Wednesday 7 December 2011

Platoul cu prajiturele


Spiritul Craciunului se face din ce in ce mai simtit, si odata cu el amintirile copilariei ne napadesc cu arome de cetina, vanilie si scortisoara. De sarbatori mama, nu stiu cum facea, dar reusea sa pregateasca si sa aranjrze pe platouri cel putin doua soiuri de prajituri, si cateva sortimente de, prajiturele, fursecuri, si saratele, cozonac si chec. Dar cine mai gaseste azi timp pentru a coace toate astea? O optiune este de a le comanda la patiseria din colt. Cu siguranta vor fi reusite, dar Craciunul parca nu-i Craciun daca nu iese si din cuptorul tau aroma unui cozonac aburind sau a unei placinte fermecate.

O alta optiune este sa pregatesti in casa specialitatea proprie, si sa comanzi in piata restul dulciurilor.

Aceasta optiune poate fi imbunatatita pentru un plus de distractie. Organizeaza o intrunire/petrecere pentru un schimb de prajituri. Propune prietenelor tale ca fiecare sa coaca si sa participe cu prajitura care ii iese cel mai bine. Se pun toate prajiturelele la un loc si se redistribuie pe platouri in asa fel incat fiecare paricipant sa plece acasa cu cateva prajiturele din fiecare sortiment.

De aceste Sarbatori, pregateste pentru cei dragi prajituri si produse de patiserie sanatoase si sarace in calorii, fara sa sacrifici gustul. Iata cateva trucuri!

Trebuie sa renunti la desert?

Doar daca iti place sa mananci sanatos nu inseamna ca nu-ti mai poti satisface pofta de dulce! Daca ai obiceiul de a lua desertul dupa masa, creierul isi va cere in continuare portia, iar daca nu ii dai satisfactie, vei pofti toata ziua dupa mancare nesanatoasa. Ai grija insa ca desertul sa nu depaseasca 100 calorii!

Iata acum cateva sfaturi pentru a reduce cantitatea de zahar si grasimi din deserturile tale!

Foloseste fructe

Incearca sa folosesti compot de mere, piure de prune sau de banane ca substitut pentru o parte din grasimea folosita in retetele de biscuiti sau de prajituri. Fructele dau umiditate si textura, adica au aceleasi roluri ca si grasimile in general. In plus, fructele confera si savoare!

Foloseste condimente

Redu sau elimina zaharul din tartele cu fructe. Foloseste in schimb scortisoara sau ale condimente care dau savoare deserturilor.

Schimba blatul

Redu continutul in grasimi al blatului, folosind in locul lui biscuiti de graham. Acestia reprezinta o alternativa hranitoare si savuroasa la blatul cu unt utilizat pentru a face tarte si nenumarate prajituri.

Utilizeaza doar albusurile

Arunca jumatate din galbenusuri si pune mai multe albusuri in retetele de prajituri si biscuiti. Astfel desertul va fi bogat in proteine, dar sarac in grasimi si colesterol.

Opteaza pentru creme lejere

Substituie crema cu smantana in tarte si alte prajituri cremoase. Fructele si compoturile sunt si ele optiuni bune pentru deserturi sarace in calorii.

Mareste aportul nutritional

Redu caloriile din biscuiti preparand biscuiti cu fulgi de ovaz sau batoane cu fructe. Acestea sunt si mai sanatoase daca inlocuiesti o parte din grasimi cu compot de mere sau piure de prune, ori prin folosirea fainei integrale de grau.

Opteaza pentru branza light

Fa o prajitura cu branza semidegresata si lamaie in locul unei combinatii de branza de vaci si smantana. De asemenea, poti folosi si iaurt in loc de frisca.

Evita preparatele netratate termic

In ouale crude se poate ascunde salmonela.

Cam multe reguli. Nu stiu ce va iesi daca le vei pune in practica pe toate.

Eu, daca voi fi invitat, voi participa cu cateva:

Pacheţele cu Crăciun fericit

Sigur, pacheÅ£elele din reÅ£eta de azi nu-s chiar cu Crăciun, sunt mai degrabă cu esenţă de Crăciun, cu bucuria de a găti printre ÅŸi pentru cei dragi, pentru familie. Sper să vă placă, vă doresc Crăciun frumos ÅŸi plin de bucurii. 

 


Am cântărit fix 300 de grame de făină albă, de grâu. Untul trebuie să cântărească tot 300 de grame (de obicei cantitatea asta se află într-un pachet şi jumătate). Miez de nucă trecut prin masina de rasnit, tot 300 de grame.

Pe lângă făină şi unt, aluatul mai înghite 9 gălbenuşuri (nu aruncaţi albuşurile, o să aveţi nevoie de ele) şi o pişcătură de sare.

Se frământă doar cinci minute, să se amestece bine toate.

Din munca asta rezultă un aluat lipicios cu care nu se poate lucra. Din acest motiv se lasă la rece peste noapte (patru-cinci ore ajung dar dacă aveţi o noapte la dispoziţie e şi mai bine).

Prima operaţiune de a doua zi (mă rog, de după scoaterea aluatului din frigider) e construirea umpluturii. Mai întâi se bate o spumă tare din cele 9 albuşuri, cu 300 de grame de zahăr. Apoi se încorporează cu blândeţe în spumă tot miezul de nucă.

Din aluat se fac 70-80 de biluţe.

Fiecare biluţă se întinde în foaie subţire-subţire.

Pe fiecare foaie se pune câte o lingură de umplutură.

Pacheţelele se fac răsucind foaia în jurul umpluturii şi apoi capetele sulului format.

Am pus pacheţelele pe hârtie de copt, într-o tavă. Trebuie să fiţi atenţi când faceţi asta, dacă le puneţi prea aproape unele de altele, pot să se lipească, cresc destul de mult (de fapt, se umflă umplutura).

Pacheţelele se coc în cuptorul încins înainte, la 180 de grade Celsius. Nu se ţin în cuptor mai mult de 10 minute.

Au ieşit exact aşa cum îmi doream, fragile şi fragede, cu foaia subţire ca ziarul şi umplutura dulce.

Crăciun fericit vă doresc.








Să fiţi sănătoşi.





No comments:

Post a Comment