Un sos picant, extraordinar de gustos cu arome ce amintesc de ajvar – o pasta tartinabila din ardei si vinete, devenita populara dupa al doilea razboi mondial in Macedonia. Este perfect pentru sandvisuri reci sau calde, pizza, paste, carne la gratar sau friptura sau picurat peste cartofi copti, legume sotate sau fierte in abur sau chiar salate de cruditati.
Timp total: 1 ora / Timp activ: 45
minute / Portii: 12
Nutritie
PE PORTIE: 53 kcal, 0.7 g proteine, 3.7 g grasimi (0.5 g
grasimi saturate), 4.2 g carbohidrati, 1.3 g fibre, 163.1 mg sodiu
Ingrediente
700 g ardei gras rosu (3-4 ardei de marime medie) - pot fi si capia sau gogosari
3 catei mari de usturoi, necuratati
de coaja
2 linguri de boia de ardei afumata (smoked
paprika)
1 lingurita de sare grunjoasa
¼ lingurita de pudra de ardei cayenne
1 ½ lingura de otet balsamic
3 linguri de ulei de masline extra-virgin
Instructiuni
1. Se pozitioneaza gratarul cuptorului in treimea superioara si se
preincalzeste broilerul. Se tapeteaza tava cu folie de aluminiu.
2. Se taie ardeii in jumatati pe lungime si se curata de cotoare si
seminte. Se aseaza pe tava jumatatile de ardei cu partea taiata in jos impreuna
cu cateii de usturoi.
3. Se coc ardeii sub flacara broilerului,
intorcandu-i de pe o parte pe cealalta destul de des, timp de 10 – 15 minute, sal
pana apar zone cabonizate. Se transfera ardeii intr.-um castron, se acopera cu
folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca circa 20 minute. Se scot cateii de usturoi si se pastreaza
pe o farfurioara.
4. Se curate ardeii si usturoiul. Se transfera cateii de usturoi intr.-um procesor alimentar impreuna cu páprica,
sare si praful de ardei cayenne. Se proceseaza pana pana cand usturoiul se marunteste. Se adauga ardeii
copti si otetul. Se proceseaza pana se obtine un piure omogen. Se picura uleiul
de masline si se continua procesarea pana se obtine o crema fina cu textura
matasoasa. Se lasa sa
se odihneasca timp de 10 minute inainte de a fi servit.
Sfaturi:
1. Ardeii si pot coace si pe plite metalice asezatea direct pe arzatoarele
aracazului sau pe gratar, la foc mic de lemne.
2. Acest sos de ardei copti se poate pastra 5-7 zile la rece (in frigider)
si poate fi si congelat.
3. Retete asociate:
- Baked Fish
& Kale Lavash Wraps:
https://www.eatingwell.com/recipe/279805/baked-fish-kale-lavash-wraps/
- SANDWICH CU SALAM SI ARDEI COPTI – CRIS
ADRIATICO:
https://savoriurbane.com/sandwich-cu-salam-si-ardei-copti-cris-adriatico/
No comments:
Post a Comment