Saturday, 23 June 2012

Cartofi condimentati si oua batute


Ce beneficii ne aduce un mic-dejun bogat si sanatoas?

Cei mai multi dintre dieticieni si nutritionisti considera micul dejun ca fiind cea mai importanta masa a zilei. Dupa ce pe timpul somnului nocturn organismul nu a mai primit hrana timp de cateva ore, odata cu trezirea din somn aceasta privare trebuie sa inceteze si sa ii fie reincarcata rezerva energetica atat de necesara bunei functionari atat a corpului cat si a creierului. Cercetarea stiintifica a scos in evidenta mai multe avantaje privind sanatatea in cazul in care in mod regulat ziua incepe cu un mic-dejun adecvat. 

Micul-dejun ar trebui sa ofere, cu aproximatie, 500-600 de calorii, sa aiba vitamine, minerale si nutrienti si cel putin 20g proteine si 5g fibre. Persoanele care manaca la micul-dejun reusesc sa mentina pe timpul zilei o dieta mai echilibrata decat acelea care sar peste aceasta masa, au o tendinta mai redusa de a deveni supraponderali shi reduc riscul unor boli de inima, diabet si cancer si intareste sistemul imunitar, facandu-va mai rezistenti la gripa si raceala.

Este un fapt dovedit ca renuntarea la micul-dejun este compensata de consumul ceva mai tarziu a tot felul de “rontaitori”, de regula saraci in nutrienti dar cu multi carbohidrati si grasimi, iar la pranz veti fi infometat si tentat sa consumi alimente "interzise". Un alt avantaj al consumarii regulate a micului-dejun consta in imbunatatirea performantelor intelectuale, a cresterii capacitatii de concentrare si reducerea riscului de depresie si anxietate. Si totodata veti capata o stare de buna dispozitie atat de necesara pentru a incepe o noua zi. S-a constata ca oamenii de succes au intotdeauna isi incep ziua cu mic-dejun de succes.

Conform unor sondaje facute la nivel European, in prezent 38% din populatie sare cu regulatate peste micul dejun, in timp ce 36% renunta la micul dejun din cand in cand. Aproape doua treimi din cei intervivati sar peste micul dejun cel putin odata pe saptamana. Motivele invocate sunt lipsa de timp, controlul greutatii sau ca mancatul dimineata este neplacut.

Prin urmare, statisticile ne spun ca o treime dintre noi sar in mod regulat peste micul-dejun, iar 40% dintre acestia sunt adolescenti(!). In medie, intr-o viata sarim peste 20% din mesele de dimineata – ceea ce inseamna 71 de mic-dejunuri pe an. Cel mai rau la acest clasament stau britanicii, cu 113 mic-dejunuri sarite pe an. Unul din sase copii in mod regulat nu mananca micul-dejun.

Ma intreb ce v-ar impiedica sa va imbunatatiti performanta fizica si mentala printr-un mod ata de simplu cum este formarea deprinderii de a manca micul-dejun in mod regulat? (Nu numai cand suntem in concediu cazati in regim de all-inclusive). Daca chiar nu puteti manca atunci cand va treziti, macar fixativa ca obiectiv sa consumati micul-dejun nu mai tarziu de doua ore de la trezire. Avantajele nu se vor lasa asteptate.

Azi imi voi incepe ziua cu o portie de

Cartofi condimentati si oua.

Desi seamana mult cu neaosii nostri cartofi taranesti, prin modul de condimentare este o reteta specifica indiei. Daca va ganditi ca este consumatoare te timp (care dimineata pare a se scurge mult prea repede), puteti fierbe cartofii de cu seara. Este de asemenea o buna metoda de a utiliza cartofii fierti ramasi de la gatirea altor preparate

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
·         1 ceapa, tocata marunt
·         2 catei de usturoi, zdrobiti
·         50g unt nesarat
·         200g cartofi noi fierti, taiati cubulrte
·         1 lingurita seminte de chimion
·         1 linguruta curcuma (turmeric)
·         1 lingurita boia de ardei iute
·         1 Ardei iute rosu, tocat marunt
·         2 rosii, fara seminte si tocate marunt
·         6 oua
·         50ml smantana 30% grasime
·         1 lingura de frunze proaspete de coreandru, tocate marunt
·         4-6 chapattis, (tortila, shaorma sau lipie libaneza, sau ...)

Instructiuni:

  1. Se prajeste ceapa in unt pana cand se inmoaie shi devine aurie. Se adauga cartofii, condimentele si ardeiul iute si gateste timp de 4 minute. Se adauga rosiile si se continua gatirea pentru alte 3 minute.
  2. Separat se prepara ouale (scrambled eggs). Se spargeti ouale Intr-o craticioara,  se augaa o lingura de unt, si se pune pe foc mic, amestecand continuu, pana cand ouale incep sa se coaguleze. Se ia craticioara de pe foc, se adauga o lingura de smantana, se acopera si se lasa cca 10 minute, timp in care caldura reziduala va finaliza gatirea oulor.
  3. Se rastoarna ouale peste cartofi. Se decoreaza cu frunze proaspete de coriandru si se serveste cu chapatti fierbinti.
.
Sfaturi:
  • ·         Cartofii pot fi fierti cu o seara inainte, si pastrati in frigider.
  • ·         Chapatti sunt un fel de lipii specifice sudului Asiei (in special Indiei) din faina de grau, asemanatoare foilor de tortilla.
Sa fiti sanatosi.

 

No comments:

Post a Comment