Wednesday 3 August 2011

Si blondele gatesc

Dupa cum cred ca stii, fibrele alimentare sunt ceva bun-bun de care fizicul tau are mare nevoie. Specialistii recomanda de la 21 la 38 g pe zi, in functie de varsta shi sex. De ce? Pentru ca:

  • 1.       Fac sa te mentii in forma
  • 2.       Alimentele bogate in fibre sunt satioase. Astfel vei manca mai putin (sunt deci utile pentru controlul greutatii).
  • 3.       Fibrele solubile retin colesterolul si reduc astfel absorbtia lui in sange (sunt utile deci in prevenirea bolilor cardio-vasculare)
  • 4.       Fibrele insolubile protejeaza impotriva cancerului de colon
  • 5.       Fibrele solubile ajuta la controlul glicemiei (sunt utile deci pentru persoanele cu diabet)
La 100 g de produs alimentar, rezultă următoarele cantități de fibre: mere 1,42 g, pere 2,44 g, cartofi 2,51 g, varză 2,8 g, pâine neagră 5,11 g, mazăre 6 g, tărâțe 4,4 g.

Adauga in meniul de azi mai mulet fibre:
  • ·         La micul dejun consuma o portie generoasa de cereal bogate in fibre alimentare. 50 de grame de cereal pot oferi peste 15 g de fibre. Pentru a adauga 4 grame shi mai multa savoare, orneaza cu o jumatate de cana de zmeura.
  • ·         Painea intermediara contine cca. 2 grame de fibre pe felie, in comparative cu  painea alba care are numai 0.5 grame.
  • ·         Pentru pranz gandeste un preparat pe baza de fasole sau una din verisoare. Fasolea alba, fasolea neagra, nautul sau soia adauga cel putin 5 grame de fibre pentru o jumatate de cana. Incearca salsa de fasole, sau humusul din naut sau edamame  (preparat din pastai de soia de sorginte japoneza)
  • ·         “5 pe zi” – bucurate zilnic de curcubeul din farfurie prin asocierea a cinci pana la noua fructe si/sau legume de culori diferite.
  • ·         Adopta regula lui 2/3 – adica 2/3 din alimentele din farfurie sa fie legume si fructe bocate in fibre alimentare si 1/3 carne (Atentie: vegetarienii sa tina cont ca cea mai buna leguma este porcul, shi sa o includa preferintele lor culinare).

Iar mai pe seara incearca o cina usoara de insotit cu un pahar rece de Crâmposie de la Dragasani, gata in 20 de minute. E posibil sa faci un pic de fum in bucatarie dar zau ca merita.

SOMON CU SUSAN SI TAITEI:

Ingrediente: (pentru 2 portii)

400g de somon proaspat
100ml de sos teriyaki
270g de taitei soba
130g de fasole edamame
2 tulpini de telina
seminte de susan


Pentru dressing:
4 catei de usturoi, zdrobiti
1/4 cana de ulei de floarea soarelui
1 lingurita de ulei de susan
1 lingurita de miere
1 lingurita de sos de soia

Mod de preparare

1. Marineaza pestele in sosul teriyaki timp de o ora. In acest timp, fierbe taiteii conform instructiunilor de pe pachet, fierbe fasolea edamame si taie fin telina.
2. Incalzeste cuptorul la 200 °Celsius. Indeparteaza pestele din sos, tavaleste-l prin semintele de susan si lasa-l la cuptor timp de 10 minute
3. Pentru a face dressingul, combina usturoiul, uleiul, uleiul de susan, mierea si sosul de soia.
4. Adauga taiteii si legumele in dressing, pune pestele deasupra.
Aici:
poti vedea cum chinezoaica Tzâ Tzen Chai prepara acest somon delicious in mai putin de cinci minute.

Sosul Teriyaki este un sos japonez folosit ca marinada pentru carnea de vita, pui, peste, creveti sau calamari shi il poti gasi la supermarket, sau prepara cu manuta proprie. Gasesti reteta aici: http://www.e-retete.ro/retete/sos-teriyaki

Edameme este un produs foarte popular in Asia (in special in Japonia) si consta in boabe tinere de fasole soia, culese cat sunt inca in pastai. Bogate in proteine, boabele de edamame confera o textuta deosebita mancarurilor si sunt un inlocuitor valoros pentru alte tipuri de fasole, cum ar fi fava si lima. Ca leguma este servita fiarta in coaja; se poate fierbe in apa sarata si apoi consuma ca alunele, mancate din mana. Gustul lor este de nuca si merge foarte bine cu berea.

Daca nu gasesti edameme, incearca sa inlocuiti cu un amestec de broccoli, caju si fistic. 

Taiteii soba, de culoare brună, sunt cei mai cunoscuÅ£i tăiÅ£ei japonezi. PreparaÅ£i din făină de hriÅŸcă, sunt foarte săţioÅŸi – ca pastele integrale – ÅŸi sunt serviÅ£i adesea alături de un dip. Shi pe astia ar trebui sa-I gasesti la supermarket.



Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment