Saturday 8 December 2012

BEEF SARNIE, cartofi noi, ciuperci umplute, salata de sfecla

Pentru acest sfarsit de saptamana am pregatit BEEF SARNIE, care este numele englezit pentru un sandwich cu carne de vita. Acuma si notiunea de sandwici are tot radacini britanice, asa ca nu ar trebui sa fie mare bai.

I-am alaturat cartofi noi crocanti, prajiti in tigae, ciuperci umplute cu Cheddar cheese (adica un cascaval care isi trage originea din satul englez Ceddar, provincia Somerset), o salata de sfecla rosie cu branza feta si un vin rosu Syrah.


 LISTA DE CUMPARATURI

CARTOFI
  • 500 g de cartofi noi, de dimensiune mica
  • 6 catei de usturoi
  • cateva fire de rosmarin proaspat
  • 1/2 de lamaie

CIUPERCI
  • 4 ciuperci Portobello, mari
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 aredi iute rosu
  • 2 fire de patrunjel proaspat
  • 1/2 lamaie
  • 70 g de Cheddar Cheese

SALATA DE SFECLA
  • 1 pachet (250g) vidat cu sfecla rosie semipreparata
  • otet balsamic
  • 1/2 lamaie
  • o legatura de patrunjel
  • 50 g branza feta

BEEF SARNIE
  • 2 amtricoate de vita (cca 300 g fiecare)
  • 2 crengute de cimbru proaspat
  • o paine tip ciabatta
  • 3-4 ardei copti din borcan
  • o legatura de patrunjel proaspat
  • sos de hrean
  • o cana de frunze de rucola

PENTRU ASEZONARE
  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
Despre painea ciabatta am mai vorbit. Este o paine inventata (cred yo ca din gresheala) in italia si, taiata pe lungime, este folosita pentru sandwichiuri.

Si cu sosul de hrean m-am mai intalnit. Daca nu se gaseste in supermarket, se prepara usor, amestacand hrean ras cu smantana, sare, piper si 1/2 lingurita de sos worcestershire (vezi aici http://taifasuri.blogspot.fi/2012/10/muschi-de-vita-cu-sos-de-ceapa-rosie-si.html)

Cartofi noi, eu am gasit (chiar daca este Decembrie) la pungute de 500 g. Ii pot insa inlocui destul de civilizat cu cartofi de seon, din aceea cu coaja subtire.

Ciupercile Portobello sunt niste ciuperci mari, carnoase cu suprafata maronie. Cred ca se comercializeaza sum numele de Portobello si nu sunt altceva decat o varietate a binecunoscutelor ciuperci caampignon.

Sfecla semipreparata se gaseste fiarta in abur sau coabta in cuptor. Uneori este asezonata cu otet. Daca nu o gasesc in supermarket, o prepar din sfecla proaspata pe care o gatesc la steamer sau in cuptor.

Odata intrat in bucatraie, iumi asez fundul pentru tocat pe un prosop de bucatarie, pentru a-i conferi o buna stabilitate, pregatesc tigaia mare (cca 30 cm in diametru) in care voi prepara cartofii, tigaia-grill pentru fript carnea si o tava in care voi gati ciupercile. Setez cuptorul pe functia grill cu ventilatie, la putere maxima (200*C). Montez in robotul de bucatrie razatoare mare. Umplu termosul cu apa fierbinte.

Scot carnea din frigider si o las sa ajunga la temperatura camerei.

Acestea fiind facute incep cu:

1. CARTOFI. Spal cartofii, iar pe cei care au dimensiuni mai mari ii tai in bucati de cca 2-3 cm.
2. Pun cartofii in tigaia mare
3. Adaug cateii dintr-o capatana de usturoi, usor zdrobiti
4. Acopar cu apa firbinte si ii las sa se gateasca cca 5-6 minute, sau pana cand sunt fierti.

5. CIUPERCI. Jupoi ciupercile de pielita exterioara de culoare maronie. Va ramane o suprafata alba, carnoasa.
6. Amestec in tava 2 catei de usturoi zdrobiti, cu 1/2 de ardei iute rosu tocat marunt, sare, piper, o lingura de ulei de masline, cateva picaturi de zeama de lamaie si frunze tocate de patrunjel.
7. Ung ciupercile pe abbele parti cu mixtura din tigaie si le aranjez in tava, cu lamelele in sus.
8. Adaug un praf de sare si umplu palariile cu cubulete de cascaval (Cheddar Chesse).
9. Pun tava in cuptor, sub grillul incins, pe primul raft de jos.
10. Las sa se gateasca cca 9-10 minute, verificand din cand in cand sa nu se arda.

11. CARTOFI. Intre timp cartofii trebuie ca s-au facut. Ii rastorn intr-o strecuratoare, pun capacul si ii las sa stea la aburit.

12. SALATA DE SFECLA. Desfac ambalajul vidat deasupra chiuvetei (sau a unui castron) si scurg sucul de sfecla. Desi are o culoare foarte frumoasa, nu imi doresc sa patez toate celea prin bucatarie.
13. Rad sfecla cu robotul de bucatarie (mainile mele imi vor multumi ca nu le-am patat cu sfecla).
14. Gust sa vad daca este din aceea preparata "natur" sau are vre-un adaus de otet.
15. Asezonez cu sare si piper
16. Adaug 1 lingura de otet balsamic (daca este nevoie), zeama de la mai putin de o jumatate de lamaie, si doua linguri de ulei extravirgin.
17. Amestec, gust si reglez asezonarea.
18. Adaug frunzele tocate de la o legatura de patrunjel.
19. Rastorn salata de sfecla in mijlocul unui platou si presar frunze de patunjel tocat.
20. Adaug deasupra cateva cubulete de branza feta sfaramata
21. Stropesc cu ulei de masline si duc la masa.



 22. CARTOFI. Sterg / usuc tigaia, si rastorn cartofii scursi. Zdrobesc usor fiecare cartof.
23. Zdrobesc usturoiul pe fund, cu o furculita, si amestec cu sare si piper.
24. Adaug mixtura de usturoi in tigaie.
25. Stropesc bine cu ulei si las sa se gateasca la foc mare, pana cand cartofii se rumenesc.

23. CIUPERCI. Verific ciupercile, si daca s-au facut le duc la masa.


24. BEEF SARNIE. Condimentez carnea cu sare, piper ulei si cimbru.
25. Asez carnea pe grillul incins
26. Pun painea in cuptor, pe raftul de jos.
27. Prepar o salsa de ardei kapia copt - adica toc marunt de tot 3-4 bucati de ardei kapia copt (din borcan) impreuna cu o legatura de patrunjel. Asezonez cu sare, piper, otet balsamic si ulei de masline extravirgin.
28. Intorc carnea pe gril, si o apas cu un capac, astfel incat sa adere cat mai bine la suprafata grillului.

29. CARTOFI. Adaug in tigaie frunzele de la 2 crengute de rosmarin, stropesc cu ulei de masline, si las sa se gateasca in condinuare pentru cateva minute, sau pana cind sunt facuti.

30. BEEF SARNIE. Intind salsa pe suprafata fundului intr-un strat uniform.
31. Asez deasupra carnea fripta si o las sa se odihneasca.
32. Scot painea din cuptor, si o tai longitudinal in doua jumatati, pe care le asez pe un fund sau pe o tava, cu coaja in jos.
33. Stropesc cu ulei de masline.
34. Las deoparte partea de deasupra, cu care voi "inchide" sandwichiul.
35. Ung partea de jos a painii cu un strat subtire de sos de hrean.
36. Distribui deasupa frunzele de rucola intr-un strat uniform.
37. Intorc carnea pe fund si o frec bine cu salsa.
38. Feliez carnea oblic.
39. Aranjez feliile de carne peste stratul de frunze de rucola.
40. Distribui deasupra salsa ramasa.
41. Sterg fundul cu jumatatea de paine de deasupra, dupa care "inchid' sandwichul.
42. "Fixex" cele doua jumatati de paine cu un cutit infipt pin sandwich (daca am ales varianta de montare pe un fund de lemn). Duc la masa.



43. CARTOFI. Scot cartofii pe un platou (sau ii pun langa sandwich, daca am ales varianta de montare pe tava). Si duc la masa.


Sa fiti sanatosi, si sa ne revedem in weekend-ul viitor.

No comments:

Post a Comment