Pentru acest sfarsit de saptamana am gatit un preparat
traditional in nordul Regatului Unit caruia i se spune Hash. Cum denumirea se trage din verbul francez hacher ,
probabil ca o traducere in romana ar fi mushchi tocat. Denumirea fiind insa
deja atribuita unui alt preparat, voi pastra denumirea originala de Hash. I-am pus alaturi cartofi copti, o
garnitura din fasole si o salata cu un dressing din avocado.
Lista de cumparaturi pentru patru portii cuprinde:
4 cartofi mari pentru copt
2 crengute de rosmarin proaspat
4 lingurite de smantana
HASH :
500 g carne de vita tocata
2 crengute de cimbru proaspat
1 ceapa rosie
2 morcovi
3 tulpini de telina
cateva crengute de rosmarin proaspat
4 catei de usturoi
6 linguri de sos Worcestershire
o legatura mica de patrunjel proaspat
FASOLE :
4 fasii de bacon afumat
2 rosii
1 cutie (400g) de fasole prefiarta
otet din vin rosu
2-3 crengute de busuioc grecesc
SALATA :
1 capatana de salata verde
o mana de frunze de valeriana
1 avocado
o lingura de smantana
1 lamaie
ASEZONARE :
ulei de masline
ulei de masline extra virgin
piper negru proaspat macinat
sare de mare
Pentru inceput, imi aduc la indemana toate ingredientele
si echipamentul necesar. Setez cuptorul pe functia grill si il pornesc la
puterea maxima. Pun o tava pentru copt la incins, sub grill. Pun tigaia mare la
incins pe foc mediu si tigaia mijlocie pe foc mic. Pregatesc robotul de
bucatarie cu accesoriul pentru feliat.
1. CARTOFI : Spal cartofii foarte
bine, sub jet de apa.
2. Indepartez eventualii muguri
3. Intep cartofii de cateva ori cu varful cutitului, sau
cu o furculita
4. Asez cartofii intr-un vas pentru cuptorul cu microunde
5. Acopar vasul cu doua straturi de folie de plastic
6. Pun vasul cu cartofi in cuptorul cu microunde, setat
pe putere medie, pentru cca 15 min, sau pana cand carofii sunt fierti.
7. HASH :
Pun carnea tocata in tigaia mare si o “desfac” cu o lingura de lemn.
8. Adaug o lingurita de sare si una de piper negru
macinat, si stropesc cu ulei de masline.
9. presar frunzele de cimbru
10. gatesc pana cand carnea devine aurie, amestecand des.
11. FASOLE :
Ung cealalta tigaie cu ulei de masline
12. Toc marunt fasiile de bacon si le pun in tigaie.
13. Gatesc pana cand baconul a devenit auriu si crocant,
amestecand cand si cand.
14. Iau tigaia de pe foc.
15. HASH :
curat ceapa si o tai in jumatati
16. Spal si curat morcovii
17. Spal si curat tulpinile de telina
18. Feliez legumele in robotul de bucatarie
19. Cand carnea este facuta, adaug frunzele de rosmarin
20. Adaug 4 catei de usturoi zdrobiti in presa pentru
usturoi
21. Adaug 6 linguri de sos Worcestershire
22. Amestec bine, si catesc pentru 1 mnut.
23. Adaug legumele feliate si amestec.
24. Reduc focul la mediu si las sa se gateasca, amestecand
frecvent.
25. CARTOFI :
Verific cartofii daca s-au facut. Daca sunt inca tari, ii mai las in cuptorul
cu microunde cateva minute.
26. Toc marunt frunzele de rosmarin si lae adaug in vasul
cu cartofi
27. Presar cu un praf de sare si piper
28. Stropesc cu ulei de masline
29. Amestec usor, astfel incat cartofii sa se acopere
uniform cu ulei si condimente.
30. Transfer cartofii in tava incinsa si ii pun sub
grill, pana cand coaja devine aurie.
31. FASOLE :
Pun tigaia cu bacon pe foc mare
32. Toc rosiile si le adaug peste bacon.
33. Rastorn fasolea din cutie tot cu lichid.
34. Aduc la fierbere apoi reglez flacra astfel incat sa
fiarb molcom.
35. Las sa se gateasca pana cand s-a ingrosat suficient.
36. SALATA :
Spal frunzele de salata bine, si le usuc cat mai bine (prin centrifugare, daca
am ce-mi trebuie)
37. Le pun intr-un bol pentru salata, impreuna cu
valeriana.
38. Tai avocado in doua si indepartez samburele
39. Scot cu o lingura pulpa din una din jumatatile de
avocado, si o adaug in bolul cu frunze de salata.
40. Pun pulpa ddin cealalta jumatate in blender, impreuna
cu smantana, sucul de la o lamaie, 4 linguri de ulei de masline extra virgin,
un praf de sare si piper. Procesez. Daca este prea gros, adaug putina apa, pana
se obtine consistenta necesara pentru dressing.
41. HASH :
Pun deoparte cateva frunze de patrunjel pentru ornat.
42. Toc restul de patrunjel si il adaug in tigaiie.
43. Gust si reglez asezonarea.
44. Rastorn pe un platou, si duc la masa.
45. CARTOFI :
Scot cartofii din cuptor.
46. Fac in fiecare cartof doua taieturi in forma de
cruce.
46. Apas cartofii, astfel incat sa se desfaca pe taieturi
47. Pun peste fiecare cartof cate o lingurita de
smantana, presar cu frunzele de patrunjel puse deoparte si duc la masa.
48. FASOLE :
Stropesc cu ulei de masline extravirgin si cu putin oted din vin rosu.
49. Gust si reglez asezonarea.
50. Presar deasupra cu frunze de busuioc grecesc si duc
la masa.
51. SALATA :
Amestec cu dressingul si duc la masa.
SA FITI SANATOSI!
No comments:
Post a Comment