Thursday 4 August 2011

Sanatate in pasi de dans

Intr-o lume in care stresul face parte din viata cotidiana, dansul vine ca o forma de antrenament si relaxare care sa ne ajute sa fim fericiti, veseli si sanatosi. Indiferent de varsta si de stilul preferat te poti bucura de toate beneficiile dansului asupra sanatatii fizice si mentale, precum si asupra vietii sociale. Tango, vals, salsa, dansuri populare sau hip-hop, orice stil de dans este binevenit. Daca ritmul te inspira, atunci nu mai sta pe ganduri si danseaza. Nu e nevoie sa ai stiinta de pasi sofisticati, si nici macar de partener nu ai neaparata nevoie. Chiar si cu doua picioare “pe stanga” poti avea atat sanatate cat si distractie. Cu cat mai antrenant este dansul, cu atat efectele sunt mai intense. O ora de dans poate “arde” peste 200 de calorii.
Facand parte din categoria exercitiilor aerobice, dansul reduce riscul de imbolnavire cardiovasculara, contribuie la controlul greutatii si aduce cu el toate beneficiile associate cu exercitiile de fitness:
·         intarirea si tonifierea muschilor;
·         creste capacitatea de reactive si precizia in coordinarea miscarilor;
·         imbunatateste postura corpului si a elegantei in mers (cu pieptul inainte, capul ridicat, pasi usuri si spate drept);
·         antreneaza creierul prin raspunderea in acelasi timp la mai multi stimuli, ceea ce scade riscul unor boli mentale, imbunatateste memoria si puterea de concentrare;
  
In plus s-a constatat si un efect psihologic pozitiv, dansul participand activ la realizarea unei stari de bine:
·         elimina stresul si starile de depresie; scade anxietatea si imbunatateste somnul
·         in timpul dansului creste concentratia de serotonina (“hormonal starii de bine”) din sange, cu efecte psihice remarcabile;
·         dansul practicat intr-un cadru de grup este o buna modalitate de a te intalni cu alte persoane, de a-ti face noi prieteni si de a-ti imbunatati viata sociala.

Pentru a te bucura de toate aceste beneficii ale dansului este important ca acesta sa fie practicat in mod correct, cu miscari bine coordinate, o tinuta adecvata a corpului si fara excese atunci cand corpul nu iti permite un anumit ritm sau unele miscari.

Gaseste in saptamana aceasta propriul stil de dans. Cum?
·         renunta pentru week-endul acesta la filmul de la ProTV. Petrece in schimb o seara (sau de ce nu mai multe?) la un local la care se canta muzica care iti place shi care este dotat cu ring de dans;
·         mergi la o petrecere dansanta (nunta, botez, chef de chef)
·         nu ai nevoie de partener. Doar las-te purtat de ritmul grupului;
·         cumpara-ti un CD nou cu muzica (R&B, hip-hop, jazz, sau orice gen care te face sa te simti bine) si misca-te in ritmul ei.

Iar in cazul in care te gandesti ca o cina in batatura te-ar aranja cel mai bine, atunci pregateste-o cu pasiune, distinctie, senzualitate si energie. Incearca Strauss si a lui “Dunare albastra”. Asorteaza o rochie fina, apta sa pluteasca deasupra podelei cind lin, cind cu accente dramatice. Iar pentru o reusita deplina, m-am gandit (si am gasit!!!) la un preparat pe masura:



Este unul din felurile principale ale restaurantului parizian Hélène Darroze (una dintre cele mai bune femei bucatar care s-a remarcat printr-o abordare inovatoare a bucatariei rustice franceze).

Merge cu un Pinot Noir la temperature camerei care pune in valoare cum se cuvine aroma trufelor.

Ingrediente:
pentru 4 persoane. timp de gatire: 1 ora. usor de facut.
- 4 prepelite proaspete de la ferma cameliei din mogosoaia - (cca 25 de lei toate 4)
- 500gr ficat de gasca - (metro. se poate folosi si de rata, cu aceleasi rezultate)
- 150gr faina de malai
- 1 trufa conservata sau
salsa tartufo - (www.salsamenteria.ro)
- 200gr de mascarpone
- 200gr pecorino
- sare, piper, piment d'espelette

Instructiuni:
- curata ficatul de vene, taie-l cuburi mici si perpeleste-l trei minute intr-o tigaie unsa cu unt. da-l deoparte sa se raceasca.
- umple prepelitele cu ficatul de gasca.
- ca sa nu se usuce prea repede, am invelit prepelitele in feliile de carne afumata, lucru care nu a ajutat deloc, ba din contra, la un moment dat a trebuit sa le indepartez pentru a se coace uniform. asa ca, sari peste etapa asta :))
- da-le la cuptor timp de 35 de minute, la temperatura medie.
- intre timp pune la fiert 400 de grame de apa. cand s-a fiert, adauga treptat faina amestecand cu un tel, ca sa nu faca cocoloase.
- adauga mascarpone, si pecorino ras. adauga trufa rasa felii subtiri/sau 3-4 linguri de salsa tartufo.
- potriveste de sare, piper si piment d'espelette.
- consistenta ar trebui sa fie a unei creme groase. daca e prea tare, mai adauga ceva smantana iar daca e prea moale, mai fierbe pana la consistenta dorita
.

Sa fiti sanatosi

No comments:

Post a Comment