Tuesday 1 May 2012

Buchet pe farfurie


Ati gustat vreodata o floare de trei frati patati, o petală de trandafir, sau un boboc de crin? Fiecare adaugă o pata de cu;oare ÅŸi aroma specifica. Desi exista reticente la unele persoane  care daca vad un fel de mancare ornat cu flori proaspete nu stiu daca sa manaince sau nu decorul, florile sunt folosite in arta culinata din timpuri stravechi. Cu siguranta deja aveti prin camara un borcanel de capere (boboci de flori), un pliculet cu ÅŸofran (stamine ale floarii), ierburi aromate, pliculete cu ceaiuri din plante, poate anghinare sau broccoli (flori imature).
In aceasta zi de mai, de ce sa nu culegeti un buchet de flori comestibile care sa va aduca bucurie in propria farfurie?
ÃŽncercati  sa adaugati in salate flori comestibile, de primăvară, cum ar fi panselute, toporasi, sau violete. Sau pregatiti niste gogosele cu flori de liliac. Sau de ce nu incercati sa „montati” o salata de  pui intr-o cupa de lalea?
 Este bine insa sa fiti precaut! Evita consumul de specii de toxice, cum ar fi narcisa (narcissus), piciorul cocosului (Ranunculus repens - o floricica galbena, ce se gaseste din belsug pe fanatele umede si la marginea apelor), degetelul rosu (digitalis purpurea), lacramioare (convallaria majalis) sau mazariche parfumata (lathyrus odoratusI). Dacă nu sunteÅ£i sigur, întrebati. In comert este destul de greu sa le gasesti, dar se pot cultiva in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. De asemenea nu mancati florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista florilor consumabile si niciun caz pe cele de pe marginea drumului. Am gasit un site de unde (macar teortic) ati putea targui onlone (cel putin va puteti orienta in ce priveste pretul):
Cele mai multe liste cu astfel de flori se refera in special la petalele lor, deci indepartati staminele si pistilul.

Gustul si mirosul florilor bune de mancat difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator.

In continuare, o lista cu florile consumabile pe care le puteti creste in gradina personala.

Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.

Calendula sau galbenelele poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu.

Papadia este foarte raspandita si cunoscuta, florile ei fiind foarte bune cand sunt tinere si proaspete. In strainatate este la moda vinul de papadie.

Zorelele de asemenea se folosesc la mancaruri.

Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca acestea.

Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate  pentru conservarea legumelor.

Condurul doamnei sau caltunasul este ideal pentru salate dar si ca infuzie in otet sau votca.
           
Florile de bostan sunt delicioase in mancarea de legume in care exista evident si dovlecei.
           
Intreaga floare de la panseluta este consumabila. Are o aroma fina de menta. Sunt utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.

Din aceste flori puteti sa faceti si suc. In unele tari se amesteca florile strivite cu branza si se prajesc.

Multe din aceste plante sunt folosite in industria farmaceutica in prepararea unor tincturi sau alifii.
Aveti nevoie de idei parfumate? Încercaţi:
petale de gălbenele şi crizanteme pentru culoare in salate, supe, alaturi fructe de mare, sau preparate din oua.
condurul doamnei (tropaeolum majus) - pentru gust piperat, în salate şi paste făinoase
hemerocallis (un soi de crini) sau flori de bostan se amestecă în-cartofi prajiti sau supa dulce
petale dulci de trandafiri sau petale mentolate de monarda în apă sau în budinci, inghetata sau, alte deserturi.
muguri de lavanda pentru a da un plus de aroma unei limonade, sau in salate de fructe, oţet, fursecuri, paine dulce

Iata un desert deosebit, in care combinatia de sofran si trandafiri este absolut fermecatoare. Reteta este foarte populara in tot sub-continentul indian si in Asia Centrala.
 
Numele retetei provine din limba farsi (vorbita in Iran), unde „gulag” inseamna „apa de trandafiri”, iar „jamun” este, in limba hindi (vorbita in India), un fruct sud-est asiatic, asemanator ca forma cu preparatul final.




Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit:12 ore


Ingrediente:
1/2 cana cu lapte praf
2 linguri de faina, sau cata este nevoie
2 linguri de iaurt
1-2 linguri de lapte, optional
1 lingura ghee (sau unt topit)
1/4 lingurita de praf de copt
2 cani cu apa
2 cani cu zahar tos
2 lingurite de apa de trandafiri
1/2 lingurita de cardamom verde, macinat
cateva firisoare de sofran
ulei pentru prajire in baie-de-ulei
putin unt sau ulei pentru ungerea mainilor


Instructiuni:
Se pun intr-o oala zahar, apa, pudra de cardamom, sofran si apa de trandafiri. Se pune oala pe foc, se amesteca si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe usor amestecul, amestecand ocazional, pana ce zaharul se dizolva. Se pastreaza siropul cald, bolborosind foarte usor, pe flacara foarte mica.


Intre timp, intr-un castron mare se adauga faina, lapte praf, sare si praf de copt. Se amesteca bine. Se adauga ghee si se amesteca din nou; se adauga iaurtul, care are rolul de a lega mixtura si se amestea din nou. Daca este nevoie, se adauga si cele 1-2 linguri de lapte, ca mixtura sa se lege mai bine. Se obtine o bila de aluat care se lasa sa se odihneasca circa 5-10 minute. Daca aluatul este prea subtire, se adauga inca 1 lingura de faina si se amesteca bine pana se obtine consistenta dorita.

Se ung mainile cu putin unt, sau ulei, si se modeleaza mici bile din aluat, cam de dimensiunea unei cirese. Atentie ca bilele sa nu fie crapate, caci se vor desface atunci cand sunt prajite. Cat timp se prepara bilele, cele gata formate se tin acoperite cu un prosop curat si foarte putin umed.

Se toarna uleiul intr-un vas de fonta cu pereti grosi, sau intr-un wok, ca sa formeze un strat de minim 7-8 cm inaltime. Se incinge apoi la temperatura medie; uleiul trebuie doar sa bolboroseasca foarte usor, deci sa nu fie prea incins. Se adauga bilutele de aluat, una cate una, cu mare atentie ca sa nu improaste ulei fierbinte. La inceput vor cadea la fundul vasului unde vor sta cateva minute, apoi se vor ridica la suprafata. Daca temperatura uleiului este prea mare, bilele vor crapa si nu se vor gati corect in interior.

Se amesteca frecvent, ca sa se rumeneasca uniform. La prajire bilele isi vor dubla volumul. Cand bilele sunt rumenite puternic si uniform, se scot din vas folosind o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
 

Dupa ce bilele de gulab jamun s-au scurs de ulei, se adauga in siropul de zahar care bolboroseste pe foc. Se stinge flacara, se acopera vasul si se lasa gulab jamun la inmuiat minim 45 de minute, sau peste noapte, ca sa se imbibe bine cu sirop. Se servesc la temperatura camerei, stropite din belsug cu sirop.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana apa de trandafiri, o puteti inlocui cu esenta de vanilie, sau apa de flori de portocal.

Puteti inlocui cele 2 lingurite de apa de trandafiri cu cateva picaturi de esenta de trandafiri.

Completari:
Farsi este limba persana, vorbita acum de populatii numeroase in tari ca Iran, Afghanistan, Tajikistan, Uzbekistan si, pe scara mai restransa, in Armenia, IraK, Bahrain si Oman.

Hindi este denumirea unui grup de limbi vorbite in nordul si centrul Indiei, in Pakistan, Fiji, Mauritius si Surinam.

No comments:

Post a Comment