Homarul in stil cantonez este un fel de mâncare chinezească clasică, care este de obicei făcută prin gatirea stir-fry a homarului întreg cu ghimbir, ceapa verde și alte condimente într-un sos ușor. Aceasta preparat provine din regiunea cantoneză din sudul Chinei și este cunoscut pentru aromele delicate si și prezentarea se deosebita.
Pentru a face homar în stil cantonez, homarul este
mai întâi curățat și tăiat în bucăți, apoi se prăjește rapid în ulei încins
până devine roșu aprins. Bucățile de homar se scot apoi din wok și se pun
deoparte în timp ce se face sosul.
Preparare: 15 minute / Timp pentru gatit: 30 minute / Portii: 4
Ingrediente
2 homari vii
(cca 700 fiecare)
1/4 cana de ulei vegetal
2 linguri de ghimbir, dat pe razatoare
4 catei de usturoi, zdrobiti
4 fire de ceapa verde, feliata subtire
1/4 cana de vin de orez Shaoxing, sau vin alb
sec
1/4 cup de sos de soia cu continut redus de
sare
1/2 cana de supa de pui
2 lingurite de amidon de porumb amestecat cu 2
lingurite de apa
Orez fiert sau taitei chinezesti, pentru
servit
Frunze proaspete de coriandru sau ceapa verde toccata,
pentru ornat
Instructiuni
1. Se umple o oală mare cu apă,
cât să acopere homarii. Se aduce apa la fiert și adăugați homarii. Se gatesc
timp de 8-10 minute sau pana cand carapacea devine rosu aprins.
2. Se scoat homarii din oală și se sasa să se răcească ușor,
cat sa poata fi manevrati cu mana. După ce s-au răcit, scoateți carnea de pe carapace
și tăiație în bucăți mai mici. Se pune deoparte.
3. Se incinge un wok sau o tigaie mare la foc mare. Se adaugă
uleiul vegetal și se incinge pana cand incepe sa fumege. Se adauga ghimbirul,
usturoiul și ceapa verde și se prăjesc timp de 30 de secunde sau până când sunt
incep sa se degaje aromele.
4. Se adauga vinul de orez, sosul de soia și supa de pui în
wok și se reduceaduceți temperatura. Se mijuteaza timp de 1-2 minute.
5. Se adauga carnea de honar si se amesteca pentru a se acoperi
cu sos. Se gateste timp de 1 – 2 minute, sau pana cand carnea s-a incalzit
unifotrm..
6. Se incorporeaza amidonul de porumb si se cateste inca 30
de secunde, sau pana cand sopsul s-a ingrusat.
ENGLISH TRANSLATION
Lobster Cantonese Style is a
classic Chinese seafood dish that is typically made by stir-frying whole
lobster with ginger, scallions, and other seasonings in a light sauce. The dish
originated from the Cantonese region of southern China and is known for its
delicate flavors and presentation.
To make Lobster Cantonese
Style, the lobster is first cleaned and cut into pieces, then quickly
stir-fried in hot oil until it turns bright red. The lobster pieces are then
removed from the wok and set aside while the sauce is made.
Preparation Time: 15 min / Total Time: 30 min / Serving 4
Ingredients
2 live
lobsters (about 1.5 lbs each)
1/4 cup vegetable oil
2 tablespoons minced ginger
4 cloves garlic, minced
4 scallions, thinly sliced
1/4 cup Shaoxing wine or dry white wine
1/4 cup low-sodium soy sauce
1/2 cup chicken broth
2 teaspoons cornstarch mixed with 2 teaspoons
water
Steamed rice or noodles, to serve
Fresh cilantro or green onions, chopped, for
garnish
Directions
1. Fill a large pot with enough
water to cover the lobsters. Bring the water to a boil and add the lobsters.
Cook for 8-10 minutes or until the shells turn bright red.
2. Remove the lobsters from the pot and let them cool slightly. Once
cooled, remove the meat from the shells and cut into bite-sized pieces. Set
aside.
3. Heat a wok or large skillet over high heat. Add the vegetable oil and
swirl to coat the wok. Add the ginger, garlic, and scallions and stir-fry for
30 seconds or until fragrant.
4. Add the wine, soy sauce, and chicken broth to the wok and bring to a sim
mer. Cook for 1-2 minutes.
5. Add the lobster meat to the wok and stir to coat with the sauce. Cook
for 1-2 minutes or until the lobster is heated through.
6. Stir in the cornstarch mixture and cook for an additional 30 seconds or
until the sauce has thickened.
7. Serve the lobster Cantonese style over steamed rice or noodles, garnished
with chopped cilantro or green onions.
No comments:
Post a Comment