Cum mustul nu a apucat sa se inaspreasca (cred ca :D),
niste coaste de miel frumos rumenite ar putea fi o alternativa la faimoasa
pastrama. Nu ca ar putea sa o inlocuiasca, numai ca de multe ori cumparam o
pastrama si constatam ca nu-i ceea ce ne dorim. In loc de un preparat cu gust
diafan de carne si condimente cu o textura moale ca sa poata fi mestecata si de
un mos pofticios si stirb, de cele mai multe ori gasim ceva botezat pastrama,
tare ca iti ruoi maselele tot malaxand o bucatica sau atat de condimentata
incat simti doar gustul de usturoi si cimbru.
Daca ai timpul si priceperea sa iti prepari singur
propria pastrama, gasesti o reteta apetisanta aici :
Daca insa vrei sa prepari ceva rapid si gustos incearca
acest meniu compus din coasta si file de miel cu sos din vin, o salata calda
din legume si sos de menta. Iar la desert fondue de ciocolata. Toate bunatatile
astea le poti avea pe masa in mai putin de o ora.
Lista de
cumparaturi pentru 4 – 6 portii:
1 bucata coasta de miel degresata, cu 8 coaste, netaiata
(*)
circa 250 g file de miel (din zona gatului) (*)
3 crengute proaspete de rosmarin
2 catei de usturoi
1 lingurita de mustar de Dijon
otet din vin alb
300 g de rosii cherry
4 felii de bacon afumat
2 crengute proaspete de rosmarin
o lingura cu varf de faina
o jumatate de pahar de vin rosu
LEGUME :
200 g morcov baby (daca nu-i baby si este mai mare, voi
taia in bucati mai mici)
tulpinile de la o legatura de menta.
1 cub de concentrat de supa de pui
200 g de fasole verde “fideluta”
200 g de fasole lata (daca se poate din aceea galbena)
o jumatate de varza creata (varza Savoy) (*)
200 g mazare congelata
un cub de unt
o jumatate de lamaie
SOS DE MENTA :
frunzele de la o legatura de menta
4 linguri otet din vin rosu
1 lingura de zahar brun din trestie de zahar
FONDUE :
un pachet (100 g) de ciocolata neagra (70% cacao)
o lingurita extract sau pasta de vanilie
un cub de unt
100ml lapte dulce
un mix de fructe prospete (mango, capsuni, ananas ...)
PENTRU
ASEZONARE :
ulei de masline
ulei de masline extra virgin
sare de mare
piper negru proaspat macinat
COMENTARII
:
Despre Varza Savoy (sau varza creata) se spune ca bogată
în vitamine,
minerale și
substanțe fitochimice protectoare. Conține vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6,
folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, fier, zinc, bioflavonoizi,
steroli, fibre, proteine. Prin
intermediul acestor proprietăți, varza creață contribuie la menținerea
sănătății inimii, nervilor și mușchilor, sprijină sistemul
imunitar, ajută la controlarea grăsimilor în sânge, este antialergică,
anticancerigenă, detoxifiantă și protejează împotriva hipertensiunii arteriale.
Carne pe care trebuie sa o cer macelarului trebuie sa arate cam asa :
File de miel
Costa de miel
Cum am preparat eu:
Inainte de
toate :
aduc la indemana toate ingredientele;
asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da mai
multa stabilitate;
pun la incins tigaia mare la foc iute;
pe foc mediu o oala suficient de mare in care voi fierbe
legumele;
umlu termosul cu apa clocotita
preincalzesc cuptorul la 220*C / 425F/ gas 7.
1. MIEL : Tai coasta de miel in doua bucati.
2. Asezonez
cu sare si piper.
3. Pun
bucatile de coasta in tigaie si le intorc pe toate partile, astfel incat sa se
rumeneasca uniform.
4. Stropesc
cu putin ulei de masline
5. LEGUME : Spal cartofii.
6. Curat
si portionez morcovii.
7. Pun
cartofii si morcovii in oala .
8. Sarez.
9. Curat
frunzele de menta si le pun deoparte.
10. Adaug
in oala tulpinile de menta, legate cu sfoara alimentara (sau ce am la indemana
si sunt sigur ca nu este tozic sau altereaza gustul mancatii).
11. Acopar
cu apa clocotita.
12. Adaug
concentratul de pui.
13. Acopar
cu un capac si las sa fiarba pana cand legumele incep sa se inmoaie.
14. MIEL : Ung cu ulei fileurile de miel.
15. Le
asezonez cu sare si piper.
16. Le
adaug in tigaie si le rotesc astfel incat sa se rumeneasca uniform pe toate
partile.
17. Curat
frunzele de pe trei crengute de rosmarin si le pun intr-un mojar.
18. Adaug
sare si piper si mojarez astfel incat sa obtin o pasta.
19. Adaug
cateii de usturoi si continui sa mojarez.
20. Adaug
mustarul Dijon, cca 1 ½ linguri de ulei si cam tot atat otet din vin alb.
21.
Amestec, gust si reglez asezonarea.
22. Dupa
ce carnea este rumenita pe toate partile, o transfer intr-o tafa pentru cuptor.
23. Stropesc
carnea cu cca 2 treimi din grasimea ramasa in tigaie.
24. Pun
tigaia cu restul de grasime la cald, pe foc mic.
25. Ung
bucatile de carne cu mixtura din mojar.
26. “Ascund”
fileurile sub coaste, in golul last de oase.
27. Adaug
rosiile cherry.
28. Le ung uniform cu sos din tava pentru a le
proteja de caldura
29. Pun
tava in cuptor pe raftul de sus si las sa se gateasca timp de 7 min.
30. Intorc
tava in cuptor, si gatesc in continuaare cca. 7 min, pana cand carnea este
facuta dupa dorinta.
31. SOS DIN VIN : Toc marunt feliile de bacon.
32. Pun
baconul tocat in tigaie.
33. SOS DE MENTA : tai fin frunzele de menta si le adaug in mojar (pe care
inca nu l-am spalat!!!)
34. Mojarez
pana obtin o pasta din frunze de menta.
35. Adaug
4 linguri de otet din vin rosu,
1 lingura de zahar brun din trestie de zahar
sare
2 linguri de supa din oala
36. Amestec
pana se omogenizeaza, gust si reglez asezonarea
37.
Stropesc cu putin ulei de masline extravirgin si transfer la masa.
38. SOS DIN VIN : Maresc focul la tigaia cu bacon.
39. Adaug
frunzele de rosmarin.
40. Adaug:
1 lingura cu farf de faina
o jumatate de pahar de vin rosu
cateva polonice de supa din oala
41.
Amestec si las sa scada la foc mic.
42. LEGUME : Curat fasolea si o tai in bucati dupa bunul plac.
43. Toc
jumataea de varza.
44. Adaug
in oala fasolea, varza si mazarea.
45.
Amestec
46. Acopar
cu capacul si continui sa fierb pana cand toate legumele s-au inmuiat.
47. MIEL : Verific cuptorul.
48. Daca
rosiile s-au rumenit, le “ascund” sub mucatile de carne.
49. SOS DE VIN : Verific sosul.
50. Daca
este nevoie, mai adaug putina supa.
51. FONDUE : Sfaram bucata de ciocolata.
52. Pun
bucatile de ciocolata intr-un bol pentru cuptorul cu microunde.
53. Adaug
pasta de vanilie, un praf de sare si laptele.
54. Gatesc
in cuptorul cu microunde, la putere maxima, pentru un minut si jumatate.
55. Las
cateva secunde sa se “odihneasca”.
56.
Amestec bine.
57. Intorc
bolul in cuptorul cu microunde si continui sa gatesc la putere maxima pentru
inca un minut.
58. Intre
timp tai fructele in bucati si le aranjez pe un platou.
59. Scot
bolul cu ciocolata din cuptor, adaug un cub de unt si amestec pana se
omogenizeaza.
60.
Transfer la masa platoul cu fructe si bolul cu ciocolata.
61. MIEL : Scot mielul din cuptor si il las sa se “odihneasca” cca
1 minut.
62. LEGUME : Scurg legumele.
63. Pun
legumele scurse inapoi in oala.
64.
Asezonez cu ulei de masline extravirgin, sare si un cub de unt.
65. Storc
deasupra zeama de la o jumatate de lamaie.
66.
Aranjez legumele pe un platou si transfer la masa.
67. SOS DE VIN : Gust si reglez asezonarea.
68. Pun
sosul intr-o sosiera si transfer la masa.
69. MIEL : Tai coasta in bucati individuale si feliez fileurile.
70. Asez
carnea pe un platou.
71.
Decorez cu rosii cherri coapte.
72. Zdrobesc
cateva rosii si le amestec cu sosul din tava in care s-a copt carnea.
73.
Stropesc carnea cu sos din tava si putin ulei de masline extravirgin, si transfer
la masa.
Sa fim sanatosi.
No comments:
Post a Comment