Ati gustat vreodata o floare de trei frati patati, o petală de trandafir, sau
un boboc de crin? Fiecare adaugă o pata de cu;oare şi aroma specifica.
Desi exista reticente la unele persoane care daca vad un fel de mancare ornat cu flori
proaspete nu stiu daca sa manaince sau nu decorul, florile sunt folosite in
arta culinata din timpuri stravechi. Cu siguranta deja aveti prin camara un
borcanel de capere (boboci de flori), un pliculet cu şofran
(stamine ale floarii), ierburi
aromate, pliculete cu ceaiuri din plante, poate anghinare sau broccoli
(flori imature).
In aceasta zi de mai, de ce sa nu culegeti un buchet de
flori comestibile care sa va aduca
bucurie in propria farfurie?
Încercati sa
adaugati in salate flori comestibile,
de primăvară, cum ar fi panselute,
toporasi, sau violete. Sau pregatiti
niste gogosele cu flori de liliac. Sau de ce nu incercati sa „montati” o salata
de pui intr-o cupa de lalea?
Este bine insa sa fiti precaut! Evita consumul
de specii de toxice, cum
ar fi narcisa (narcissus), piciorul cocosului (Ranunculus repens - o floricica galbena, ce se gaseste din belsug pe fanatele umede si la
marginea apelor), degetelul rosu (digitalis
purpurea), lacramioare (convallaria
majalis) sau mazariche parfumata (lathyrus
odoratusI). Dacă nu sunteţi sigur, întrebati. In comert este destul de greu sa le gasesti, dar se pot
cultiva in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti
convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. De asemenea nu
mancati florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista
florilor consumabile si niciun caz pe cele de pe marginea drumului. Am gasit un
site de unde (macar teortic) ati putea targui onlone (cel putin va puteti
orienta in ce priveste pretul):
Cele mai multe liste cu astfel de flori
se refera in special la petalele lor, deci indepartati staminele si pistilul.
Gustul si mirosul florilor bune de mancat
difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe
racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le
in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator.
In
continuare, o lista cu florile consumabile pe care le puteti creste in gradina
personala.
Limba
mielului sau boranta rosie
are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se
folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.
Calendula
sau galbenelele
poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la
mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau
portocaliu.
Papadia este foarte raspandita si cunoscuta,
florile ei fiind foarte bune cand sunt tinere si proaspete. In strainatate este
la moda vinul de papadie.
Zorelele
de asemenea se
folosesc la mancaruri.
Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca
acestea.
Multe
din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in
pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul
mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractiva
mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate pentru conservarea legumelor.
Condurul
doamnei sau caltunasul
este ideal pentru salate dar si ca infuzie in otet sau votca.
Florile
de bostan sunt delicioase in
mancarea de legume in care exista evident si dovlecei.
Intreaga
floare de la panseluta este consumabila. Are o aroma fina de menta. Sunt
utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.
Din
aceste flori puteti sa faceti si suc. In unele tari se amesteca florile
strivite cu branza si se prajesc.
Multe din aceste
plante sunt folosite in industria farmaceutica in prepararea unor tincturi sau
alifii.
Aveti nevoie de idei parfumate?
Încercaţi:
• petale de gălbenele şi crizanteme pentru culoare in salate, supe, alaturi fructe de mare, sau preparate din oua.
• petale de gălbenele şi crizanteme pentru culoare in salate, supe, alaturi fructe de mare, sau preparate din oua.
• condurul doamnei (tropaeolum majus) - pentru
gust piperat, în salate
şi paste făinoase
• hemerocallis (un soi de crini) sau flori de bostan se amestecă în-cartofi prajiti sau supa dulce
• petale dulci de trandafiri sau petale mentolate de monarda în apă sau în budinci, inghetata sau, alte deserturi.
• muguri de lavanda pentru a da un plus de aroma unei limonade, sau in salate de fructe, oţet, fursecuri, paine dulce
• hemerocallis (un soi de crini) sau flori de bostan se amestecă în-cartofi prajiti sau supa dulce
• petale dulci de trandafiri sau petale mentolate de monarda în apă sau în budinci, inghetata sau, alte deserturi.
• muguri de lavanda pentru a da un plus de aroma unei limonade, sau in salate de fructe, oţet, fursecuri, paine dulce
Iata un desert
deosebit, in care combinatia de sofran si trandafiri este absolut fermecatoare.
Reteta este foarte populara in tot sub-continentul indian si in Asia Centrala.
Numele retetei provine din limba farsi (vorbita in Iran), unde „gulag” inseamna
„apa de trandafiri”, iar „jamun” este, in limba hindi (vorbita in India), un
fruct sud-est asiatic, asemanator ca forma cu preparatul final.
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit:12 ore
Ingrediente:
1/2 cana cu lapte praf
2 linguri de faina, sau cata este nevoie
2 linguri de iaurt
1-2 linguri de lapte, optional
1 lingura ghee (sau unt topit)
1/4 lingurita de praf de copt
2 cani cu apa
2 cani cu zahar tos
2 lingurite de apa de trandafiri
1/2 lingurita de cardamom verde, macinat
cateva firisoare de sofran
ulei pentru prajire in baie-de-ulei
putin unt sau ulei pentru ungerea mainilor
Instructiuni:
Se pun intr-o oala zahar, apa, pudra de cardamom, sofran si apa de trandafiri. Se pune oala pe foc, se amesteca si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe usor amestecul, amestecand ocazional, pana ce zaharul se dizolva. Se pastreaza siropul cald, bolborosind foarte usor, pe flacara foarte mica.
Intre timp, intr-un castron mare se adauga faina, lapte praf, sare si praf de copt. Se amesteca bine. Se adauga ghee si se amesteca din nou; se adauga iaurtul, care are rolul de a lega mixtura si se amestea din nou. Daca este nevoie, se adauga si cele 1-2 linguri de lapte, ca mixtura sa se lege mai bine. Se obtine o bila de aluat care se lasa sa se odihneasca circa 5-10 minute. Daca aluatul este prea subtire, se adauga inca 1 lingura de faina si se amesteca bine pana se obtine consistenta dorita.
Se ung mainile cu putin unt, sau ulei, si se modeleaza mici bile din aluat, cam de dimensiunea unei cirese. Atentie ca bilele sa nu fie crapate, caci se vor desface atunci cand sunt prajite. Cat timp se prepara bilele, cele gata formate se tin acoperite cu un prosop curat si foarte putin umed.
Se toarna uleiul intr-un vas de fonta cu pereti grosi, sau intr-un wok, ca sa formeze un strat de minim 7-8 cm inaltime. Se incinge apoi la temperatura medie; uleiul trebuie doar sa bolboroseasca foarte usor, deci sa nu fie prea incins. Se adauga bilutele de aluat, una cate una, cu mare atentie ca sa nu improaste ulei fierbinte. La inceput vor cadea la fundul vasului unde vor sta cateva minute, apoi se vor ridica la suprafata. Daca temperatura uleiului este prea mare, bilele vor crapa si nu se vor gati corect in interior.
Se amesteca frecvent, ca sa se rumeneasca uniform. La prajire bilele isi vor dubla volumul. Cand bilele sunt rumenite puternic si uniform, se scot din vas folosind o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Dupa ce bilele de gulab jamun s-au scurs de ulei, se adauga in siropul de zahar care bolboroseste pe foc. Se stinge flacara, se acopera vasul si se lasa gulab jamun la inmuiat minim 45 de minute, sau peste noapte, ca sa se imbibe bine cu sirop. Se servesc la temperatura camerei, stropite din belsug cu sirop.
Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana apa de trandafiri, o puteti inlocui cu esenta de vanilie, sau apa de flori de portocal.
Puteti inlocui cele 2 lingurite de apa de trandafiri cu cateva picaturi de esenta de trandafiri.
Completari:
Farsi este limba persana, vorbita acum de populatii numeroase in tari ca Iran, Afghanistan, Tajikistan, Uzbekistan si, pe scara mai restransa, in Armenia, IraK, Bahrain si Oman.
Hindi este denumirea unui grup de limbi vorbite in nordul si centrul Indiei, in Pakistan, Fiji, Mauritius si Surinam.
No comments:
Post a Comment