Tuesday 6 December 2011

Cum sa previi cresterea in greutate de sarbatori


Lunile de iarna inseamna zile mai scurte si nopti mai lungi, insa este si perioada din an cand acumulezi si cateva kilograme in plus. Este posibil sa nu observi acest lucru deoarece porti haine groase.

Ce poti face pentru a preveni aceasta crestere in greutate in sezonul rece? In primul rand nu da vina pe gramajoara de aniversari specifice sezonului. Nu pierde nici o ocazie de a fi vesel si de a te bucura de  toate petrecerile la care poti sa ajungi. Chiar daca stii ca alaturi de distractie te asteapta si multa mancare si bautura care sa sustina divertismentul.

De regula, cresterea in greutate este produsa de mai mult decat cele cateva ore de destindere in compania (placuta) a prietenilor, colegilor sau familiei. Reducerii duratei zilei in combinatie cu un program social mai aglomerat decat de obicei te fac sa-ti reconsideri prioritatile si sa nu mai acorzi programului zilnic de fitnes aceeasi importanta ca pana acum. Pe de alta parte, prajiturele, bomboane, sosuri, creme si tot felul de preparate pofticioase de sezon de ispitesc la tot pasul (nu numai la petreceri) si ascund sub infatisarea lor de sarbatoare cantitati indecente de zahar si grasimi.


Iar daca in mod inevitabil acest Decembrie ti-a adus in dar si o jumatate de kilogram in plus, nu-ti strica buna dispozitie. Vei avea grija sa iei masurile cuvenite in Ianuarie.  Ca de nu, Decembrie viitor iti va adauga inca o jumatate de kilogram in plus, iar dupa cinci Craciunuri vei cantari cu cinci jumatati de kilogram mai mult decat acum. Oare cum vei arata dupa douazeci si cinci de Craciunuri?

In consecinta, pentru a rduce pe cat posibil impactul piftiei, sarmalelor si carnatilor de sezon, atunci cand planuiesti sa mergi la o petrecere, gandeste-te si cum sa tii caloriile sub control:

  Tine cont ca bauturile alcoolice sunt surse importante de calorii: 100 de calorii pentru un pahar (150 ml) de vin sec, 150 pentru o bere scurta (350 ml), si peste 150 de calorii pentru un shot (50ml) de bautura spirtoasa sau cocteiluri. Intotdeauna exista alternativa unei limonade. Nimeni nu va sti ca in paharul tau nu este sampanie. (Ar putea chiar sa-ti mearga vestea de betiv).

Socializeaza si discuta cu ceilalti invitati. Conversatiile sunt lipsite de calorii, mai ales daca nu au loc in apropierea bufetului.

  Nu pleca la petrecere pe stomacul gol. Pe de oparte s-ar putea sa ai surpriza ca mancarea sa se serveasca tarziu, sau sa fie putina. Pe de alta parte, daca cheful este pregatit asa cum trebuie, cu mancare si bautura suficiente si la indemana, nu vei mai fi tentat sa-ti umpli farfuria si paharele (as spune cu nesimtire). Vei avea astfel posibilitatea de a te bucura de petrecere pana la sfarsit fara sa ai senzatia aceea de ghiftuiala, care te impiedica sa te misti natural, care combinata cu vitejia pe care ti-o confera consumul de alcool poate duce la adevarate “catastrofe” sociale.

  Nu stationa langa si nu exagera cu “excursiile” pana la bufet. Nu te grabi sa-ti umpli farfuria. Evalueaza intai oferta culinara, si pune in farfurie numai ceea ce chiar iti doresti cu adevarat. Shi nu uita ca nu ai nevoie de o cantitate mare pentru a-ti satisface curiozitatea.

  Daca este muzica, si daca este permis, danseaza. Dansul arde caloriile!


Cum insa nu putem sa stam numai intr-o petrecere, in timpul liber cum s-ar spune, iata ce mai poti face pentru a evita cresterea in greutate in acest anotimp:


  Redu cantitatea de zahar si grasimi pe care le consumi zilnic. Nu uita ca trebuie sa mai arzi si cateva calorii in plus, chiar daca vremea te impiedica sa mai faci plimbari seara sau jogging. Urca pe scari cand ajungi acasa (uita de lift), ori parcheaza masina ceva mai departe cand vii la serviciu si mergi putin pe jos. Chiar daca este frig, exercitiile fizice iti fac bine.

  Alege-ti alimentele pe care le consumi cu grija. Incearca sa reduci cat mai mult cantitatea de dulciuri chiar daca este sezonul lor.

 Alege sa consumi fructe si legume. Daca la petrecerea la care mergi se servesc fructe sau legume proaspete (ceea ce ma cam indoiesc), nu-ti refuza o portie dubla. Fructele si legumele sunt, in general, sarace in calorii, constitiue o buna sursa de fibre si nu contin grasimi (exceptie facand aici avocado si nuca de cocos – care contin grasimi nesaturate). Ai grija la legume. Daca au fost fierte, prajite sau facute la gratar este posibil sa li se fi adaugat grasimi pentru un plus de savoare.
  Cantareste-te cat mai des. Este posibil ca atunci cand te cantaresti des sa iti doresti mai mult sa mai scapi de cateva kilograme, sa mai adaugi daca esti sub standard, sau sa iti pastrezi greutate a pe care o ai daca esti multumita de aceasta.
 

Daca urmezi aceste sfaturi si faci cat mai multe exercitii fizice in timpul sarbatorilor de iarna, iti va fi mult mai usor sa arati bine anul urmator.


Si cum azi a fost Sfantul Nicolae, mi-am permis o mancare boiereasca. Boiereasca pe meleaguri mai occidentale, dar ţărănească la noi. E vorba de

Costiţă cu varză


E drept, variaţiuni în modul de preparare există cu duiumul, într-un fel se face în Bavaria, în alt fel în Ardeal, pe Tampa sau în tirgul Iesikor. Eu am făcut-o aşa cum m-a tăiat pe mine capul şi cum mi-a permis piata locala. Nu mi-a părut rău. Iată:




Pentru trei portii m-am ingrijit sa am la indemana urmatoarele ingrediente: 1 kg de varza, tocata; 300-499 g carne taiata bucati (ar fi fost ideal un ciolan afumat sau niste coasta de porc, dar n-a fost sa fie) ; am adaugat in schimb niste costita afumata (cam 100 g); 2 foi de dafin; 1 lingurita piper negru, boabe; 1 lingurita de enibahar, boabe; 1 lingurita de dulce de iute de la Radu Popovici,  1 lingurita boia de ardei dulce; niste sos Teriyaki; linguri de sos tomat Heinz; un pahar (150ml) vin rosu; 1 pahar (150 ml) bulion (concentratie 99,5 % rosii); 1 ceapa, tocata; 150 ml ulei de masline extravirgin.
S-ar mai putea adauga: 2 linguri marar, tocat; 1 linguri patrunjel, tocat; 1 morcov mic, tocat; un ardei gras rosu, cimbru, o cana (250 ml) de supa de legume,

M-am apucat de treaba: Am tocat varza cat de fin m-am priceput, am pos-o intr-un castron, si am amestecat-o mai brutal cu sare. Am lasat-o sa se hodineasca si m-am ocupat de carne.  

Intr-o cratita am calit ceapa in uleiul incins. Cand a inceput sa vireze intr-o culoare aurie, am adaugat carnea. (Daca foloseam un xilofon – adica coasta de porc – care este mai grasa, as fi redus cantitatea de ulei). Am stropit carnea cu sos Teriyaki, si am lasat-o cateva minute sa se prajeasca . Acum se puteau adauga si restul de legume (morcovul dat pe razatoare, si ardeiul rosu taiat cubulete).

Cand legumele s-au inmuiat si crnea a inceput sa se rumeneasca, le-am inecat intr-o cana de apa (sau cu supa de legume) si una de vin, si le-am lasat sub capac, la foc mic, cam o ora (eu am avut o carne de vita, care era cam tare) la mijotat. Pentru carne de porc sau coasta, le lasi sa bolboroseasca sub capac cam un sfert de ceas.

Intre timp, am adaugat, pe rand, foile de dafin, piperul proaspat macinat, condimentul “dulce de iute”, boiaua de ardei, enibaharul pisat in mojar.

Am adaugat varza, am amestecat bine şi am lăsat-o sub capac, să se înmoaie. După asta i-am mai dat sa bea o cană de vin îndoit cu apă.
După încă un sfert de ceas (plus, minus câteva minute, puţine) am bus bulionul, sosul Heinz, am amestecat bine, si am potrivit din sare si am ajustat dupa gust din piper.Am mai lasat sa fiarba sub capac încă zece minute şi apoi aam stins focul si am introdus cratita in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Am redus focul la cuptor si am lasat-o cam o jumatate de ora, (pana cand varza s-a rumenit la suprafata).

Am scoas apoi cratita din cuptor,  am pus varza in farfurie sa se racoreasca, am presarat deasupra marar si patrunjel tocat, si i-am alaturat o mamaliguta.

Noroc ca n-am avut mici un caine in preajma, ca as fi ramas fara caciula.

Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment