In era fast-food-urilor, ideile de cadouri gastronomice fac concurenta si devin chiar foarte tentante. Daca te gandesti sa oferiti un cadou gastronomic valoros, opteaza pentru produsele naturale care vor fi intotdeauna apreciate. Savoarea produselor gastronomice din diferitele colturi ale lumii va transforma meniurile traditionale in adevarate delicatese, indiferent de sezon.
Nu uita insa sa acorzi atentia cuvenita ambalarii corecte a acestor daruri. Altfel, ai toate sansele sa le transformi intr-o redutabila arma biologica. Foloseste recipiente cu capac. Eviti sa tii alimentele timp indelungat in aer liber, si totodata pericolul varsarii lor peste alte obiecte. Ai grija ca recipientele folosite pentru transport sa fie impecabil de curate shi sa nu aiba vre-un miros ce ar putea strica aroma preparatului tau. Produsele perisabile ambaleaza-le in stare congelata, sau bine racite in recipiente termo izolante, shi eventual cu gheatza. (Atentie la apa ce ar putea rezulta in urma topirii ghetei!!! Am auzit ca s-a inventat prin lumea mare gheata carbonica (dry ice). Se obtine prin solidificarea bioxidului de carbon la presiunea atmosferica si are o temperatura de -78.5 °C. Este 10% alimentara. Nu se topeste ci sublimeaza, adica se evapora si nu lasa in urma umezeala sau alte reziduuri. Ar trebui sa coste cam 11 lei/kg). Pune pe pachet o eticheta cu un anunt: “Perisabil – a se pastra la rece”.
Daca
primesti astfel de daruri, pune-le pe cele perisabile la rece imediat si
consuma-le cat mai repede cu putinta. Nu uita ca alimentele perisabile nu raman
proaspete si nu-si pastreaza savoarea pentru un timp indelungat, chiar daca
sunt pastrate in frigider. Pe de alta parte, produsele din carne afumata, cum
ar fi unele salamuri, sunca afumata si toate cele facute de bunici – aia care
locuiau in sate idilice, unde, pe vremea in care proTV-ul inca nu exista, dupa
ce se intorceau de la prasitul papusoiului se adunau la sezatori unde inventau
versuri nemuritoare despre cel ungurean si cel muntean si povesteau despre
intamplari minunate care ii umplu de invidie pe sturistii de azi – deci, cum
spuneam, pentru astfel de produse nu este nevoie de a le pastra la rece. Dar
marea majoritate a produselor ce provin din rafturile supermarketurilor din zilele
noastre, daca nu le pui in frigider imediat ce ai ajuns acasa, incep sa capete
frumoase nuante de culoare verde. Daca este asha, arunca fara nici o remuscare.
In cazul in care ai sansa ca produsul sa fi fost livrat de o firma de catering,
cere inlocuirea sau banii inapoi. Daca ti-a fost oferit chiar de catre unul din
musafiri, gaseste o formula politicoasa ca sa te scapi de cadou cat mai iute cu
putinta.
Dar ce este cel mai important in cazul cadourilor gastronomice, este faptul ca sunt total personalizabile. Pentru un cadou reusit trebuie sa ai in vedere ca gustul vizual este la fel de important ca si cel gustativ. Fa asadar un efort de imaginatie pentru a face un optim intre bugetul disponibil, sticla sau saculetul in care ambalezi produsul preferat (alcool, ulei, otey, zahar, cafea, cacao...) shi betia simturilor. De exemplu poti oferi un pachet de ceai alaturi de o cana frumos colorata.
Iata cateva prroduse gastronomice care vor face placere familiei si prietenilor:
Ulei proaspat extra-biologic : placerile simturilor
Uleiurile
de masline bio au
devenit un cadou la moda. Ca si pentru vin, gustul uleiului este determinat de
varietatea maslinelor si regiunea de unde provin. Oferiti un sortiment de ulei
provenind din Creta, Spania si Italia pentru ca prietenii dumneavoastra sa
descopere toate bogatiile aromatice ale bazinului mediteranean. Bine de stiut :
Acest tip de ulei este recomandat pentru persoanele care doresc sa tina sub
control problemele de colesterol.
Mirodenii : puneti sare in fiecare fel de mancare !
Lasati-va
sedusi de savoarea rara si surprinzatoare a mirodeniilor aduse din toata lumea care dau un aer de
sarbatoare bucatariei dumneavoastra sau ideii de cadou ! Alta idee cadou
autentica : cacao 100% bio. Din agricultura biologica, acesta poseda o culoare
bruna si un gust intens care creste tentatia. Se lasa apreciat in bauturi calde
sau pentru cei mai gurmanzi in patiserii sau in ciocolata.
Rachiul traditional : de consumat cu placere !
Nimic
nu merge mai bine decat gustul delicat al rachiului
pentru un sfarsit de intalnire intre amici. Vor fi coplesiti de farmecul si
culoarea intensa. Acesta este fructul unei lungi traditii. Cadou autentic prin
excelenta, rachiul arata toata subtilitatea aromelor cand este degustat
dintr-un pahar special. Rachiurile si lichiorul din pelin sunt in egala masura
ideile de cadou cele mai apreciate de cunoscatori. Nu ezitati sa tratati
prezentarea alegand o sticla draguta : un cadou original are intotdeauna un
efect extraordinar!
Fructe : proaspete sau uscate – un plus de sanatate
Fructe proaspete, provenite tin zonele tropicala ale Terei (citrice, ananas, kiwi, rodie, mango, fruct de cactus, smochine, banane...) sau pregateste un platou cu fructe uscate aranjate dupa fantezia ta (caise, curmale, smochine, mere, alune, prune, nuci...). Fructele deshidratate și cele oleaginoase sunt bogate în fibre, ceea ce le recomandă persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal leneș (prunele sunt adeseori utilizate ca laxativ). Și asta nu e tot! Grație conținutului lor în acizi grași nesaturați, aceste alimente delicioase joacă un rol benefic în prevenirea maladiilor cardiovasculare și în menținerea nivelului normal al colesterolului (nucile, în special, sunt bogate în acid alfa linolenic).Iar pentru ciba din seara asta am pregatit niste
MACAROANE CU BRANZA LA CUPTOR
Blamate
pe nedrept ai urma cu cativa ani (acuzate fiind ca ingrasa), macaroanele nu
contin nici nici un pic de grasime (ceea ce ingrasa sunt sosurile cu care le
servim!), sunt la indmana la preturi rezonabile, sunt gustoase si usor de
preparat. Instructiunile de pe ambalaj sunt in general corecte si usor de
urmarit. Cand gatesc paste cumpar cu predilectie cele produse de Barilla. Sunt
un pic mai scumpe, dar cum deja ne-am obisnuit, calitatea se plateste.
Pentru
preparare am
rostuit
urmatoarele ingrediente: 250
g macaroane; 400 g telemea de vaca, rasa (sau de oaie); 5 oua; 5 linguri de
zahar; 250 ml lapte; 25 g unt; 2 pliculete zahar vanilat; coaja rasa de la o
lamaie.
Ca
sa le prepar, am facut cam asha: Am
pus macaroanele la fiert in apa clocotita cu sare. Exista o intreaga teorie
despre fierberea pastelor. Pentru pastele lungi (spaghetti, macaroane) se alege
o oala inalta suficient de mare. Pastele se fierb in apa multa – cam 1.5 litri
de apa pentru 100 g de paste. Temperatura de fierbere trebuie sa fie cat mai
mare. Asta este unul din motivele pentru care se adauga in apa clocotita sare
destul de multa. Cap o lingurita de sare pentru fiecare litru. Solutia salina
are temperatura de fiierbere mai ridicata. Pastele se introdux in apa
clocotita, si se vor inmuia in cateva secunde. Se apasa cu o lingura astfel
incat sa fie acoperite cu apa si se fierb conform indicatiilor producatorului.
T
impi
medii de fierbere pentru pastele uscate:
Capellini (Angel Hair) 3-4 minut
Spaghettini
5 minute
Spaghetti,
Linguine 7 minute
Bucatini,
Zite 10 minute
Farfalle,
Conchiglie 10 minute
Penne,
Rigatoni 15 minute
Ravioli,
Tortellini 20 de minute (10 minute daca sunt proaspete)
Citeste
instructiunile de fierbere de pe ambalaj, dar nu crede orbeste in ele. Cel mai
sigur este sa gusti pastele din cand in cand, ca sa vedeti daca sunt facute.
Musca o bucatica, iar daca pastele sunt inca albe in centru, inseamna ca inca
nu sunt gata. Doar asa poyi determina daca pastele sunt „al dente”. Aceasta
expresie italiana denumeste momentul in care pastele sunt gatite corect.
Pastele trebuie sa fie moi, dar inca ferme, opunand ceva rezistenta dintilor
atunci cand sunt mestecate. Nu trebuie sa fie gatite prea mult, caci se
flescaie.
Le
rastorni apoi intr-o strecuratoare, la treci printr-un jet de apa rece, si uiti
de ele cateva minute pentru a le lasa sa se scurga bine de excesul de apa. “Dusul”
rece se face pentru a evita lipirea pastelor intre ele.
Cat
timp s-au scurs pastele, intr-un castron am mixat zaharul cu ouale pana cand
zaharul s-a dizolvat shi am obtinut o compozitie omogena. Am adaugat branza
data pe razatoare, coaja de lamaie si laptele.
Am
asezat apoi macaroanele in vasul de copt si am turnat peste ele compozitia.
Le-am bagat pentru cateva minute in cuptorul incins la aproape 200 °C.
Le-am
asortat cu un pahar de Chardonay bine racit.
A fost
bun. Sa fiti sanatosi.
No comments:
Post a Comment