Wednesday, 23 November 2011

O cina buna, cu aroma deosebita


Desi unii mai trecuti pe la biserica s-ar putea sa ma dezaprobe, spiritul Craciunului a inceput sa se faca simtit, iar mesele famililale sau impreuna cu prietenii incep sa capete un caracter din ce in ce mai festiv. Este momentul sa devii mai indulgent cu tine insuti shi sa-ti acorzi bucuria degustarii din „fructele oprite”. Am spus degustarii, shi nu abuzului. La o singura masa festiva, cu usurinta poti acumula mai mult de 3000 de calorii.  Ce poti face, este sa cosmetizezi meniul de sarbatoare in asa fel incat sa fie bogate in arome si nutrienti, sa aiba un continut redus de  grasimi si calorii, si  sa se armonizeze cit se poate de bine cu dieta alimentara de zi cu zi.

Atunci când planifici, mergi la cumparaturi sau gatesti, ai in vedere urmatoarele:


In prezent au aparut in piata curcan si pui hai sa-i spunem gata marinati. Sau mai bine zis imbalsamati (termenul englez este self-bastting). Adica este injectat cu o solutie formata din apa sau saramura, grasime si diverse arome, cu scopul de a asigura o auto-ungere in tompul coacerii in cuptor, si astfel sa obtii o crusta frumoasa si aromata. Insa trebuie sa stii ca solutia infuzata are un continut ridicat in grasimi. Asha ca sfatul meu ese sa cumperi o pasare normala si sa folosesti tot metoda traditionala (adica ungerea din cand in cand cu grasimea scursa in tava, si eventual marinarea carnii, care aduce un plus de aroma, mentine o anumita umiditate si ajuta la formarea acelei cruste frumoase la exterior.

ce trebuie sa contina o marinada?
Sare – penetreaza usor carnea si amplifica aromele.
Acid – desface moleculele de proteine. Poti folosi: suc de lamaie, ananas, struguri albi si orice fel de otet.
Arome – ierburi sau condimente ca usturoi, rozmarin, oregano etc.
Uleiuri – suport pentru aromele de mai sus care nu sunt solubile in apa. In plus uleiul ajuta la crusta carnii. Nu folosi ulei de masline pentru ca se solidifica la temperatura din frigider. Cel mai bun e uleiul de floarea soarelui.

ce sa nu pui in marinada: zahar (ingroasa sosul, nu ajuta la penetrarea carnii si se caramelizeaza la temperaturi mari) si alcool (va "arde" carnea la suprafata si nu lasa aromele sa patrunda).

cum se face? - curata pielea de pe carnea de pasare, altfel marinada nu poate patrunde. fa gauri in carne cu varful cutitului sa ajuti procesul de penetrare. Daca esti pe camp si nu ai toate ingredientele foloseste ulei si dressing de salata de la magazin. Combinatia asta are cam tot ce e mai sus pe genul fast food. Cu cat marinada e mai acida, timpul de marinat scade. Se zice ca lasi la marinat in frigider asa:
- puiul 1-3 ore
- pestele 30-60 de minute
- porcul 1-3 de ore
- vita 6-24 de ore
Niciodata nu face marinata in oale de fonta, cupru sau aluminu ca vei manca sigur ceva metal. Recomandat e inox, sticla, ceramica, plastic eventual. pungile cu fermoar sunt ideale fiindca iti trebuie mai putina zeama.
Nu refolosi marinata , nu refolosi punga de plastic.

Adauga o garnitura usoara, cum ar fi:
piure de conopida: Daca nu ai mancat pina acum e timpul sa incerci. Merita.  Se face asa: fierbi conopida 10 minute in apa sarata. Dai la robot cu 3 catei de usturoi, sare si 100 de grame de smantana vegetala. Simplu dar fabulos

brocoli, cartofi noi si usturoi: O combinatie mai buna nici ca se putea inventa. Ca tot ceea ce este genial de simplu. Arunca cartofi noi in apa fierbinte si cand s-au fiert pune si crengutele de broccoli pe care le lasi maxim 4 minute. Stoarce 5-6 catei de usturoi intr-un castron mare cu sare de mare, pune ulei de masline extravirgin cat sa-l acoperi bine. Nu te sfii, pune mai mult ulei ca asta-i sosul de fapt. pune cartofii si broccoli peste usturoi. Daca castronul tau nu are capac, pune folie de plastic drept capac si amesteca bine ca la un shaker. Bucati din cartofii fierti bine se vor zdrobi si impreuna cu usturoiul si uleiul vor forma un soi de dresing delicios cu care sperii strigoii:))

pastai, brie si blue cheese:  fierbe fasolea proaspta si crocanta 15 minute in apa sarata. Scurge bine de apa. Farmiteaza brie si blue cheese peste si asteapta sa se topeasca putin.

Dar m-am luat cu garniturile shi cat pe ce sa uit sa postez reteta de azi (din aceeasi categorie – de rupt gura targului):

Curcan cu sos de vin și stafide

Ai nevoie de  pulpă de curcan. Dacă folosesti piept, treaba ar fi mai aspectuoasă dar pulpa-i mai gustoasă.
Iti mai trebuie două felii subțiri de șuncă afumată, pe care le tai în fășii. Asta pentru a da sosului gust de fum, dar și pentru puțină grăsime (e nevoie, asta-i treaba).

Pentru sos, iti trebuie  o ceașcă de stafide aurii, ardei iute, ardei gras, o ceapă măricică, două roșii, doi căței de usturoi.

Pui șunca la rumenit într-o tigaie adâncă.

După ce s-a adunat puțină grăsime în tigaie, pus carnea de curcan și o rumenesti pe toate părțile.

După ce s-a rumenit carnea, pui peste ea legumele tăiate-n bucăți mari și stafidele. Turni două căni de apă caldă în tigaie, faci focul mic și timp de o oră nu iti bati capul cu mâncarea (mă rog, e bine să amesteci din când în când).

 
După o oră scoti carnea pe o farfurie și torni în sosul format cam două gâturi de vin alb, bun. Vinul cavalerului, Fetească albă. Pus un capac peste tigaie și am o mai lasi pe foc aproape cinci minute.

De ce am pus vinul acesta? Pentru că-i exact vinul care ar trebui băut alături de această mâncare. E echilibrat, gustos (specialiștii în vin nu prea folosesc acest cuvânt când se referă la vinuri și, sincer, cred că-i păcat, unele dintre ele – vinurile – merită deplin). Se potrivește bine cu curcanul dar mai ales cu sosul obținut din legume, stafide și vin. Îl găsiți la Clubul Cavalerilor.
Sosul se obține cu ajutorul blenderului.

Nu știu dacă ai remarcat, dar n-am pomenit niciun condiment, nicio mirodenie. Știi de ce? Pentru că nu trebuie. Sare are șunca, arome destule au legumele, stafidele și vinul.


Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment