Sunday 22 September 2013

MIEL CU SOS DE VIN, GARNITURA DE LEGUME, SOS DE MENTA SI FONDUE DE CIOCOLATA



Cum mustul nu a apucat sa se inaspreasca (cred ca :D), niste coaste de miel frumos rumenite ar putea fi o alternativa la faimoasa pastrama. Nu ca ar putea sa o inlocuiasca, numai ca de multe ori cumparam o pastrama si constatam ca nu-i ceea ce ne dorim. In loc de un preparat cu gust diafan de carne si condimente cu o textura moale ca sa poata fi mestecata si de un mos pofticios si stirb, de cele mai multe ori gasim ceva botezat pastrama, tare ca iti ruoi maselele tot malaxand o bucatica sau atat de condimentata incat simti doar gustul de usturoi si cimbru.

Daca ai timpul si priceperea sa iti prepari singur propria pastrama, gasesti o reteta apetisanta aici :


Daca insa vrei sa prepari ceva rapid si gustos incearca acest meniu compus din coasta si file de miel cu sos din vin, o salata calda din legume si sos de menta. Iar la desert fondue de ciocolata. Toate bunatatile astea le poti avea pe masa in mai putin de o ora.




Lista de cumparaturi pentru 4 – 6 portii:

MIEL :
1 bucata coasta de miel degresata, cu 8 coaste, netaiata (*)
circa 250 g file de miel (din zona gatului) (*)
3 crengute proaspete de rosmarin
2 catei de usturoi
1 lingurita de mustar de Dijon
otet din vin alb
300 g de rosii cherry






SOS DIN VIN :
4 felii de bacon afumat
2 crengute proaspete de rosmarin
o lingura cu varf de faina
o jumatate de pahar de vin rosu










LEGUME :
500 g cartofi noi (noi cat se poate, in functie de sezon)
200 g morcov baby (daca nu-i baby si este mai mare, voi taia in bucati mai mici)
tulpinile de la o legatura de menta.
1 cub de concentrat de supa de pui
200 g de fasole verde “fideluta”
200 g de fasole lata (daca se poate din aceea galbena)
o jumatate de varza creata (varza Savoy) (*)
200 g mazare congelata
un cub de unt
o jumatate de lamaie





SOS DE MENTA :
frunzele de la o legatura de menta
4 linguri otet din vin rosu
1 lingura de zahar brun din trestie de zahar
 









FONDUE :
un pachet (100 g) de ciocolata neagra (70% cacao)
o lingurita extract sau pasta de vanilie
un cub de unt
100ml lapte dulce
un mix de fructe prospete (mango, capsuni, ananas ...)
 






PENTRU ASEZONARE :
ulei de masline
ulei de masline extra virgin
sare de mare
piper negru proaspat macinat
 




COMENTARII :
 
Despre Varza Savoy (sau varza creata) se spune ca bogată în vitamine, minerale și substanțe fitochimice protectoare. Conține vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6, folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, fier, zinc, bioflavonoizi, steroli, fibre, proteine. Prin intermediul acestor proprietăți, varza creață contribuie la menținerea sănătății inimii, nervilor și mușchilor, sprijină sistemul imunitar, ajută la controlarea grăsimilor în sânge, este antialergică, anticancerigenă, detoxifiantă și protejează împotriva hipertensiunii arteriale.




Carne pe care trebuie sa o cer macelarului trebuie sa arate cam asa :




 File de miel
 









Costa de miel












Cum am preparat eu:

Inainte de toate :
aduc la indemana toate ingredientele;
asez fundul de bucatarie pe un prosop pentru a-i da mai multa stabilitate;
pun la incins tigaia mare la foc iute;
pe foc mediu o oala suficient de mare in care voi fierbe legumele;
umlu termosul cu apa clocotita
preincalzesc cuptorul la 220*C / 425F/ gas 7.


1. MIEL : Tai coasta de miel in doua bucati.
2. Asezonez cu sare si piper.
3. Pun bucatile de coasta in tigaie si le intorc pe toate partile, astfel incat sa se rumeneasca uniform.
4. Stropesc cu putin ulei de masline

5.  LEGUME : Spal cartofii.
6. Curat si portionez morcovii.
7. Pun cartofii si morcovii in oala .
8. Sarez.
9. Curat frunzele de menta si le pun deoparte.
10. Adaug in oala tulpinile de menta, legate cu sfoara alimentara (sau ce am la indemana si sunt sigur ca nu este tozic sau altereaza gustul mancatii).
11. Acopar cu apa clocotita.
12. Adaug concentratul de pui.
13. Acopar cu un capac si las sa fiarba pana cand legumele incep sa se inmoaie.

14. MIEL : Ung cu ulei fileurile de miel.
15. Le asezonez cu sare si piper.
16. Le adaug in tigaie si le rotesc astfel incat sa se rumeneasca uniform pe toate partile.
17. Curat frunzele de pe trei crengute de rosmarin si le pun intr-un mojar.
18. Adaug sare si piper si mojarez astfel incat sa obtin o pasta.
19. Adaug cateii de usturoi si continui sa mojarez.
20. Adaug mustarul Dijon, cca 1 ½ linguri de ulei si cam tot atat otet din vin alb.
21. Amestec, gust si reglez asezonarea.
22. Dupa ce carnea este rumenita pe toate partile, o transfer intr-o tafa pentru cuptor.
23. Stropesc carnea cu cca 2 treimi din grasimea ramasa in tigaie.
24. Pun tigaia cu restul de grasime la cald, pe foc mic.
25. Ung bucatile de carne cu mixtura din mojar.
26. “Ascund” fileurile sub coaste, in golul last de oase.
27. Adaug rosiile cherry.
28.  Le ung uniform cu sos din tava pentru a le proteja de caldura
29. Pun tava in cuptor pe raftul de sus si las sa se gateasca timp de 7 min.
30. Intorc tava in cuptor, si gatesc in continuaare cca. 7 min, pana cand carnea este facuta dupa dorinta.

31. SOS DIN VIN : Toc marunt feliile de bacon.
32. Pun baconul tocat in tigaie.

33. SOS DE MENTA : tai fin frunzele de menta si le adaug in mojar (pe care inca nu l-am spalat!!!)
34. Mojarez pana obtin o pasta din frunze de menta.
35. Adaug
4 linguri de otet din vin rosu,
1 lingura de zahar brun din trestie de zahar
sare
2 linguri de supa din oala
36. Amestec pana se omogenizeaza, gust si reglez asezonarea
37. Stropesc cu putin ulei de masline extravirgin si transfer la masa.

38. SOS DIN VIN : Maresc focul la tigaia cu bacon.
39. Adaug frunzele de rosmarin.
40. Adaug:
                1 lingura cu farf de faina
                o jumatate de pahar de vin rosu
                cateva polonice de supa din oala
41. Amestec si las sa scada la foc mic.

42. LEGUME : Curat fasolea si o tai in bucati dupa bunul plac.
43. Toc jumataea de varza.
44. Adaug in oala fasolea, varza si mazarea.
45. Amestec
46. Acopar cu capacul si continui sa fierb pana cand toate legumele s-au inmuiat.

47. MIEL : Verific cuptorul.
48. Daca rosiile s-au rumenit, le “ascund” sub mucatile de carne.

49. SOS DE VIN : Verific sosul.
50. Daca este nevoie, mai adaug putina supa.

51. FONDUE : Sfaram bucata de ciocolata.
52. Pun bucatile de ciocolata intr-un bol pentru cuptorul cu microunde.
53. Adaug pasta de vanilie, un praf de sare si laptele.
54. Gatesc in cuptorul cu microunde, la putere maxima, pentru un minut si jumatate.
55. Las cateva secunde sa se “odihneasca”.
56. Amestec bine.
57. Intorc bolul in cuptorul cu microunde si continui sa gatesc la putere maxima pentru inca un minut.
58. Intre timp tai fructele in bucati si le aranjez pe un platou.
59. Scot bolul cu ciocolata din cuptor, adaug un cub de unt si amestec pana se omogenizeaza.
60. Transfer la masa platoul cu fructe si bolul cu ciocolata.

61. MIEL : Scot mielul din cuptor si il las sa se “odihneasca” cca 1 minut.

62. LEGUME : Scurg legumele.
63. Pun legumele scurse inapoi in oala.
64. Asezonez cu ulei de masline extravirgin, sare si un cub de unt.
65. Storc deasupra zeama de la o jumatate de lamaie.
66. Aranjez legumele pe un platou si transfer la masa.

67. SOS DE VIN : Gust si reglez asezonarea.
68. Pun sosul intr-o sosiera si transfer la masa.

69. MIEL : Tai coasta in bucati individuale si feliez fileurile.
70. Asez carnea pe un platou.
71. Decorez cu rosii cherri coapte.
72. Zdrobesc cateva rosii si le amestec cu sosul din tava in care s-a copt carnea.
73. Stropesc carnea cu sos din tava si putin ulei de masline extravirgin, si transfer la masa.

Sa fim sanatosi.

No comments:

Post a Comment