Desi unii mai trecuti pe
la biserica s-ar putea sa ma dezaprobe, spiritul Craciunului a inceput sa se
faca simtit, iar mesele famililale sau impreuna cu prietenii incep sa capete un
caracter din ce in ce mai festiv. Este momentul sa devii mai indulgent cu tine
insuti shi sa-ti acorzi bucuria degustarii din „fructele oprite”. Am spus
degustarii, shi nu abuzului. La o singura masa festiva, cu usurinta poti
acumula mai mult de 3000 de calorii. Ce
poti face, este sa cosmetizezi meniul de sarbatoare in asa fel incat sa fie
bogate in arome si nutrienti, sa aiba un continut redus de grasimi si calorii, si sa se armonizeze cit se poate de bine cu dieta
alimentara de zi cu zi.
Atunci când planifici, mergi la cumparaturi sau gatesti, ai in
vedere urmatoarele:
• In prezent au aparut in piata curcan si pui hai
sa-i spunem gata marinati. Sau mai bine zis imbalsamati (termenul englez este
self-bastting). Adica este injectat cu o solutie formata din apa sau saramura,
grasime si diverse arome, cu scopul de a asigura o auto-ungere in tompul
coacerii in cuptor, si astfel sa obtii o crusta frumoasa si aromata. Insa
trebuie sa stii ca solutia infuzata are un continut ridicat in grasimi. Asha ca
sfatul meu ese sa cumperi o pasare normala si sa folosesti tot metoda
traditionala (adica ungerea din cand in cand cu grasimea scursa in tava, si
eventual marinarea carnii, care aduce un plus de aroma, mentine o anumita
umiditate si ajuta la formarea acelei cruste frumoase la exterior.
• ce trebuie sa contina o marinada?
Sare – penetreaza usor carnea si amplifica aromele.
Acid – desface moleculele de proteine. Poti folosi: suc de lamaie, ananas,
struguri albi si orice fel de otet.
Arome – ierburi sau condimente ca usturoi, rozmarin, oregano etc.
Uleiuri – suport pentru aromele de mai sus care nu sunt solubile in
apa. In plus uleiul ajuta la crusta carnii. Nu folosi ulei de masline pentru ca
se solidifica la temperatura din frigider. Cel mai bun e uleiul de floarea
soarelui.
• ce sa nu pui in marinada: zahar
(ingroasa sosul, nu ajuta la penetrarea carnii si se caramelizeaza la temperaturi
mari) si alcool (va "arde" carnea la suprafata si nu lasa aromele sa
patrunda).
• cum
se face? - curata pielea de pe carnea de pasare, altfel marinada nu poate
patrunde. fa gauri in carne cu varful cutitului sa ajuti procesul de penetrare.
Daca esti pe camp si nu ai toate ingredientele foloseste ulei si dressing de
salata de la magazin. Combinatia asta are cam tot ce e mai sus pe genul fast
food. Cu cat marinada e mai acida, timpul de marinat scade. Se zice ca lasi la
marinat in frigider asa:
- puiul 1-3 ore
- pestele 30-60
de minute
- porcul 1-3 de
ore
- vita 6-24 de
ore
Niciodata nu face marinata in
oale de fonta, cupru sau aluminu ca vei manca sigur ceva metal. Recomandat e
inox, sticla, ceramica, plastic eventual. pungile cu fermoar sunt ideale
fiindca iti trebuie mai putina zeama.
Nu refolosi marinata , nu
refolosi punga de plastic.
•
Adauga o garnitura usoara, cum ar fi:
piure de conopida: Daca nu ai mancat pina
acum e timpul sa incerci. Merita. Se face asa: fierbi conopida 10 minute
in apa sarata. Dai la robot cu 3 catei de usturoi, sare si 100 de grame de
smantana vegetala. Simplu dar fabulos
brocoli, cartofi noi si usturoi: O
combinatie mai buna nici ca se putea inventa. Ca tot ceea ce este genial
de simplu. Arunca cartofi noi in apa fierbinte si cand s-au fiert pune si
crengutele de broccoli pe care le lasi maxim 4 minute. Stoarce 5-6 catei de
usturoi intr-un castron mare cu sare de mare, pune ulei de masline extravirgin
cat sa-l acoperi bine. Nu te sfii, pune mai mult ulei ca asta-i sosul de fapt. pune
cartofii si broccoli peste usturoi. Daca castronul tau nu are capac, pune folie
de plastic drept capac si amesteca bine ca la un shaker. Bucati din cartofii
fierti bine se vor zdrobi si impreuna cu usturoiul si uleiul vor forma un soi
de dresing delicios cu care sperii strigoii:))
pastai, brie si blue cheese: fierbe fasolea proaspta si crocanta 15 minute in
apa sarata. Scurge bine de apa. Farmiteaza brie si blue cheese peste si
asteapta sa se topeasca putin.
Dar m-am luat cu garniturile shi cat pe ce sa uit sa postez
reteta de azi (din aceeasi categorie – de rupt gura targului):
Curcan cu sos de vin și stafide
Ai nevoie de pulpă de curcan. Dacă folosesti piept, treaba
ar fi mai aspectuoasă dar pulpa-i mai gustoasă.
Iti mai trebuie două felii subțiri
de șuncă afumată, pe care le tai în fășii. Asta pentru a da sosului gust de
fum, dar și pentru puțină grăsime (e nevoie, asta-i treaba).
Pentru sos, iti trebuie o ceașcă de stafide aurii, ardei iute, ardei
gras, o ceapă măricică, două roșii, doi căței de usturoi.
Pui șunca la rumenit într-o tigaie
adâncă.
După ce s-a adunat puțină grăsime în
tigaie, pus carnea de curcan și o rumenesti pe toate părțile.
După ce s-a rumenit carnea, pui
peste ea legumele tăiate-n bucăți mari și stafidele. Turni două căni de apă
caldă în tigaie, faci focul mic și timp de o oră nu iti bati capul cu mâncarea
(mă rog, e bine să amesteci din când în când).
După o oră scoti carnea pe o
farfurie și torni în sosul format cam două gâturi de vin alb, bun. Vinul cavalerului, Fetească albă. Pus un
capac peste tigaie și am o mai lasi pe foc aproape cinci minute.
De ce am pus vinul acesta? Pentru
că-i exact vinul care ar trebui băut alături de această mâncare. E echilibrat,
gustos (specialiștii în vin nu prea folosesc acest cuvânt când se referă la
vinuri și, sincer, cred că-i păcat, unele dintre ele – vinurile – merită
deplin). Se potrivește bine cu curcanul dar mai ales cu sosul obținut din
legume, stafide și vin. Îl găsiți la Clubul Cavalerilor.
Sosul se obține cu ajutorul
blenderului.
Nu știu dacă ai remarcat, dar n-am
pomenit niciun condiment, nicio mirodenie. Știi de ce? Pentru că nu trebuie.
Sare are șunca, arome destule au legumele, stafidele și vinul.
Să fiți sănătoși.
No comments:
Post a Comment