Monday 2 July 2012

Oua Benedict


Copii si randamentul scolar

Rezultatele mai multor studii demonstreaza ca rezultatele scolare ale copiilor care sar peste micul-dejun sunt mai slabe decat al celor care il consuma cu regularitate. Peste 1300 de copii au fost investigati in 2004 cu prilejul “Farmhouse Breakfast Week”, iar rezultatele au relevat ca  la copii care manaca regulat micul-dejun capacitatea de asamilare, puterea de concentrare si viteza de reactie sunt mult mai bune decat a celorlalti. 

Deasemeni, s-a demonstrat ca dupa micul-dejun capacitatea copiilor de a rezolva a probleme / exercitii matematice este imbunatatita. Micul-dejun ajuta pe copii sa faca fata cerintelor scolii, atat in ceea ce priveste rezolvarea problemelor de matematica, cat si in desfasurarea activitatilor creative.

Un alt studiu, facut pe un esantion de 64 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani,  a scos in evidenta faptul ca un mic-dejun caracterizat printr-un index glicemic (GI) redus, cum ar fi porridge, muesli, bran-cereal (nu stiu cum sa le traduc, asa ca le las ca atare) are efecte benefice fata de un mic-dejun caracterizat printr-un indx glicemic ridicat – de exemplu paine prajita.

Anumite cercetari intreprinse in domeniul implementarii unor programe scolare, gen “cornul si laptele” au aratat ca participantii la astfel de programe au rezultate scolare mai bune, au un grad de absenteism mai mic, iar intarzierile au o frecventa mai redusa.

Si un pic de istorie culinara:

Un component traditional pentru micul-dejun britanic este asha numitul “kipper”. Este vorba despre hering afumat (detalii gasiti aici http://en.wikipedia.org/wiki/Kipper ), si a fost introdus de Regina Victoria, in 1842.




Aici am incercat sa postez o poza a unui “kipper” dintr-un mic-dejun britanic, insa nu am reusit. Chestia cu kipperul insa nu-i de joaca, atata vreme cat doua companii (Moore's Kipper Yard (fondata in1882) si Devereau and Son (fondata in 1884))  produc “kipper” (si profit) in Insula Man (undeva in Marea Irlandei, intre Anglia si Irlanda) de mai bine de 100 de ani.

N-ar fi rau sa va planificati un weekend in Insula Man. Virtual, puteti downloada un ghid culinar de aici http://www.gov.im/Search.gov?search=guide+food+drink&dept=0 . Tot aici puteti gasi si alte informatii (poate) utile.

Iar daca ce atzi vazut pe site-uri (http://www.gov.im/ , http://www.ilovemanx.org/ , http://www.iomguide.com/news/general-news.php?story=108528 ) va placut, nu cred ca ar fi chiar un lucru imposibil ca Insula Man sa devina o destinatie pentru vacanta 2012.

Acum insa va propun un mic-dejun cu

Oua Benedict

Este on peparat pe care daca vi-l doriti sa iasa “cumsecade” are nevoie de o manopera ceva mai mare. Exista mai multe povesti (mai mult sau mai putin confirmate) despre originea acestui preparat, despre care (unii) spun ca ar fi fost creat de un anume Lemuel Benedict prin 1894, si care de atunci a capatat cateva zeci de variatiuni ( http://en.wikipedia.org/wiki/Eggs_Benedict )
  
Ne reintalnim cu asa zisele “Ochiuri romanesti” carora li se adauga briose englezesti (sau muffins, cum mai sunt ele din ce in ce mai cunoscute), sunca presata si sos olandez.

Exista bineintzeles si varianta rapida, in care atat sosul olandez cay si “muffins” pot fi procurate in stare semipreparata de pe raftul supermarket-ului.(Eu am gasit un sos olandez fabricat de Knor - care nu mi-a spus mare lucru, shi niste turtite cu spanac "semifabricate" care se incalzesc la cuptorul cu microunde sau in tigaie, al caror nume imi vine greu sa il pronunt (Pinaatti-ohukainen), dar relativ comestibile.)

Cum a fost weekend, am avut insa destul timp si am pregatit niste briose cu spanac.





Pentru 4 portii aveti nevoie de urmatoarele

Ingrediente
  • 1 ligura de otet alb din vin
  • 8 oua
  • 16 felii de sunca presata
Pentru briosele cu spanac
  • 30g unt
  • 2 lingurite zahar
  • 300ml lapte
  • 1 lingurita drojdie uscata
  • O legatura de spanac
  • Nucsoara
  • 450g faina alba
  • Sare (de mare)
Pentru sosul olandez
  • 250g unt fara sare
  • 1 lingurita otet alb din vin
  • 2 galbenusuri de ou
  • Sare
  • Piper alb proaspat macinat
  • Zeama de la o lamaie.

Instructiuni

1.      Incepem cu briosele. Intr-o craticioara se topeste untul si se amesteca cu zaharul. Se adauga laptele si se amesteca. Se adauga drojdia, se amesteca pana cand se dizolva si se adauga spanacul si se continua sa se amestece pana cand seinmoaie. Se aromeaza cu un pref de nucsoara.
2.      Puneti faina si sarea in vasul mixerului, turnati mixtura de spanac si amestecati timp de 10 minute pe viteza medie. Acoperiti vasul si lasati aluatul la dospit pentru 30 de minute.
3.      Presarati masa de lucru cu faina, si intindeti aluatul cu un rulou de patiserie intr-o foaie cu grosime de 1 cm. Presarati foaia cu faina si decupati rondele. (puteti folosi un pahar, o cana, insa cel mai bine o cutie de conserve careia i s-au indepartat capacele la ambele capete). Incingeti o tigaie si dry-fry ( vedeti aici cum http://www.asianonlinerecipes.com/rss/item/1071 ) pentru 5 minute pe fiecare parte, sau pama cand briosele noastre devin crocante si au capata o culoare aurie.
4.      Pentru sosul olandez, se pun într-o crăticioară oÅ£etul, apa ÅŸi piperul. Se dă mixtura în clocot, se micÅŸorează flacăra ÅŸi se fierbe încet 1-2 minute, sau până se reduce cu o treime.
5.       Se ia crăticioara de pe foc ÅŸi se lasă să se răcească puÅ£in; se strecoară lichidul într-un castron termorezistent. Se adaugă gălbenuÅŸurile de ou în lichid ÅŸi se bat cu telul.
6.      Se pune castronul deasupra unei oale cu apă, care fierbe încet de tot; baza sa trebuie să fie deasupra nivelului lichidului. Se bate mixtura de ouă 5-6 minute, până se îngroaşă ÅŸi se face cremoasă ÅŸi omogenă.
7.      Se pune castronul pe un prosop de bucătărie umed. Se adaugă untul încet, turnându-l în firicel subÅ£ire ÅŸi bătând până ce sosul este gros ÅŸi lucios.
8.      Se adaugă suc de lămâie, apoi se asezonează cu sare si piper alb proaspat macinat.
9.      Pentru a prepara ochiurile in apa, se da in clocot amestecul de apa si otet intr-o cratita larga, cu adaincimea de cca 10 cm, se reduce focul si se lasa sa alunece ouale sparte. Se fierb ouale la foc mic timp de 2 minute (sau cat este nevoie pentru coagularea albusului), se scot cu o strecuratoare si se scurg de excesul de apa.
10.  Se taie briosele in doua, si se ung cele doua jumatati cu unt. Se asterne cate o felie de sunca presta peste fiecare jumatate de briosa, se aseaza apoi cate un ochi si se stropesc din belsug cu sos olandez.

Asta-i tot. Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment