Tuesday, 2 August 2011

Frigiderul nostru, cel de toate zilele

Cat de rece ar trebui sa fie in frigiderul tau pentru a pastra alimentele proaspete shi in siguranta? Gradatiile termostatului nu reprezinta o informatie suficient de exacta, iar tu nu ai de unde sa stii cat de frig este in frigider, shi nici nu ai cum sa-ti dai seama cat de reci se simt alimentele. Ai in vedere ca alimentele pot fi alterate chiar inainte de a arata, a mirosi sau a capata un gust rau.

Pentru a evita imbolnavirile produse de alimente alterate si a tine bacteriile nocive “in hibernare”, temperature in interiorul frigiderului trebuie sa fie undeva intre zero si patru grade Celsius. Peste aceasta temperature, bacteriile prolifereaza cu repeziciune. Alaturi de spalatul pe maini, gatirea la temperatura optima si curatenia din bucatarie, un frigider care sa raceasca cat trebuie este essential pentru mentinerea sanatatii alimentare.

Acorda frigiderului tau mai multa atentie:
·         Cumpara un termometru pentru frigider. Nu ar trebui sa coste cine stie ca. Plaseaza-l in mijlocul raftului central. Seteaza temperature sub 4°C. Verifica temperature cu regularitate.
·         Pune alimentele in frigider cat mai repede. Nu lasa alimentele proaspete sa astepte. Depoziteaza-le in frigider imediat dup ace te-ai intors de la piata. Shi mancarea inceputa, nu o lasa sa se plictiseasca prin bucatarie. Intoarce-o in frigider cat de repede cu putinta.
·         Tine usafrigiderului  inchisa. Hotaraste-te ce ai nevoie inainte de a deschide usa frigiderului.
·         Pastreaza frigiderul curat. Daca a curs ceva in frigider, curate imediat. Spala interiorul in mod regulat cu apa calduta cu detergent, dupa care sterge-l cu o carpa moale, pana la uscare perfecta. Folosirea unui curatitor cu abur este ideala.
·         Saptamanal efecueaza “curatenia de primavera”. Arunca alimentele expirate.
·         Dateaza alimentele incepute. In general dupa patru zile nu mai terbuiesc pastrate.
·         Ai vre-un dubiu despre calitatea vreunui aliment? Arunca-l fara a mai sta pe ganduri.
Au ramas prin frigider tot felul de “resturi” cu care nu stii ce sa faci? Solutia salvatoare: TAPAS!!!

Pentru azi am pregatit un Sandwich Bacon & Ou



Ingrediente (pentru doua portii):

1 ardei rosu
2 cepe verzi
150 g ciuperci
2 linguri de ulei de canola
sare & piper
10 felii de bacon
5 oua
2 linguri de ierburi proaspte tocate (patrunjel, marar, busuioc si/sau tarhon)
½ de focaccia (cca 150 – 200 g)
Unt

Durata de preparare: 30 minute
Pe portie: 810 calorii, 36 g protein, 42 g grasimi, 70 g carbohidrati

Preparare:

Spala si curate vegetalele. Ardeiul rosu taie-l in patratele de cca. 2 cm. Ceapa verde felieaz-o in rondele subtiri. Feliaza deasemeni shi ciupercile.

Pune intr-o tigaie uleiul la incis.  Soteaza ardeiul cca 5 minute. Adaucga ceapa si ciupercile si mai soteaza inca cca. 5 minute. Ia tigaia de pe foc si potriveste din sare si piper.

Intr-o tigaie tefloneta prajeste baconul pana devine usor crocant. Scurge-l de grasime si usuca-l cu prosoape de hartie.

Amesteca oula intr-un castron cu ierhurile tocate marunt. Toarna compozitie in tigaia in care ai prajit baconul. Acopera, si tine pe foc mic cca. 3 minute. Arunca legumele peste oua si ia de pe foc.

Taie focaccia in doua pe grosime. Daca este prea groasa, mai scoate o parte din miez. Unge cu unt topit felia de jos. Pune oul iar deasuprafaramiteaza baconul. Acopera cu felia ramasa de focaccia. Taie sandwich-ul in jumatati sau sferturi shi serveste-l cald.

Atat. Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment