Sunday 29 April 2012

Stimuleaza-ti Pofta de Mancare


Ai o greutate sub limita normala? Daca este asa, probabil ca te-ai saturat sa tot auzi cat de norocoasa esti.

A fi prea slaba, este un factor de risc pentru organismul tau. Stratul adipos de sub piele te protejeaza de frig si iti ofera protectie in caz de lovituri, asemeni unei perne. Totodata reprezinta o rezerva de energie ce poate fi folosita atunci cand ai neoie de ea.

In cazul in care greutatea prea mica este ca urmare a subalimentarii, cresc sansele de a fi permanent obosita, irascibila, de a nu te putea concentra si de a avea parte de tot felul de infectii.

Totusi, daca ai nevoie sa mai iei in greutate, fa-o inteligent. Consuma alimente bogate in nutrienti, dar nu te repezi spre produsele fast-food sau cele cu continut ridicat de grasime. Incearca sa mananci mai des; consuma lichidele cu 30 min inainte sau dupa masa, shi nu in timpul mesei (pentru a nu avea senzatia de satietate fara a manca destul); si nu in ultimul rand, nu uita de sa practici sportul, care stimuleaza pofta de mancare si ormeaza musculatura.

Daca lipsa poftei de mancare se datoreaza vreunei boli, starilor de oboseala, stressului sau a consumului de medicamente – chiar daca greutate ta este (inca) in limite normale – nu strica sa-ti stimulezi apetitul si sa faci din a manca o activitate mai atractiva:

  • -      Consuma 5 – 6 mese zilnice, mai usoare in locul celor 3 mese traditionale.
  • -      Acorda mai multa atentie prezentarii preparatelor. Adauga mai multa culoare, arome si stralucire atat preparatelor cat si atmosferei.
  • -      Manaca in compania prietenilor.
  • -      Bea un paharel de vin sau bere inainte de a manca.
  • -      Las-o mai moale. Uita de activitatile urgente si stresante in timpul mesei.
  • -      Nu strica a mica plimbare inainte de masa.


Asa ca pentru azi, iti propun un preparat plin de culoare si arome sud-americane:


Este o mancare extrem de populara in Brazilia, mai ales in zona orasului Bahia. Exista mai multe variante ale acestei retete; cea de fata foloseste, in plus fata de reteta originala, putin ghimbir si coaja rasa de lamaie, pentru un plus de aroma si de prospetime a gustului. Gatiti, daca este posibil, cu creveti proaspeti, caci cei congelati, cand sunt gatiti, raman un pic cam tari, nu mult, dar sesizabil.


Bucatarie: braziliana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Durata: 45 minute


Ingrediente:
400 g creveti proaspeti, decorticati si curatati de vinisoara neagra
2 catei de usturoi pisati
1 lamaie, sucul de la
1 lamaie, coaja rasa de la
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei de porumb
1/2 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1/ ardei gras verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1/ ardei gras galben, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
3 rosii mici si coapte, dar ferme
2 linguri pasta de rosii
400 ml lapte de cocos
1 ardei iute, despicat pe jumatate, curatat de seminte
2-3 cm bucata radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 cepe verzi tocate
3-4 fire de patrunjel tocate marunt
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat


Instructiuni:
Se spala crevetii, se scurg si se sterg cu prosoape de hartie. Se decojesc rosiile si se toaca.

Se combina intr-un castron mare crevetii cu sare, suc de lamaie si usturoi tocat. Se amsteca bine cu mainile si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa tocata si putina apa si se inabusa, la foc mic si acoperind tigaia cu un capac, timp de 10 minute, pana cand ceapa este foarte moale.

Se mareste putin flacara, la mediu, se adauga ghimbirul si fasiutele de ardei gras. Se gateste fara capac, amestecand frecvent, timp de 4 minute.

Se adauga rosiile tocate si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional.

Se micsoreaza putin flacara si se adauga pasta de rosii, laptele de cocos, coaja rasa de lamaie, ardeiul iute si putina sare. Se fierbe incet, pana ce sosul se reduce la o treime, circa 12-17 minute.

Se scot crevetii din marinada, se scurg si se adauga in tigaie; se gatesc, amestecand, circa 1-2 minute.

Se arunca ardeiul iute, se transfera mancarea intr-un castron si se orneaza cu patrunjel tocat. Se serveste cu o garnitura de orez alb cu bob lung, fiert.

Sa fiti sanatosi!!!
 

No comments:

Post a Comment