Vara este o plăcere să facem hamburgeri de casă! Mai ales dacă îi gatim la grătar în aer liber. Pentru weekendul acesta mi-am propus as folosesc carne de bizon la care am adaugat cateva ciuperci calite si condimentate cu usturoi si boia de ardei afumata ce vor da um plus de umami si arome. Daca nu gasiti carne de bizon, se poate folosi si carnea de vita. Chifteaua de hamburgerburger din carne de vită trebuie să fie suculentă, rumenă dar cu centrul rozaliu (medium). Astfel se păstrează gustul și savoarea cărnii.
Carnea de bizon o gasim, la Salonta, unde este
cea mai mare ferma de bizoni din Europa. Si cu toate acestea, preparatele din carne de bizon se gasesc rar in
Romania. Spre deosebire de carnea de vacă are mai puţine grăsimi săturate, este
foarte bogată în tot ceea ce înseamnă complexul de vitamina B, este bogată şi
în fier. impul de gătire e cu mult mai scurt decât la cel de vită. Dacă nu laşi
în sânge, el devine foarte dur şi nu mai e gustos.
Timp total: 45 minutes / Timp activ: 35 minute / Portii: 4
Nutritie
PE PORTIE: 531 kcal, 31.3 g proteine, 32.8 g grasimi (13.4 g
grasimi saturate), 27.8 g carbohidrati, 4.3 g fibre, 738.1 mg sodiu
Ingrediente
230 g de ciuperci
3 linguri de
ulei de masline
4 linguri de otet din vin rosu
1 lingurita pudra de usturoi
1 lingurita de paprika afumata
1 ceapa rosie de marime medie taiata in felii de 1 cm grosime
½ lingurita de sare
450 g de carne toccata de bizon (sau carne de vita 10% grasime)
85 g branza Havarti (sau Emmenaler) feliata
4 chifle pentru hamburger (din grau integral),
prajite.
De unde cumpar?
- Hamburgeri cu carne
de bizon:
https://romferm.ro/product/hamburgeri-cu-carne-de-bizon/
- Branza Havarti:
https://www.cora.ro/oldenburger-branza-havarti-felii-45-grasime-200-g-2613994.htm
Instructiuni
1. Se toaca marunt ciupercile
intr-un procesor alimentar. Atentie sa nu se toace prea mult si sa se
transforme intr-o pata de ciuperci.
2. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie de marime medie, la foc
moderat. Se adauga ciupercile, si se gatesc amestecand din cand in cand timp de
5 minute, sau pana cand contintul de lichid s-a evaporat iar ciupercile incep
sa se rumeneasca. Se adauga doua linguri de otet, praful de usturoi si paprika.
Se gateste in continuaare timp de 2 minute, amestecand din cand in cand. Se
desarta ciupercile intr-un bol de marime medie si se lasa sa se raceasca timp
de 15 minute.
3. Intre timp se incinge
gratarul. Gratarul electric, sau tigaia grill, se incing la “Mediu spre mare”.
4. Se pun feliile de ceapa la marinat in cele 2 linguri de otet si de ulei ramase
la care se adauga ¼ de lingurita de sare. Se amesteca din cand in cand.
5. Se adauga carnea de bizon toccata si restul de ¼ lingurita de sare peste
ciuperci si se amesteca bine. Se formeaza 4 hamburgeri cu diametrul de
cca 10 cm fiecare.
6. Se frig hamburgerii pe gratarul incins, intorcandu-I o singura data,
pana cand temperature la interiorul carnii, masurata cu un termometru, a atins
68 °C (155 °F). Se frig pe gratar feliile de ceapa, timp de 6 – 10 minute, sal pana
cand sau inmuiat si incep as se arda in zonele de contact cu sarmele gratarului.
Se aseaza deasupra hamburgerilor cate o felie de branza, si se gateste in
continuare timp de 1 minut, sau pana cand branza incepe sa se topeasca. Se aseaza
deasupra cate o rondela de ceapa si se servesc asezati intre doua jumatati de chifla.
No comments:
Post a Comment