Wednesday 2 May 2012

Ce inseamna „cu moderatie”


Deja sunteti familiari cu necesitatea de a practica zilnic 60 de minute de activitati fizice moderate. Bine, dar oare ce inseamna moderat? Prin activitate moderata nu  se intelege o plimbarica agale. Din anumite puncte de vedere, o plimbare „moderata” inseamna sa parcurgi 1 km in 9 – 10 minute (sau o cadenta de cca 2 pasi pe secunda. La o plimbare de 3 km, se consuma cca. 138 calorii, adica cam 1000 de calorii pe saptamana, daca facem asta zilnic.

Ce altceva este considerat "moderat"? Treizeci de minute de dans rapid,
aerobic acvatic, greblatul frunzelor, sau mersul cu bicicleta la o viteza de cca. 8 km pe ora. Toate acestea produc efecte similare in ce priveste consumul energetic si asupra sanatatii. La fel se intampla daca spalati shi lustruiti autoturismul pentru 45 pana la 60 de minute, sau spalati ferestrele sau dusumelele timp de 15 pana la 60 minute, sau lucrati in gradina pentru 30 pana la 45 minute.

Pentru a vedea masura intensitatea activitatii dumneavoastra, puteti folosi testul „vorbeste – canta”:
• Poti sa canti atunci cand va miscati? Atunci mariti ritmul
• Nu aveti destul suflu pentru a vorbi? Atunci lasati-o mai incet.
 • Puteţi vorbi in timp ce va miscati? Inseamna ca aveti un ritm optim.

Si pentru a continua ziua activa si in bucatarie, azi va voi prezenta:

 
Garam_Masala – amestecul minune

Denumirea “Garam_masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.
„Garam masala” înseamnă, deci, “condimente fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sal îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.



Toate mirodeniile care compun garam masala sunt picante (nu neapărat iuţi) şi recunoscute a încălzi organismul, de aceea garam masala este extrem de populară în nordul Indiei, unde clima este ceva mai rece. Tot din acest motiv nu conţine ardei iuţi, ingredient care, în final, răcoreşte corpul şi este, de aceea, folosit preponderent în zonele cu climă tropicală.
Inregistrările istorice arată că garam masala este un amestec foarte vechi, iar folosirea de ingrediente scumpe – cum sunt scorţişoara, cuişoarele, cardamomul, nucşoara şi şofranul (unele dintre ele importate din Indonezia) – în locul ingredientelor locale, mai ieftine – cum sunt coriandru, ghimbir şi chimion – sugerează că era la începuturi, acum câteva sute de ani, un amestec specific dietei persoanelor bogate. Timpurile însă s-au schimbat, iar astăzi este folosit pe scară largă.
Garam masala se comercializează în două forme: gata preparat, sau ca amestec de condimente întregi. Când este comercializat sub forma de amestec deja macinat, garam masala nu este aproape niciodata condimentul principal într-o reţetă. Este adăugat doar în cantităţi mici şi în special la sfârşitul timpului de gătit, lucru ce sugerează că rolul sau este de a potenţa aromele şi gustul celorlalte ingrediente. Acest rol secundar a fost una dintre cauzele apariţiei multelor sale variante. Practic, oricine îşi poate crea propria combinaţie.
Când este comercializat sub formă de condimente întregi, acestea sunt prăjite la începutul gătitului, in grăsime (ghee sau unt). Grăsimea captează aromele şi le răspândeşte apoi uşor şi rapid în întregul preparat.



Bucătarii profesionişti îşi prepară singuri propria „masala”, căci o pot astfel „asorta” mai bine cu ingredientele reţetei.
Şi dumneavoastra puteti prepara o varianta proprie de garam masala, care merge bine cu orice fel de carne şi este uşor de preparat:

Ingrediente:

2 1/2 lingurite de scorţişoară măcinată
1 linguriţă de cuişoare întregi
1 linguriţă de boabe de piper negru
seminţele de la 1 păstaie de cardamom negru
1/2 linguriţă de seminţe de fenicul
1/2 linguriţă de seminţe de chimion
1/2 linguriţă de boabe de coriandru
1 foaie de dafin

Instrucţiuni:

Încinge o crăticioară, fără ulei, la foc mediu. Adaugă cuişoarele, cardamomul, foaia de dafin, boabele de piper şi de coriandru, seminţele de chimion şi fenicul. Prăjeşte mirodeniile 30 de secunde, scuturând tigaia sau amestecând cu o lingură de lemn, ca ingredientele să nu se ardă sau lipească de tigaie.
lasă ingredientele prăjite să se răcească 3-4 minute, apoi pune-le intr-o piuă (sau râşniţă de piper, eficienta în cazul cantităţilor mici) şi macină până ce obţii o pulbere fină. Adaugă scorţişoara măcinată şi amestecă bine. Păstrează amestecul în frigider, închis ermetic într-un borcănel. Pentru a beneficia pe de-a-ntregul de aroma şi gustul său, garam masala trebuie consumat în maxim 3-6 luni.

Sa fiti sanatosi!

No comments:

Post a Comment