Saturday 16 February 2013

BIBAN DE MARE cu piure din cartof dulce, salata calda din brocoli si sparanghel, inghetata instant din fructe de padure si limonada cu ghimbir

In mai putin de o ora, am pregatit si pentru weekendul aceta un meniu decent si nemaipomenit de gustos: biban de mare (sea bass cum i-ar spune insularii britanici) prajit alaturi de felii subtiri si crocante de pancetta, asezat pe o canapea din piure din cartof alaturi de o salata calda din brocoli si sparanghel asezonata cu un dressing cu arome asiatice. Pentru desert am produs o inghetata din fructe de padure iar pentru stins setea o carafa cu limonada cu ghimbir.



 LISTA DE CUMPARATURI pentru 4 portii cuprinde:

Pentru piureul de cartof dulce:
700 g cartofi dulci
2 limete
o legatura de coreandru
2 linguri de chutney de mango (*)
sos de soia


 Pentru Garnitura de brocoli si sparanghel
1 ardei iute rosu, proaspat
1 catel de usturoi
sos de soia
1 limeta
ulei brun de susan
100 g sparanghel
1 capatana de brocoli




 Pentru bibanul de mare prajit
8 felii subtiri de pancetta
4 fileuri de biban de mare (cca 150 g fiecare), cu piele (*)
1 lingura de seminte de fenicul
1 lamaie




Limonada cu ghimbir
cuburi de gheata
1 cutie (330 ml) limonada
cateva (5-6) crengute de menta
o bucata (cca 125g) ghimbir
1 sticle de apa carbogazoasa

Inghetata din fructe de padure
1 pachet (500g) fructe de padure congelate
150 g afine proaspete
3-4 linguri de miere de albine
500 g de iaurt cat mai cremos
cateva frunze de menta pentru ornat



Pentru asezonare:
ulei de masline
ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru, proaspat macinat.

Comentarii:
(*) chutney de mango : chutney este un condiment specific bucatariei asiatice, in special al celei indiene, si consta dintr-un amestec de mirodenii, vegetale si/sau fructe. Daca nu il gasesc pe raftul supermarketului, pot sa al prepar ca aici : http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Mango_chutney

(*) biban de mare (sea bass) : denumirea de biban de mare este traducerea pe care am gasit-o pe net pentru "sea bass". Se pare ca este denumirea comerciala, caci am dat peste mai multe retete despre cum se gateste bibanul de mare. Daca nu il gasiti la raionul de pescarie din supermarket, poate fi inlocuit cu orice peste cu carne alba - cod, whitefish, salau, pangasius.... Important este ca fileurile sa fie curatte de solzi si oase, pielea sa fie ramasa pe peste, iar oasele acelea micute intramusculare sa fie indepartate.

Pregatesc:



-          O oala in care voi fierbe vegetalele;
-          Tigaia mare in care voi praji fileurile de peste;
       Garafa pentru limonada;
-          Cuptorul cu microunde, unde voi gati cartofii dulci;
-          Termosul plin cu apa fierbinte;
       Robotul de bucatarie cu cutitul standard.
       Loc in congelator pentru vasul cu inghetata.
 

1.  INGHETATA DIN FRUCTE DE PADURE : rastorn in vasul robotului de bucatarie un pachet (cca. 500 g) de fructe de padure congelate.
2. Adaug:
 500g iaurt de buna calitate.
2-3 frunze de menta rupte in bucatele
3-4 linguri de miere de albine
3. Mixez pana cand obtin un amestec omogen si cremos
4. Rastorn intr-un vas pe care il introduc in congelator pana in momentul servirii.

5. PIURE DIN CARTOF DULCE : spal bine cartofii dulci sub jet de apa, frecandu-i cu un burete abraziv.
6. Tai cartofii dulci in bucati mari pe care le pun intr-o punga din material rezistent la cuptorul cu microunde.
7. Stropesc cartofii cu putin ulei de masline.
8. Adaug un lime taiat in doua jumatati.
9. Inchid etans punga si o introduc in cuptorul cu microunde, reglat la putere maxima, pentru 14 – 16 minute, sau pana cand cartofii s-au inmuiat.

10.  GARNITURA DE BROCOLI SI SPARANGHEL : Indepartez partea lemnoasa de la sparanghel.
11. Tai capatana de brocoli, pe lungime, in 4-8 buchetele, in functie de marimea inflorescentei.
12. Prepar un dressing in felul urmator: toc marunt un ardei iute rosu si il pun intr-un bol.
13. Adaug un catel de usturoi zdrobit cu presa pentru usturoi
14. Amestec cu cca 4 linguri de ulei de masline extravirgin
15. Adaug o lingurita de ulei brun de susan
16. Asezonez cu 2 linguri de sos de soia.
17. Adaug sucul de la o jumatate de lamaie si amesteg bine.
18. Gust si reglez asezonarea. 

19. LIMONADA : Umplu garafa cu cuburi de gheata.
20. Adaug un manunchi (5-6) de frunze de menta, pe care in prealabil le-am stivit usor in mana (prin rasucire, de exemplu).
21. Curat si dau pe razatoare o bucatica de ghimbir (cca 1 lingurita de ghimbir ras) si o adaug in garafa cu gheata.
22. Golesc peste cuburile de gheata o cutie (330 ml) de limonada si completez cu apa carbocazoasa.
23. Amestec si tin la rece pana in momentul servirii

24. FILE DE BIBAN DE MARE : Asez fileurile de peste cu pielea in sus si le asezonez cu sare si piper.
25. Stropesc fileurile de peste cu putin ulei de masline.
26. Prajesc feliile de panceta in tigaie pana cand devin aurii si crocante pe una din parti.
27. Le intorc si le aranjez circular pe marginea tigaii.
28. Asez fileurile de peste in tigaia incinsa, cu pielea in jos.
29. Pisez in mojar cca o lingura de seminte de fenicul cu putina sare grunjoasa.
30. Presar praful obtinut peste fileurile de peste.
31. Adaug coaja rasa de la o lamaie
32. Asez deasupra fileurilor de peste butati de panceta, pentru un plus de aroma.
33. Las sa se prajeasca, pana cand pielea devine aurie si usor crocanta, iar carnea este gatita.

34. GARNITURA DE BROCOLI SI SPARANGHEL: Rastorn intr-o oala apa fierbinte din termos.
35. Adaug bucatile de brocoli si sparanghel.
36. Acopar cu un capac si las sa fiarba pentru cca 4 minute.

37.  PIURE DIN CARTOF DULCE : Scot cartofii din punga de plastic pe un platou.
38. Storc jumatatile de lime si le indepartez.
39. Prepar un dressing astfel: Toc marunt un ardei rosu iute.
40. Adaug o legatura de frunze de coreandru tocate.
41. Stropesc cu putin ulei de masline extravirgin.
42. Asezonez cu sare si piper.
43. Adaug ingredientul secret – doua linguri de chutney de mango.
44. Adaug una-doua linguri de sos de soia si amestec usor.
45. Asez deasupra bucatile de cartof dulce fierte pe care le tai marunt cu cutitul si le pasez cu latul cutitului impreuna cu dessingul.
46. Stropesc cu sucul de la o jumatate de lime.
47. Gust si reglez asezonarea.

48. GARNITURA DE BROCOLI SI SPARANGHEL : Scurg legumele, si le las sa se abureasca timp de o jumatate de minut.

49. FILE DE BIBAN DE MARE : Cand pestele este facut, il intorc cu pielea in sus si il las sa se prajeasca cateva secunde pentru un plus de culoeare.
50. Presar deasupra piuerului de cartofi cateva frunze de coreandru.
51. Asez deasupra fileurile de peste.
52. Ornez cu frunze de coreandru si sferturi de lime.
53. Presar deasupra bucatile crocante de panceta
54. Stropesc cu putin ulei de masline extravirgin si duc la masa.

55. GARNITURA DE BROCOLI SI SPARANGHEL : Rastorn legumele fierte peste dressingul preparat anterior.
56. Amestec cu grija, ca sa nu rup legumele, si duc la masa.

57. INGHETATA DE FRUCTE DE PADURE : Inainte de a o duce la masa, pun inghetata in cupe de inghetata si o ornez cu afine si frunze proaspete de menta.



Sa fiti sanatosi!

No comments:

Post a Comment