
brocolli il voi fierbe intr-o cratita de marime medie.
1. FASOLE CU
CARNATI : tai cele 4 felii de panceta in bucati late de cca 1 cm.
2. Incing cca 1 lingura de ulei de masline in tava si pun
la prajit bucatile de panceta.
3. feliez ceapa rosie
4. curat prazul.
5. tai prazul longitudinal si il spal bine sub jet de
apa.
6. adaug feliile de ceapa rosi in tava cu pancetta.
7. aromatizez cu ierburi aromate : foi de dafin, cimbru,
frunze de salvie,
8. tai jumatatile de praz in felii transversale, si le
adaug in tava.
9. Amestec bine toate ingredientele.
10. Adauc putina apa fierbinte din termos si las sa se
gateasca la foc iute.
11. SALATA DE
BROCCOLI : pun pe foc cratita de marime medie si rastorn restul de apa din
termos.
12. Adaug cca o lingurita de sare, acopar cu un capac si
reglez temperatura, astfel incat apa sa clocoteasca molcom.
13. FASOLE CU
CARNATI intre timp apa din tava s-a evaporat, iar ceapa si prazul s-au
inmuiat.
14. Pun carnatii in tigaia incinsa. Ii amestec, astfel
incat sa fie bine unsi cu ulei.
15. Introduc tigaia cu carnati sub grilul incins al
cuptorului pentru cca 8 minute.
16. Rup in bucati cateva felii groase de paine pe care le
pun in cuva robotului de bucatarie.
17. Stropesc cu 3-4 linguri de ulei de masline si
asezonez cu sare si piper.
18. Adaug doi catei de usturoi (nu-i nevoie sa-i curat)
si ierburi aromate.
19. Procesez cateva secunde, pana obtin un pesmet cu o
granulatie mare.
20. DESERT “ANA PAVLOVA” : Aranjez 4 blaturi semipreparate “Pavlova” din bezea pe o tava.
21. Aduc la indemana o cutie (500 g) de iaurt grecesc, un
borcan de “lemon curd” si o cutie (cca 150 g) de zmeura proaspata.
22. Pun cateva fructe deoparte, pentru ornat la sfarsit.
Restul le pun intr-un castron.
23. Adaug putina miere (cam o lingura) si pasez zmeura cu
o furculita.
24. ADaug dou linguri de iaurt, si amestec usor, astfel
incat sa se obtina o crema de culoare marmoarat a de la alb la roz inchis.
25. FASOLE CU
CARNATI : Rastorn fasolea in tava.
26. Adaug un porcan cu passata (sau pulpa de rosii).
27. Amestec, asezonez cu sare si piper si aduc incet. la
fierbere
28. Presar deasupra jumatete din pesmet.
29. Scot carnatii din cuptor si ii asez deasupra
stratului de pesmet.
30. Presar deasupra restul de pesmet.
31. Stropesc bine cu ulei cateva frunze de salvie (uleiul
are rolul de a proteja frunzele sa nu se arda in cuptor) si le asez deasupra,
printre carnati.
32. Stropesc totul cu inca putin ulei si bag la cuptor
pentru cca 4 minute
33. SALATA DE
BROCCOLI : dau pe razatoare un sfert de ceapa rosie, mica si o pun in
platoul pentru salata.
34. adaug o jumatate de catel de usturoi zdrobit.
35. Tai rosiile in jumatati, indepartez semintele si le
dau pulpa pe razatoare peste amestecul de ceapa si usturoi.
36. Asezonez cu sare si piper.
36. Adaug 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin.
37. Adaug sucul de la o lamaie si amestec.
38. Pun buchetelele de broccoli in apa clocotita pentru 3
minute.
39. DESERT “ANA
PAVLOVA” : Pun cate o lingura de lemon curd peste fiecare blat de bezea.
40. Adaug deasupra cate o lingura din mixtura de zmeura
si iaurt, astfel incat culoarea sa ramana “marmorata” si sa ramana in nu curga
peste blatul de bezea, in exteriorul zonei de lemon curd.
41. Decorez cu jumatati de fruct de zmeura si frunze
proaspete de menta.
42. Inmoi o
lingurita in miere, si las sa se scurga in firisor subtire deasupra fiecarei
prajituri.
43. SALATA DE
BROCCOLI : Scot buchetelele de broccoli din cratita in care au fiert (nu
mai mult de trei minute), si le scurg bine.
44. Imprastii salsa intr-un strat uniform.
45. Asez buchetelele de broccoli peste salsa de rosii.
46. Amestec, si duc la masa.
47. FASOLE CU
CARNATI : Scot tava cu fasole din cuptor si o transfer la masa.
Servesc alaturi de o sticla de vin rosu.
SA FITI SANATOSI.
No comments:
Post a Comment